milli gazete

YayınlarVideoFotoğraf


  1. ARSIV
  2. VIDEO
  3. Sarı Sayfalar

  • ANASAYFA
  • YAZARLAR
  • GÜNDEM
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • HABER
  • SPOR
  • AİLE HAYAT
  • KÜLTÜR

28 MAY 2012 PZT
  • HABER INDEKSI
  • ANKET
  • BENİM SAYFAM

GERİ İLERİ
  • YA ALLAH!
  • KRAMPLARI ÇÖZÜCÜ,TESKİN EDİCİ,(ÇANOTU)
  • YENİ BİR DÜZEN KURMANIN VAKTİ GELDİ
  • MÜSLÜMAN GENÇLER İSTANBUL'DA BULUŞTU
  • FETİH NAMAZI
  • FETHİMİZ MÜBAREK OLSUN!
  • FETHİN ERLERİ HOCASIYLA BULUŞTU
  • MİLLİ GÖRÜŞ BARIŞIN DİLİDİR
  • İSTANBUL, İSLAM DÜNYASININ LİDERLERİNE EV SAHİPLİĞİ YAPACAK
  • BU OLACAK AYASOFYA!

Diktatörü devirme mücadelesi ve yağmacılık

26 AĞUSTOS 2011
CUM 02:05

[-] Normal [+]
  • Gündem
  • Tavsiye Et
  • Yazdır
  • Yorum Yaz

Libya ve Kaddafi ile ilgili düşüncelerimi bu köşede birkaç kez dile getirmeye çalıştım. Aynı konuya tekrar dönecek değilim. Ancak, Libya'dan gazete ve televizyonlara yansıyan fotoğraflar üzerinde durmak gerektiğini düşündüm. Gazete  haber ve fotoğraflarında Kaddafi'nin sarayı ve çalışma bürolarının isyancılar tarafından yağmalandığı belirtiliyor. Bu arada bazı muhalifler ellerinde silah zafer kazanmış kumandan görünümünde gazetecilere poz veriyor. Hele bunların içinde bir tanesi var ki, soygundan -buna isterseniz yağma diyelim- ele geçirdiği altın zinciri boynuna dolamış kahkahalar atarak yaptığı işi bir hakmış gibi gördüğünü ortaya koyuyor. Böyle olunca Libya petrolünü bir ganimet olarak gören ve tüm hazırlıklarını Kaddafi sonrası Libya petrolünü paylaşmak üzerine yapan ABD, İtalya, İngiltere, Fransa ve Almanya ile bu sözde devrimcilerin arasında ne fark kalıyor? Ne sebeple olursa olsun soygun ve yağmaya haklı bir gerekçe bulunabilir mi? Bu tür yağmalama olayları ülkeler arasındaki savaşlarda bile hoş görülmez. Görülmez ama yaşanabilir. Bu tür olayları İran-Irak Savaşı'nın ikinci ayında gittiğim savaş alanında terk edilmiş bir İran kasabasında yakından görmüştüm.

Libya yaşananlar ise birileri dışarıdan gelip Libya'nın zenginliklerini yağmalama hazırlığı içinde diğeri ise devrim ve özgürlük adına ulaşabildiği değerli eşyaları yağmalıyor. Bunu yaparken de ayrıca mücadelesi ile büyük soygun için soygunculara kapıyı açarak yardımcı oluyor. Meseleye bu açıdan baktığımızda devrim adına silah elde Libya'daki başta Kaddafi olmak üzere eski yönetim mensuplarına ait ne varsa yağmalayanlar ile bunlara destek veren dış yağmacılardan hangisi daha insafsız diye meseleye baktığımızda yerli yağmacılar çok daha insafsız diye düşünüyor insan. Çünkü, onlar hem kendi insanlarına ait bir takım şeyleri yağmalıyor hem de büyük soygun için yabancı soygunculara zemin hazırlıyorlar. Belki de farkında bile olmadan maşalık yapıyorlar.

Biliyorum adı ne olursa olsun ister iç ister dış her devrim ya da özgürlük için müdahale olsun yağma ve soygundan kurtulmak çok zordur. Kaldı ki Libya'daki silahlı eylemcilerin  soygunu bununla da bitmeyecektir. Kaddafi'den kurtulup yönetim tamamen muhaliflerin eline geçtiğinde de bu yağma çeşitli yollarla devam edecektir. Kısacası düne kadar Kaddafi ve yandaşları Libya'nın imkanlarını kullanıyor, bir diğer ifade ile yağmalıyordu, bundan sonra yenileri aynı işi sürdürecek. Bu defa bir fark var ki o da sömürgeci ülkelerden geriye ne kaldıysa onları paylaşacaklar. Bu arada hiç şüpheniz olmasın Libya'nın sahip olduğu zenginlikten Libya halkının payına düşen Kaddafi döneminden çok daha az olacaktır. Bu da Libya halkı eskiye göre fakirleşecek, yoksullaşacak, geldikleri çöllere belki de geri dönmek zorunda kalacaklar. Tüm bu tespitlerimin Kaddafi'ye övgü olmadığını, derdimin başka şeyler anlatmak olduğunu bilmem hatırlatmaya gerek var mı? Derdim hangi ülkede olursa olsun özellikle de İslam ülkelerinde dış kışkırtma ve desteklerle gerçekleştirilen ayaklanmalar, daha doğrusu muhalif hareketlerin örgütlenmesini emperyalist güçlerin bizlere devrim diye takdim ettiklerini görmek durumundayız. Öyle anlaşılıyor ki sömürgeciler yeryüzünde kendilerinden başka akıllı kalmadığını düşünüyorlar. Tunus'ta yaşananları, Mısır'daki gelişmeleri özelliklede Libya'da nereye varacağı belli olmayan olayları devrim diye nitelendirmek mümkün olabilir mi? Sadece sömürgeciler 'devrim' dedikleri, 'Arap Baharı' olarak isimlendirdikleri için bizlerde her zaman olduğu gibi bu söylemlerin peşine takılmış gidiyoruz. Halbuki ortada ne 'devrim' ne de 'Arap Baharı' var. Devam eden ve edecek olan yağma ve soygun söz konusu.

Bu bakımdan gazete ve televizyonlara yansıyan yağmalama olayları ve yağmacıların görüntüleri insanı derinden üzüyor. Çünkü, özgürlük gibi, bir diktatörden kurtulmak gibi gerekçelerle izah edilen bir hareketin zafer görüntüleri yağmacılar olmamalı. Çünkü, bu yağmacılar yarın dış yağmacılar karşısında da dik duramazlar, önlerine bir kırıntı atıldığında onunla meşgul olurken ülkelerinin soyulduğunu görmezler bile. Hoş görseler de sesleri çıkmaz, çıkartamazlar.

Dilerim İslam dünyası en kısa zamanda aklını başına alır, kendi sorunlarına kendileri çözüm bulacak potansiyele ulaşır, sömürgecileri adil sultanlarmış gibi görme alışkanlığından kurutulur. Başka türlü özgürlük olmaz, başka türlü kendi zenginliklerimizin tek sahibi kendimiz olamayız.

Geri izlemetrackback
  • staticsBu yazı Gündem bölümü’nde 26.08.2011 tarihinde yayınlandı
  • feedBu yazıya ait yorumları RSS ile takip etmek için tıklayınız
  • tags Etiketler: diktatör, devir, mücadele, yağmacılık,
Merhaba, yorum yazmak için oturum açınız

yorum yaz

Yorum yazmak için oturum açmanız gerekiyor.
Üye değilseniz, sadece bir dakikanızı ayırarak hemen üye olabilirsiniz.

Oturum açtıktan sonra bu sayfaya otomatik olarak yönlendirileceksiniz.

Yazar

Abdülkadir Özkan

araştırmacı yazar

  • Özgeçmişyazarı tanımak ister misiniz?
  • Arşivyazarın diğer tüm makaleleri
  • Mesajyazarla iletişim kurmak için
  1. Bu yazarı benim yazarlarıma ekle
  2. Tüm yazarlar
  • Yazarın

    diğer yazı dizileri en çok yorumlananlar en çok tıklananlar en çok tavsiye edilenler
    1. Terörün dış destekleri biliniyor ama bir şey yapılamıyor
    2. Lüzumlu eşyalar haciz edilemeyecek
    3. Açıklama için bugüne kadar beklemeye gerek var mıydı?
    4. Eylem değil eylemsi
    5. Cumartesi günü İstanbul'da buluşalım
    6. Isıtan ortada, ısıttıran nerede?
    7. Bomboş bir evde yatak odası ne işe yarar?
    8. O yalan bu yalan, fili yuttu bir yılan!..
    9. Sağlık çalışanlarının sorunları
    10. Maç bahane maksat terör olsun !.
    1. Dersim Olayı ve cevapsız kalan soru
    2. Davos'un gerçek ruhu işte bu!..
    3. Demokratik darbe olur mu?
    4. Sağcısı da, solcusu da aynı!..
    5. TV’deki öfkeli kız
    6. İşte bu olmadı Sayın Cumhurbaşkanım
    7. Bir özelleştirme ya da satış
    8. Yahudi Lobisi bastırdıkça geri adım atılıyor
    9. Kıbrıs unutturuluyor mu?
    10. Anayasa Mahkemesi'nin kararı belli mi?
    1. Nuh; yalan da kıvırma da sana yakışmadı
    2. Yahudi Lobisi bastırdıkça geri adım atılıyor
    3. Seçimler, ulusalcı laikler ve medya
    4. İslâm dünyası lafla kandırılacak sanılmasın
    5. Açılım açılmadan kapanıyor mu?
    6. Statükonun devamını isteyenler kendilerini halkın yerine koyuyor
    7. Yasalar herkesi bağlamaz mı?
    8. Dersim Olayı ve cevapsız kalan soru
    9. 28 Şubat süreci gerçekten bitti mi?
    10. Kişisel tepki mi, çetelerin rolü var mı?
    1. İstenen kriterde içerik bulunamadı !
  • Gündem

    1. Ya Allah!
    2. Yeni bir düzen kurmanın vakti geldi
    3. Müslüman gençler İstanbul'da buluştu
    4. Yargı sürecini beklememiz lâzım
    5. Kur'an'la hayat bulan bir nesle doğru
    6. Kur'an'a hizmet en büyük şereftir
    7. Şırnak'ta bir üsteğmen şehit düştü
    8. Din kültürü dersleri ilahiyat fakültelerine devredildi
    9. Doktora kılıçla saldıran zanlı gözaltında
    10. Fetih namazı
  • Diğer

    1. Vücutta kene yoksa bile KKKA belirtilerine dikkat
    2. Hac kuraları yarın çekilecek
    3. "Mevsim normalleri" şeftaliye yaradı
    4. Dünya İslam Alimleri Birliği, katliamı kınayan bildiri yayımladı
    5. ABD'li öğretmen Müslümanlığı seçti
    6. "Engelli doğurdu" diye terk edilen kadına, polis sahip çıktı
    7. Türkiye'nin Gül Bahçesi'nde hasat mevsimi
    8. Hula katliamının tanıkları, yaşadıkları dehşeti anlattı
    9. "Kürtaj, bir insanlık suçudur"
    10. Eski elektronik eşyalar geri kazanılacak
  • Çok Okunanlar

    1. Fetih namazı
    2. Yelkenler indirildi
    3. Bu olacak Ayasofya!
    4. Fethimiz mübarek olsun!
    5. Ya Allah!
    6. Halkımız gösterilene değil, gizlenene baksın
    7. İktidarda figüran çatlağı
    8. Şok Detay
    9. Yasa geri çekilsin
    10. Yeni bir düzen kurmanın vakti geldi
  • Çok Yorumlanan

    1. İsim koyarken nelere dikkat etmeliyiz?
    2. Yeterlilik derecesi en yüksek ürün kayısı
    3. Zile Kalesi restore ediliyor
    4. Mısır seçimleri Filistin'i etkileyecek
    5. Sezaryenle doğanlarda obezite riski daha fazla
    6. Gençlerde çatışma
    7. En ağır imtihanları onlar yaşadı
    8. En ağır imtihanları onlar yaşadı
    9. İlk çeyrekte yarım puan büyüdü
    10. 30 bin kişi çıkaracak, 3.5 milyar dolar tasarruf edecek
Günün Haber İndeksi
Arşiv & Arama
shape
Gazete Aboneliği | Gündem | Ekonomi | Dünya | Haber | Kültür Sanat | Spor | Medya | Sayfa Başı
Kullanım Şartları | Seri İlan Kullanım Şartları | Seri İlan Hizmetin İade Şartları | Gizlilik İlkeleri | Kurumsal |Yazarlar | Multimedya | Arşiv | Reklam |Irtibat
Sponsor Bağlantılar : Kombi | Özgür Kocaeli Gazetesi

Firma Kayıt rss

Yardım ve Sık Sorulanlar FAQ

Copyright 2005 - 2008 Milli Gazete Basın Yayın A.Ş

prodestek