milli gazete

YayınlarVideoFotoğraf


  1. ARSIV
  2. VIDEO
  3. Sarı Sayfalar

  • ANASAYFA
  • YAZARLAR
  • GÜNDEM
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • HABER
  • SPOR
  • AİLE HAYAT
  • KÜLTÜR

28 MAY 2012 PZT
  • HABER INDEKSI
  • ANKET
  • BENİM SAYFAM

GERİ İLERİ
  • KRAMPLARI ÇÖZÜCÜ,TESKİN EDİCİ,(ÇANOTU)
  • YA ALLAH!
  • YENİ BİR DÜZEN KURMANIN VAKTİ GELDİ
  • MÜSLÜMAN GENÇLER İSTANBUL'DA BULUŞTU
  • FETİH NAMAZI
  • FETHİMİZ MÜBAREK OLSUN!
  • FETHİN ERLERİ HOCASIYLA BULUŞTU
  • MİLLİ GÖRÜŞ BARIŞIN DİLİDİR
  • İSTANBUL, İSLAM DÜNYASININ LİDERLERİNE EV SAHİPLİĞİ YAPACAK
  • BU OLACAK AYASOFYA!

Aşk ile

02 EKİM 2010
CMT 01:55

[-] Normal [+]
  • Gündem
  • Tavsiye Et
  • Yazdır
  • Yorum Yaz

Dervişlik olsaydı tac ile hırka, Ben de alırdım otuza kırka, demiş Yunus Emre. Şiirden de anlaşılıyor ki eskiden dervişlik kisve ile tezahür ederdi. Ne zamandır kisvesi yasak dervişliğin. O artık folklorik bir unsur. Ama dervişlere mahsus sözlerden, tavır ve yaklaşımlardan uzak kılamamış bu yasaklar. Filmlerden müziğe, romandan şiire, resimden graffitiye kadar hemen her alanda -sözel de olsa- bir hikmet kırıntısı ile karşılaşıyoruz. Kırıntı kıvılcıma dönüşmüyor, kırıntı ile doyanlarla yan yana geliniyor ama kimin uğrunda. Onlar şöyle düşünüyor. Kırıntısı bile yetiyor.

Dervişin bir ömür boyu yaşayarak öğrendiği hakikate dilimiz bir dönüşte varıyor artık. O yer bizim keşfettiğimiz yer olmadığı için söz de bize ait bir renk taşımıyor. Belki biz başka türlü ifade edecektik onu. Zira hakikat herkesin zahir ve batınına göre ayrı tecelli eder, ayrı tasvir edilir. Bunda bile bir tekrar var ki bu da modernizme özgü tekliğinin nerelere kadar uzandığını gösteriyor.

Ateist bir şairin kaleminden imge olarak çıkan bir söz hayran bırakabiliyor okuyucuyu. Sözün gerisini biraz kurcaladığınızda Batı'dan, Çin'den, Hint'ten bir bilge veya bilgeye ait bir durumla karşılaşıyoruz. Yapılan, çoğaltılan ve de tüketilen bir şey olmuş tasavvuf. Adına da mistiszm demişler. İrfan alınır satılır bir metaya dönüşmüş. Kimsenin yaşayarak vardığı bir yer değil o söz. Vay başımıza gelenler.

Saatçi Musa, nehir söyleşilerinin yer aldığı kitabında anlatıyor, ben oradan okudum size kendimce anlatacağım: Mekan, Ulucanlar Cezaevi. Saatçi Musa ve başka arkadaşları Üstad Necip Fazıl ile birlikte Malatya suikastinden tutuklular. Onlarla uzaktan ilgili görülen Ticani tarikatine intisaplı bazı dervişler de var. Bu dervişlerden biri cezaevi müdürüne çıkıp izin istiyor. Hangi hususta? Efendim diyor izin verin bir kez Allah diyeyim. Cezaevi müdürü bir şey anlamıyor önce. Ne demek Allah demek yasak değil ki, istediğin kadar de, dercesine bakıyor dervişe. Derviş, bakınız izin verdiniz, sonra beni hücreye filan göndermeyeceksiniz, diye söz alıyor müdürden. Ve bir kez ALLAH diyor. Derviş öyle bir Allah dedi ki diye diyor Saatçi Musa, bütün hapishane inledi, insanların tüyleri diken diken oldu, orada canlı cansız ne varsa sanki hepsi birden Allah dedi; bazıları korktu, deprem oluyor sandı. Cezaevi müdürü de korktu ve dervişi hücreye tıktı. Ben gittim, verdiği sözünü hatırlattım, rica ettim ve derviş hücreden çıkarıldı, diye anlatıyor. Bu olayı okuduğum zamandan beri merak ediyorum, aklım orada kaldı. Acaba bu zat nasıl bir duygu, aşk ve bağlılıkla Allah dedi. Ömrümüzde bir kez olsun böyle bir Allah diyebilecek miyiz? Kaç kişi böyle Süleyman Çelebi'nin Mevlid'inde ifade ettiği "aşk ile" Allah diyor, diyebiliyor.

Bendeniz size bir şey diyeyim mi? Esas günah kitaplarda yazan, sıralanan şeyler değil. Esas günah aşk ile, hakkıyla bir kez Allah diyememekte. Esas günah aşk ile, hakikatine vakıf olarak bir kez Elhamdülillah diyememekte. Esas günah bir kez aşk ile Allahüekber diyememekte. Esas günah bir kez aşk ile, hakikatini bütün zerrelerinde hissederek Estağfirullah diyememekte. Biz sadece kelimeyi telaffuz ediyoruz. Dua metni okuyoruz biz, dua etmiyoruz. Surelerin kelimelerini telaffuz ediyoruz biz, ama onları okumuyoruz, ezberde olanları tekrar ediyoruz.

Efendi Hazretlerine demişler ki : Efendim, Hz.Peygamber bir hadisişerifte, ömründe bir kez kelime-i tevhid getiren cennete girecektir, demiş. Bir kez kelime-i tevhid getirelim olsun bitsin, neden bu kadar tekrar ediyoruz ki?

Efendi Hazretleri ona şöyle cevap vermiş: İşte biz o bir kezi arıyoruz.

Efendi Hazretleri ile müridan hasta bir dervişi ziyaret için yola çıkmışlar. Bakmışlar ki sel köprüyü alıp gitmiş. O kadar yoldan sonra geri dönmek istememiş müritler. Efendi Hazretlerine bunun bir çaresi yokmu diye bakmışlar. Üstad madem çok istiyorsunuz, haydi o zaman demiş. Benimle birlikte atın adımınızı. Bismillah demiş atlamış suya. Onunla beraber adımını atanlar o azgın sulara, köpüklere batmadan üstten yürüyerek geçmiş karşıya. Tam teslim olamamış bir mürit Üstad'ın dediğini nasıl olsa duydum, besmele çekerim, arkadan yetişirim demiş, birlikte hareket etmemiş Üstadıyla.

Üstad ve müridan karşıya geçince o da besmele çekmiş atmış adımını suya. Adımını atar atmaz kendini girdapta boğuluyor bulmuş. Su gittikçe derinleşiyor ve akış hızlanıyormuş. Üstad bir uzun odun parçası atmış önüne müridin, tut gel demiş ve kurtarmış müridi. Sonra sormuş. Bizimle neden girmedin suya.

Efendim demiş mürit, baktım besmele çektiniz, başka bir dua okumadınız, ben de besmele çekmesini nasıl olsa biliyorum dedim, ondan girmedim. Ama benim çektiğim besmele beni batmaktan kurtarmadı, neden?

Efendi Hazretleri müride bakmış ve demiş ki: Sen benim nasıl besmele çektiğimi biliyor musun?

Benim aklım hâlâ cezaevindeki o adamda. Acaba ne yapmamız lazım ki böyle bir Allah diyebilelim. Ben biliyorum, böyle aşk ile Allah diyebiliyorum, diyen varsa makamı ona mübarek olsun. Ondan kopya istemiyorum, dua etsin de bize de nasip olsun.

Geri izlemetrackback
  • staticsBu yazı Gündem bölümü’nde 02.10.2010 tarihinde yayınlandı
  • feedBu yazıya ait yorumları RSS ile takip etmek için tıklayınız
  • tags Etiketler: kâmil, yeşil, makale,
Merhaba, yorum yazmak için oturum açınız

yorum yaz

Yorum yazmak için oturum açmanız gerekiyor.
Üye değilseniz, sadece bir dakikanızı ayırarak hemen üye olabilirsiniz.

Oturum açtıktan sonra bu sayfaya otomatik olarak yönlendirileceksiniz.

Yazar

Kamil Yeşil

araştırmacı yazar

  • Özgeçmişyazarı tanımak ister misiniz?
  • Arşivyazarın diğer tüm makaleleri
  • Mesajyazarla iletişim kurmak için
  1. Bu yazarı benim yazarlarıma ekle
  2. Tüm yazarlar
  • Yazarın

    diğer yazı dizileri en çok yorumlananlar en çok tıklananlar en çok tavsiye edilenler
    1. "Yürek elbet acıyor esvap değiştirirken"
    2. Bir senaryo hikâyesi: zafer yahut hİç
    3. Aşk ile
    4. Rahip T. Jones, sen kendine yan
    5. Eğitim sorunu, öğretmen sorunudur
    6. Hafızlara ÖSS muamelesi
    7. Yaz Kur’an kursları
    8. Sadece secde...
    9. Trabzonlu
    10. Asıl ve gölge
    1. İstiklal Marşı yazma yarışmasına kaç (büyük) şairimiz katıldı?
    2. 14’lük kız mı; 14 yaşında bir kız çocuğu mu?
    3. Vaaz kasetleri nesli...
    4. Atatürk’ün kaç tane Gençliğe Hitabesi var?
    5. Bir taziye yazısı, Baskın Oran’lar ve Tevfik Fikret’ler
    6. Zevce, eş ve karı
    7. Vaaz ve hutbelerin değişen dili
    8. İnanıyorsanız, üstünsünüz
    9. Kâmil bir mürşit olarak Ahmet Yüksel Özemre Hoca
    10. Televizyonlarda görücü usulü evlilik
    1. Vaaz ve hutbelerin değişen dili
    2. Ey Yahudi!
    3. Türkçe Olimpiyatları üzerine
    4. Bir kez daha Türkçe Olimpiyatları üzerine
    5. Zincirler kırılsın, Ayasofya açılsın!
    6. Erbakan çiçeğinin aksamı...
    7. Pompalı tüfek kalmadı, lav ve bomba verelim
    8. Sebep olanlar çözüm olamaz
    9. Prof. Dr. Necmettin Erbakan: Namaz ve proje adamı...
    10. Aşı, Başbakan’a bir suikast mı?
    1. İstenen kriterde içerik bulunamadı !
  • Gündem

    1. Ya Allah!
    2. Yeni bir düzen kurmanın vakti geldi
    3. Müslüman gençler İstanbul'da buluştu
    4. Yargı sürecini beklememiz lâzım
    5. Kur'an'la hayat bulan bir nesle doğru
    6. Kur'an'a hizmet en büyük şereftir
    7. Şırnak'ta bir üsteğmen şehit düştü
    8. Din kültürü dersleri ilahiyat fakültelerine devredildi
    9. Doktora kılıçla saldıran zanlı gözaltında
    10. Fetih namazı
  • Diğer

    1. Filistin'de ulusal uzlaşı hükümeti kurulması istendi
    2. Rajoy: "İspanol bankalarına hiçbir kurtarma olmayacak"
    3. 2012-ALS sonuçları açıklandı
    4. Esed'in başına 450 bin dolar ödül koydu
    5. Yunan gazeteciler greve çıktı
    6. Bahreynli aktivist el-Havaca açlık grevine son veriyor
    7. Saad el-Matlabi: "PKK ve PEJAK meselesinin çözümü Erbil'de"
    8. Askeri operasyonlar Hama'da da katliam boyutuna vardı: 50 ölü
    9. Vücutta kene yoksa bile KKKA belirtilerine dikkat
    10. Hac kuraları yarın çekilecek
  • Çok Okunanlar

    1. Fetih namazı
    2. Yelkenler indirildi
    3. Bu olacak Ayasofya!
    4. Ya Allah!
    5. Fethimiz mübarek olsun!
    6. Halkımız gösterilene değil, gizlenene baksın
    7. İktidarda figüran çatlağı
    8. Şok Detay
    9. Yeni bir düzen kurmanın vakti geldi
    10. Yasa geri çekilsin
  • Çok Yorumlanan

    1. İsim koyarken nelere dikkat etmeliyiz?
    2. Yeterlilik derecesi en yüksek ürün kayısı
    3. Zile Kalesi restore ediliyor
    4. Mısır seçimleri Filistin'i etkileyecek
    5. Sezaryenle doğanlarda obezite riski daha fazla
    6. Gençlerde çatışma
    7. En ağır imtihanları onlar yaşadı
    8. En ağır imtihanları onlar yaşadı
    9. İlk çeyrekte yarım puan büyüdü
    10. 30 bin kişi çıkaracak, 3.5 milyar dolar tasarruf edecek
Günün Haber İndeksi
Arşiv & Arama
shape
Gazete Aboneliği | Gündem | Ekonomi | Dünya | Haber | Kültür Sanat | Spor | Medya | Sayfa Başı
Kullanım Şartları | Seri İlan Kullanım Şartları | Seri İlan Hizmetin İade Şartları | Gizlilik İlkeleri | Kurumsal |Yazarlar | Multimedya | Arşiv | Reklam |Irtibat
Sponsor Bağlantılar : Kombi | Özgür Kocaeli Gazetesi

Firma Kayıt rss

Yardım ve Sık Sorulanlar FAQ

Copyright 2005 - 2008 Milli Gazete Basın Yayın A.Ş

prodestek