milli gazete

YayınlarVideoFotoğraf


  1. ARSIV
  2. VIDEO
  3. Sarı Sayfalar

  • ANASAYFA
  • YAZARLAR
  • GÜNDEM
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • HABER
  • SPOR
  • AİLE HAYAT
  • KÜLTÜR

28 MAY 2012 PZT
  • HABER INDEKSI
  • ANKET
  • BENİM SAYFAM

GERİ İLERİ
  • VÜCUTTA KENE YOKSA BİLE KKKA BELİRTİLERİNE DİKKAT
  • HAC KURALARI YARIN ÇEKİLECEK
  • "MEVSİM NORMALLERİ" ŞEFTALİYE YARADI
  • DÜNYA İSLAM ALİMLERİ BİRLİĞİ, KATLİAMI KINAYAN BİLDİRİ YAYIMLADI
  • ABD'Lİ ÖĞRETMEN MÜSLÜMANLIĞI SEÇTİ

Demokratikleşmesi gereken siviller yok mu?

03 EYLÜL 2011
CMT 03:15

[-] Normal [+]
  • Gündem
  • Tavsiye Et
  • Yazdır
  • Yorum Yaz

Günümüzün modası haline gelen demokratikleşme tüm toplumlara ulaşılması gereken en ideal sistem olarak demokrasiyi takdim ediyor. Ve bunun üzerinde kimse de tartışmaya gerek duymuyor. Çünkü demokrasi çağın putu haline gelmiş durumda. Bu yazıda maksadım demokrasiyi ya da mevcut sistemleri tartışmaya açmak değil. Ülkemizde moda olan demokratikleşme ve sivilleşme adımları ve bu çizgide oluşan tek taraflı tartışmalar -tek taraflı diyorum çünkü yıllarca devam eden asker ve sivil bürokratik oligarşiden toplumun büyük bir kesimi öylesine usanmış ve tepki duyar hale gelmişti ki demokratikleşme gündeme gelince karşı bir cephenin en azından açıktan oluşması mümkün olmadı.

Medyada geniş bir kesime yayılan demokratikleşme cephesine göre TSK'nın şimdiye kadar kullandığı bir takım yetkiler kısıtlanır, bu kurum sadece asli görev alanı içine çekilirse demokratikleşmenin gerçekleşeceği varsayımından hareket ediyor. Böyle olunca da sivil generallerin varlığı en azından şimdilik unutulmuş görünüyor. Çünkü,TSK şimdiye kadar antidemokratik denebilecek söz ve eylemlerinde hiçbir zaman tek başına olmamıştır. Her söz ve eylemi sivil görünümlü kesimlerden de destek bulmuş, hatta diyebiliriz ki TSK'nın antidemokratik söylem ve eylemlerinin zeminini bir takım siviller hazırlamıştır. Bugün demokratikleşme yönünde adımlar atılırken asker cephesinde ortaya çıkan bir takım gönüllü ya da zorunlu gelişmeler karşısında TSK'yı geçmişe dönük eylemlerinden dolayı yerden yere vurmakta öncülük eden kalem erbabının daha yakın zamana kadar hangi çizgide olduklarını toplum unutmuş görünüyor. 27 Mayıs 1960 darbesi, 12 Mart 1971 muhtırası, 12 Eylül 1980 müdahalesi ve 28 Şubat sürecinde, 27 Nisan gece yarısı muhtırasında medyada kalem oynatan pek çok kişinin bugün iktidar partisinden bile demokrat takılması, TSK'ya hücum noktasında ölçüyü kaçırmaları insanı derin derin düşündürüyor. Acaba bu insanların beyinlerinde toplum farkına varmadan köklü değişiklikler mi oldu, dün rejime müdahale edenlere gerekçe hazırlarken günün şartlarına göre hareket ediyorlardı da bugünde yine modaya uymuş demokratikleşme şarkısı söylüyor, bu alanda öncülüğü ellerinde mi tutmak istiyorlar kestirmek mümkün değil. Elbette hiç kimsenin kalbinden geçenleri bilmemiz, bununda ötesinde, "Böyle söylüyor ve yazıyorsunuz ama gerçek niyetiniz bu değil" diyerek niyetleri yargılamak gibi bir densizliğin savunucusu olamayız. Her ne kadar geçmişte bir takım yazarlar bu densizliği yapmış, toplumun çok büyük bir kesiminin niyetlerini okuyarak (!) yargılamaya kalkmış olsalar da öyle bir davranış bize yakışmaz.

Herne ise onlara "Dün askerin antidemokratik eylem ve söylemlerine destek veriyordunuz bugün niçin o huyunuzdan vazgeçtiniz" diyecek de değiliz. İnsanoğlunda zaman içinde fikri değişimin olması doğaldır. Bu fikri değişim kimilerinde güç karşısında korku sebebiyle oluşur ki bu değişim gerçeği yansıtmaz, kimilerinde ise bir gelişim olarak ortaya çıkabilir. Bu bakımdan bugün kim ne kadar demokratikleşmeden yana olursa olsun ya da görünürse görünsün ülkemizde demokratikleşmenin gerçek manada sağlanabilmesi sadece TSK'daki değişim ve dönüşüm ile mümkün değildir. Sivillerin demokratikleşmesi askerler kadar önemlidir.

Sivillerin sivilleşmesi diyebileceğimiz bu değişimin temelini tahammül kültürü oluşturur. Farklılıklara tahammül edemeyen kişilerden oluşan toplumda siz istediğiniz kadar yeni anayasa ve yasalar yapın gerçek manada demokratikleşmeyi, dolayısiyle sivilleşmeyi sağlayamazsınız. Birbirimize tahammül etmemiz gerektiğini söyleyenlerin adeta taşa tutulduğu bir ülkede sivilleşme ve demokratikleşme deyince sadece TSK'yı hedef göstermek bana göre gerçek hedefi gizlemek anlamına gelir. Çünkü, önemli olan toplumu oluşturan fertlerin birbirleri ile ilişkilerinde nasıl davrandıkları ile ilgilidir. Eğer bir takım insanlar başı örtülüye yan gözle bakıyor, dini çağ dışı olarak görüyor ve inançlı insanları çağ dışı olarak nitelendiriyor ve bu anlayışlarını da ilişkilerinde ortaya koyuyorsa o ülkede sivilleşme ve demokratikleşmenin gerçek manada hayata geçmesini beklemek gerçekçi olur mu? Kısacası toplumu oluşturanlar birbirlerini yargılamayı sürdürdüğü müddetçe öncelikli konu sivillerin sivilleştirilmesidir. Şimdiye kadar hep askerin söz ve eylemleri ile topluma müdahalesi dikkat çekti. Halbuki sivillerin birbirlerine yönelik söz ve eylemleri, farklı kesimlerin birbirlerini dışlama gayretleri, hatta suçlamaları pek hesaba katılmadı. Bu yüzden sivilleşememiş sivillerin toplumu çıkmaza sokan, tahammülsüzlüğü yaygınlaştıran tavırları gözden kaçtı. Bu sebeple TSK ile ilgili tüm gelişmelerin yanında toplumda tahammül kültürünü yaygınlaştırmayı hakim kılmanın adımları atılmalıdır. Olayı herkesin birbirine saygı duyması şeklinde takdim etmek bana göre yanlıştır. Toplumsal barış için esas olan farklılıklara tahammüldür, bunun hayat tarzımız haline getirilmesidir.

Geri izlemetrackback
  • staticsBu yazı Gündem bölümü’nde 03.09.2011 tarihinde yayınlandı
  • feedBu yazıya ait yorumları RSS ile takip etmek için tıklayınız
  • tags Etiketler: demokrasi, asker, darbe, tsk,
Merhaba, yorum yazmak için oturum açınız

yorum yaz

Yorum yazmak için oturum açmanız gerekiyor.
Üye değilseniz, sadece bir dakikanızı ayırarak hemen üye olabilirsiniz.

Oturum açtıktan sonra bu sayfaya otomatik olarak yönlendirileceksiniz.

Yazar

Abdülkadir Özkan

araştırmacı yazar

  • Özgeçmişyazarı tanımak ister misiniz?
  • Arşivyazarın diğer tüm makaleleri
  • Mesajyazarla iletişim kurmak için
  1. Bu yazarı benim yazarlarıma ekle
  2. Tüm yazarlar
  • Yazarın

    diğer yazı dizileri en çok yorumlananlar en çok tıklananlar en çok tavsiye edilenler
    1. Terörün dış destekleri biliniyor ama bir şey yapılamıyor
    2. Lüzumlu eşyalar haciz edilemeyecek
    3. Açıklama için bugüne kadar beklemeye gerek var mıydı?
    4. Eylem değil eylemsi
    5. Cumartesi günü İstanbul'da buluşalım
    6. Isıtan ortada, ısıttıran nerede?
    7. Bomboş bir evde yatak odası ne işe yarar?
    8. O yalan bu yalan, fili yuttu bir yılan!..
    9. Sağlık çalışanlarının sorunları
    10. Maç bahane maksat terör olsun !.
    1. Dersim Olayı ve cevapsız kalan soru
    2. Davos'un gerçek ruhu işte bu!..
    3. Demokratik darbe olur mu?
    4. Sağcısı da, solcusu da aynı!..
    5. TV’deki öfkeli kız
    6. İşte bu olmadı Sayın Cumhurbaşkanım
    7. Bir özelleştirme ya da satış
    8. Yahudi Lobisi bastırdıkça geri adım atılıyor
    9. Kıbrıs unutturuluyor mu?
    10. Anayasa Mahkemesi'nin kararı belli mi?
    1. Nuh; yalan da kıvırma da sana yakışmadı
    2. Yahudi Lobisi bastırdıkça geri adım atılıyor
    3. Seçimler, ulusalcı laikler ve medya
    4. İslâm dünyası lafla kandırılacak sanılmasın
    5. Açılım açılmadan kapanıyor mu?
    6. Statükonun devamını isteyenler kendilerini halkın yerine koyuyor
    7. Yasalar herkesi bağlamaz mı?
    8. Dersim Olayı ve cevapsız kalan soru
    9. 28 Şubat süreci gerçekten bitti mi?
    10. Kişisel tepki mi, çetelerin rolü var mı?
    1. İstenen kriterde içerik bulunamadı !
  • Gündem

    1. Ya Allah!
    2. Yeni bir düzen kurmanın vakti geldi
    3. Müslüman gençler İstanbul'da buluştu
    4. Yargı sürecini beklememiz lâzım
    5. Kur'an'la hayat bulan bir nesle doğru
    6. Kur'an'a hizmet en büyük şereftir
    7. Şırnak'ta bir üsteğmen şehit düştü
    8. Din kültürü dersleri ilahiyat fakültelerine devredildi
    9. Doktora kılıçla saldıran zanlı gözaltında
    10. Fetih namazı
  • Diğer

    1. Vücutta kene yoksa bile KKKA belirtilerine dikkat
    2. Hac kuraları yarın çekilecek
    3. "Mevsim normalleri" şeftaliye yaradı
    4. Dünya İslam Alimleri Birliği, katliamı kınayan bildiri yayımladı
    5. ABD'li öğretmen Müslümanlığı seçti
    6. "Engelli doğurdu" diye terk edilen kadına, polis sahip çıktı
    7. Türkiye'nin Gül Bahçesi'nde hasat mevsimi
    8. Hula katliamının tanıkları, yaşadıkları dehşeti anlattı
    9. "Kürtaj, bir insanlık suçudur"
    10. Eski elektronik eşyalar geri kazanılacak
  • Çok Okunanlar

    1. Fetih namazı
    2. Yelkenler indirildi
    3. Bu olacak Ayasofya!
    4. Fethimiz mübarek olsun!
    5. Ya Allah!
    6. Halkımız gösterilene değil, gizlenene baksın
    7. İktidarda figüran çatlağı
    8. Şok Detay
    9. Yasa geri çekilsin
    10. Yeni bir düzen kurmanın vakti geldi
  • Çok Yorumlanan

    1. İsim koyarken nelere dikkat etmeliyiz?
    2. Yeterlilik derecesi en yüksek ürün kayısı
    3. Zile Kalesi restore ediliyor
    4. Mısır seçimleri Filistin'i etkileyecek
    5. Sezaryenle doğanlarda obezite riski daha fazla
    6. Gençlerde çatışma
    7. En ağır imtihanları onlar yaşadı
    8. En ağır imtihanları onlar yaşadı
    9. İlk çeyrekte yarım puan büyüdü
    10. 30 bin kişi çıkaracak, 3.5 milyar dolar tasarruf edecek
Günün Haber İndeksi
Arşiv & Arama
shape
Gazete Aboneliği | Gündem | Ekonomi | Dünya | Haber | Kültür Sanat | Spor | Medya | Sayfa Başı
Kullanım Şartları | Seri İlan Kullanım Şartları | Seri İlan Hizmetin İade Şartları | Gizlilik İlkeleri | Kurumsal |Yazarlar | Multimedya | Arşiv | Reklam |Irtibat
Sponsor Bağlantılar : Kombi | Özgür Kocaeli Gazetesi

Firma Kayıt rss

Yardım ve Sık Sorulanlar FAQ

Copyright 2005 - 2008 Milli Gazete Basın Yayın A.Ş

prodestek