milli gazete

YayınlarVideoFotoğraf


  1. ARSIV
  2. VIDEO
  3. Sarı Sayfalar

  • ANASAYFA
  • YAZARLAR
  • GÜNDEM
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • HABER
  • SPOR
  • AİLE HAYAT
  • KÜLTÜR

28 MAY 2012 PZT
  • HABER INDEKSI
  • ANKET
  • BENİM SAYFAM

GERİ İLERİ
  • VÜCUTTA KENE YOKSA BİLE KKKA BELİRTİLERİNE DİKKAT
  • HAC KURALARI YARIN ÇEKİLECEK
  • "MEVSİM NORMALLERİ" ŞEFTALİYE YARADI
  • DÜNYA İSLAM ALİMLERİ BİRLİĞİ, KATLİAMI KINAYAN BİLDİRİ YAYIMLADI
  • ABD'Lİ ÖĞRETMEN MÜSLÜMANLIĞI SEÇTİ
  • "ENGELLİ DOĞURDU" DİYE TERK EDİLEN KADINA, POLİS SAHİP ÇIKTI

Davos, Avrupa'da dalgalanmalar ve Türkiye

01 ŞUBAT 2012
ÇAR 04:15

[-] Normal [+]
  • Dünya
  • Tavsiye Et
  • Yazdır
  • Yorum Yaz

Soğuk bütün şiddeti ile Avrupa'da hüküm sürerken, yeni bir soğuk dalgası daha Rusya ve Sibirya üzerinden gelerek, etkisini göstermeye başlamıştır. Bitmez ihtiras ve gemlenemeyen "para hırslarının" sonucunda, dengesiz sanayileşen ve bunu yaparken de hiç bir ölçü tanımayan Avrupa toplumları, son iki yüz yılda çevreyi ve atmosferin çeşitli katmanlarını etkili şekilde zarara uğratmışlardır. Kazanma ve sömürme hisleri dur durak bilmeyen Avrupalılar şimdi bir biri ardına iflaslar ve ekonomik krizlerle boğuşur hale gelmişlerdir. Kısacası, Avrupa ekonomik ve iş hayatı da soğuk ve tehlikeli bir "kış" geçirmektedir.

Davos'un karlı tepelerinde toplanan iş dünyasının ve siyasetin "pundit"leri ne yazık ki 2012 ve 13 için pek de iyi tahminlerde bulunamamaktadırlar. Avrupa'nın durumu daha da kötüye gitmeye mahkum görünmektedir.
Fransız senatosu oylamalar yaparken, Marsilyalı Ermeniler çoşkulu kutlamalarla Sarkozi'yi öğerken, Uluslararası finans kuruluşlarından Fitch, Fransa'nın notunu bir not düşürmüş ve Avro bölgesinde İtalya, İspanya, Portekiz dahil beş devleti uyarmış bulunmaktadır. Onların da "tehlikeli bölgeye" düştüğü ilan edilmiştir. Herhalde bu gerçekler ve tehlikeli gelişmeler sadece "Ermeni olayı ile oyalanmaya çalışılan Fransız halkının" dikkatinden kaçmıştır. Yani, asıl aldatılanlar onlar olmuştur.
Fransızların böylesine bir kararla ne kazandıkları belli değildir. Fikir ve söz hürriyetleri açısından Avrupa'da bir regrasyon yani geriye gidiş başlamıştır. Avrupa'da sadece ekonomide bir regrasyon beklenirken, fikri ve felsefi yönden gerileme birinci sıraya yerleşmiştir. Bunun endişesini yaşayan aydınlar da harekete geçmeye başlamışlardır.
Yunanistan'ın durumu daha da kötüleşmiş bulunmaktadır. Bir bakıma "fazla rahat bir hayat", "kolayca gelen paralar" ve yalnış kullanmalar ve israf, sonunda Yunanlıları köşeye sıkıştırmıştır. Yunanlılar adeta "naylon fatura" düzenlercesine, olmayan projeler oluşturup, Avrupa fonlarından paralar almış ve bunları bambaşka yerlerde harcamışlardır. Tam bir skandal durum. Sonra da kriz başlayınca, doğru olmayan hesap cetvelleri ile AB idaresini oyalamaya çalışmışlardır. Ne var ki AB müfettişleri incelemeyi yapınca hakikat ortaya çıkmıştır.
Bu sefer Yunan halkını "kemer sıkmaya davet eden" hükümet herkesin öfkesinin hedefi olmuştur. Ne "kemer sıkmak isteyen", ne "fazla mesai ve daha az maaş almaya" razı olan halk, haklı olarak protestolara gitmiş ve genel grev ile ülke hayatını tamamen durağan hale getirmişlerdir. Şu anda AB'den çıksalar, daha hayırlı ve doğru bir iş yapmış olurlar. Yunan politikacıları arasında bunu düşünen ve dile getirenler mevcuttur.
Avrupalılar açısından bakıldığında, ortada ilginç bir mukayese de mevcuttur. Avrupa Birliği ülkelerini aldatan, hepsinin adeta "aptal yerine koyan" ve kendilerini de "dünyanın en akıllı kişileri farzeden Yunanlıların, ta 1800'lerden beri Osmanlılar ve Türkler hakkında söylediklerinin ne kadar doğru olduğunu ve Kıbrıs'ta da ne derece doğruları söyleyerek hareket ettiklerini düşünmelerinin ve tahlil etmelerinin zamanı gelmiştir. Bu adeta tarihi bir zarurettir. Bizler sadece uyarabiliriz.
İngiltere, Aralık ayı içinde genel olarak bir tasarruf genelgesi yayınlamıştır. Ekonomik sebeplere binaen bir çok önemli işin yapılması ertelemiştir. Şu anda, kendi halkından hukukçular ve siyaset bilimcileri hükümeti dava etmeye hazırlanmaktadırlar: Libya devletine, ortada "savaş sebebi ve durumu olmadan" ve "parlamentoda tam olarak izin çıkmadan" Fransa'nın teşvikine uyup, saldırmasından dolayı hesap sorulmak istenmektedir. Kanaatimizce, aynı tip bir dava Fransa'da da açılmalıdır.
İtalya da, Berlasconi ucuz kurtulmuştur. Aynı tip bir dava onun hakkında da açılmalıdır. İtalya'nın uğradığı prestij kaybı ve gerçek yolsuzluklar dizisi incelenmelidir.
Ekonomik yalnışlıkları, israfları ve şahışların özel hesaplarına "sızan" miktarlar sebebi ile Avrupa ülkelerinin ekonomik durumları gittikçe kötüleşmektedir. Libya saldırısı ile yapmaya çalıştıkları "yeni sömürü", Somali ve Afrika ülkelerinde sessiz, sedasız yürüttükleri "gizli sömürgecilik" artık tökezlemeye ve su yüzüne çıkarak kendi ayaklarına dolanmaya başlamıştır. Belki de 21. Yüzyıldaki "iletişim çağının" en yararlı sonuçları bunlar olacaktır.
Ekonomik ve finansal çöküş ve gerileyişin yan etkiler Avrupa'da yükşelişe geçen Irkçılık ve yabancı düşmanlığı dalgalarıdır. Bu durum gittikçe "dini bir kisve" de bürünmektedir. Yani Avrupa ve Batı'da güçlü bir "İslam düşmanlığı" adeta moda akımı şeklinde kendini göstermektedir.
Eskiden Fransa, Avusturya, Hollanda, Belçika, İslam düşmanlığında bayraktar olurlardı. Şimdi kervana, Bulgaristan ve Yunanistan gibi Balkan ülkeleri katılmış bulunmaktadır. Adeta AB'ye giren, "bu hastalığa tutuluyor." En son, Makedonya bile bu yola girmiş durumda. Henüz 19 yıllık bir devlet olan Makedonya, iki milyon yirmi iki bin kişilik bir nüfusa sahip. Halkın bir kısmı da Müslüman ve yöre tam 542 yıl Osmanlı idaresinda yaşamış. Bu günlerde ise Makedonya'nın en dikkat çeken faaliyeti "İslam düşmanlığı" yapmak. Bu minik ülke " İslam düşmanlığı üstünden Avrupa'da prim yapmak"derdine düşmüş. İşte Avrupa'da olayların ulaştığı nokta ve seviye.
Son genişleme sürecinde AB'ye katılan Macaristan'da ise durum çok ciddi. Sürekli parası değer kaybeden ve notu uluslararası şirketlerce düşürülen Macaristan'da, AB karşıtlığı yükselişe geçmiş bulunmaktadır. Ocak 2012 içinde Macaristan'ın başkentinde AB bayrağını yakarak protesto yapan göstericiler, AB'den çıkmayı talep etmişlerdir. Macaristan ciddi bir şekilde AB'den çıkmayı düşünmektedir. İçerde kalıp, ekonomik olarak çökmeyi istememektedir.
Avrupada yayılan ekonomik zaafiyetlerin en vahim sonuçu ise AB ülkelerinin siyasi gidişatının ne olacağı durumudur.

· Birincisi, AB dereceli ve kademeli bir hale gelmektedir. As ve güçlü olanlar halkası, daha zayıf onlanlar halkası ve dışta kalanlar halkası, (biz henüz hiçbirinde değiliz!) olarak yeni bir şekillenme gelişmektedir. Yani, eşit ülkeler olgusu yok olmaktadır. AB içinde uygulamada herkes eşit değildir.

· İkincisi, güçlü olanların karar ve uygulama haklarının çok daha üstün olduğu kabul edilmiş bir durumdur ve diğerleri onlara itaat etmek durumundadırlar.

· Üçüncüsü, güçlü olanlar, zayıfların, kendilerine verilen programları doğru uygulayıp, uygulamadıklarını kontrol etmek üzere, "kontrolör-uzman" veya "idareci-uygulayıcı-müfettiş" tipi özel yöneticiler göndererek, zayıf olanları kontrol ve idare etme niyetindedirler.

· Böyle bir gelişme ise milli egemenliğin kaybıdır. Aynen Osmanlı'nın son günlerinde Düyun-u-umumiyenin büyük müfettişleri gibi kişiler şimdi zayıf AB üyelerini yöneteceklerdir. Devran dönüp, dolaşıp aynı noktaya ulaşmıştır.

· Bu fevkalade tehlikeli gelişmeler, siyasi hürriyetin yavaş yavaş yok olması ve ekonomik bağların esaret zincirine dönüşmesi gibi bir gidişat içinded

Davostan esen rüzgarlar Karayel'e dönüşmek üzeredir.

Geri izlemetrackback
  • staticsBu yazı Dünya bölümü’nde 01.02.2012 tarihinde yayınlandı
  • feedBu yazıya ait yorumları RSS ile takip etmek için tıklayınız
  • tags Etiketler: davos, avrupa, türkiye,
Merhaba, yorum yazmak için oturum açınız

yorum yaz

Yorum yazmak için oturum açmanız gerekiyor.
Üye değilseniz, sadece bir dakikanızı ayırarak hemen üye olabilirsiniz.

Oturum açtıktan sonra bu sayfaya otomatik olarak yönlendirileceksiniz.

Yazar

Prof. Dr. Oya Akgönenç

araştırmacı yazar

  • Özgeçmişyazarı tanımak ister misiniz?
  • Arşivyazarın diğer tüm makaleleri
  • Mesajyazarla iletişim kurmak için
  1. Bu yazarı benim yazarlarıma ekle
  2. Tüm yazarlar
  • Yazarın

    diğer yazı dizileri en çok yorumlananlar en çok tıklananlar en çok tavsiye edilenler
    1. Jandarmalığa hayır: NATO, Afganistan ve Türkiye
    2. Avrupa'nın ekonomik ve siyasi krizinin yeni yüzü
    3. Avrupa'da seçimler ve değişimler
    4. NATO'daki tehlikeli gelişmeler
    5. Bu kadar Ermeni nereden çıktı?..
    6. İstanbul'da barış, Kabil'de ise savaş adımları
    7. Türkiye, Suriye'ye müdahale edecek mi?
    8. Sömürgeci taktiklerinin adı strateji mi oldu?
    9. Suriye'de ölüm yarışı
    10. Cive Pakistan... Daha nice yıllara!
    1. Cendere daralıp, sıkıntılar artarken...
    2. Avrupa'da İslam Korkusu ve Irkçılık
    3. Amerika ve İran arasında oynanan satranç oyunu
    4. Lübnan’daki gelişmeler; Ortadoğu’da domino etkisi
    5. Dicle – Fırat sularında tehlike kapıya dayandı
    6. Avrupa’yı anlamak ve mesajlarını doğru okumak gerekir
    7. Sirtaki ya da Ege Zeybeği diplomasisi
    8. Türkiye’deki garip gidişata dur diyecek yok mu?
    9. Pamuk ipliğine bağlı ilişkiler
    10. İşin biraz da eğlenceli tarafına bakalım
    1. “Gazze ablukasını” hemen kaldırın veya kırın!
    2. Azerbaycan, Ermenistan ve Türkiye
    3. Mayın temizleme işinde durum ‘toz-duman’ -1-
    4. Ortadoğu’da barış çok zor
    5. ‘Ermeni açılımı’nda cevap bekleyen sorular
    6. Kıbrıs’ta yeni politik oyunlar
    7. “Çok yaşa Gazze”! Zafer yakındır!! -1-
    8. Suriye'de zulüm durmalı Beşşar Esad gitmelidir
    9. Değişim rüzgarları: Haniye'nin Türkiye ziyareti
    10. ABD’nin stratejisi değişirken, Türkiye’nin tercihleri
    1. İstenen kriterde içerik bulunamadı !
  • Dünya

    1. Dünya İslam Alimleri Birliği, katliamı kınayan bildiri yayımladı
    2. ABD'li öğretmen Müslümanlığı seçti
    3. Hula katliamının tanıkları, yaşadıkları dehşeti anlattı
    4. Avustralya Dışişleri Bakanı: Suriye'deki katliam acımasız ve alçakça
    5. Müslüman Kardeşler: Esed rejimi, zulümde Cengiz Han'ı geçti
    6. Türk aileye çocuklarının cesedi 620 gündür verilmiyor
    7. Hindistan'da zincirleme trafik kazası: 27 ölü
    8. Suriye'deki olayların bilançosu 13.004 ölü
    9. Esed güçleri Hama'yı bombalıyor: 50 ölü
    10. ABD insansız hava araçları Pakistan'ı vurdu: 8 ölü
  • Diğer

    1. Vücutta kene yoksa bile KKKA belirtilerine dikkat
    2. Hac kuraları yarın çekilecek
    3. "Mevsim normalleri" şeftaliye yaradı
    4. "Engelli doğurdu" diye terk edilen kadına, polis sahip çıktı
    5. Türkiye'nin Gül Bahçesi'nde hasat mevsimi
    6. "Kürtaj, bir insanlık suçudur"
    7. Eski elektronik eşyalar geri kazanılacak
    8. Hayatını "ölen eşinden hatıra" 200 kiloluk oğluna adadı
    9. YÖK: "Üniversiteye girişte, yıl içinde birden fazla sınav yapılsın"
    10. “Hatalı sünnet fonksiyonel bozukluklara sebep olur”
  • Çok Okunanlar

    1. Fetih namazı
    2. Yelkenler indirildi
    3. Bu olacak Ayasofya!
    4. Fethimiz mübarek olsun!
    5. Ya Allah!
    6. Halkımız gösterilene değil, gizlenene baksın
    7. İktidarda figüran çatlağı
    8. Şok Detay
    9. Yasa geri çekilsin
    10. Yeni bir düzen kurmanın vakti geldi
  • Çok Yorumlanan

    1. İsim koyarken nelere dikkat etmeliyiz?
    2. Yeterlilik derecesi en yüksek ürün kayısı
    3. Zile Kalesi restore ediliyor
    4. Mısır seçimleri Filistin'i etkileyecek
    5. Sezaryenle doğanlarda obezite riski daha fazla
    6. Gençlerde çatışma
    7. En ağır imtihanları onlar yaşadı
    8. En ağır imtihanları onlar yaşadı
    9. İlk çeyrekte yarım puan büyüdü
    10. 30 bin kişi çıkaracak, 3.5 milyar dolar tasarruf edecek
Günün Haber İndeksi
Arşiv & Arama
shape
Gazete Aboneliği | Gündem | Ekonomi | Dünya | Haber | Kültür Sanat | Spor | Medya | Sayfa Başı
Kullanım Şartları | Seri İlan Kullanım Şartları | Seri İlan Hizmetin İade Şartları | Gizlilik İlkeleri | Kurumsal |Yazarlar | Multimedya | Arşiv | Reklam |Irtibat
Sponsor Bağlantılar : Kombi | Özgür Kocaeli Gazetesi

Firma Kayıt rss

Yardım ve Sık Sorulanlar FAQ

Copyright 2005 - 2008 Milli Gazete Basın Yayın A.Ş

prodestek