milli gazete

YayınlarVideoFotoğraf


  1. ARSIV
  2. VIDEO
  3. Sarı Sayfalar

  • ANASAYFA
  • YAZARLAR
  • GÜNDEM
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • HABER
  • SPOR
  • AİLE HAYAT
  • KÜLTÜR

28 MAY 2012 PZT
  • HABER INDEKSI
  • ANKET
  • BENİM SAYFAM

GERİ İLERİ
  • KRAMPLARI ÇÖZÜCÜ,TESKİN EDİCİ,(ÇANOTU)
  • YA ALLAH!
  • YENİ BİR DÜZEN KURMANIN VAKTİ GELDİ
  • MÜSLÜMAN GENÇLER İSTANBUL'DA BULUŞTU
  • FETİH NAMAZI
  • FETHİMİZ MÜBAREK OLSUN!
  • FETHİN ERLERİ HOCASIYLA BULUŞTU
  • MİLLİ GÖRÜŞ BARIŞIN DİLİDİR
  • İSTANBUL, İSLAM DÜNYASININ LİDERLERİNE EV SAHİPLİĞİ YAPACAK
  • BU OLACAK AYASOFYA!

Armudun irisini ayılar yer

26 HAZİRAN 2010
CMT 04:15

[-] Normal [+]
  • Gündem
  • Tavsiye Et
  • Yazdır
  • Yorum Yaz

Atalardan biri tarihin kuyusuna bir söz atmış bin tane yeni yetme bir araya gelmiş onu o kuyudan çıkaramamış. 'Armudun iyisini ayılar yer' diye bir söz vardır bilirsiniz. Neden ayı diye sormadan edemiyor insan. Aslında bu ayı olmayanlara karşı bir hakaret olmasa bile bayağı bir haksızlık sayılır. Ne yani, ayılardan başka kaliteden anlayan yok mu bu dünyada. Beni bu durum çok fena bir şekilde rahatsız etmiş olmalı ki dayanamadım yoldan geçen bir ayıya sordum. Durun canım, yolda ayı ne gezer demeyin hemen. Herkesin yoldan çıktığı bir memlekette yolun da yolunda gitmeyen yolsuz halleri olacaktır elbet. Hem yol dedimse burası Elmadağ'a çıkan bir yol. Gecenin 12'sinde Dolapdere istikametinden Taksime doğru zikzaklar çizerek yürümeye çalışan ayının birine hiç lafı dolandırmadan sordum: Ayı kardeş, armudun iyisini hep siz yermişsiniz doğru mu? Ellerini göğsünde şaplatarak yutkunmadan cevap verdi ayı: Bu eski bir şehir efsanesidir. "R"leri söyleyemeyen biri tarafından uydurulmuştur. Hani derler ya peltek konuşamaz uydururmuş diye. Biz armudun irisini yeriz, zaten iyisi irisindedir.

Bu dünyada herkes nasibi kadarına sahip olur. Elmanın nasibi gökten talihlisinin kafasına düşmektir belki ama armudun dalından yukarıda ne mekânı vardır ne de makamı. Söyleyen güzel söylemiş: "Armut dibine düşer" diye. Ve tabii ki yine şunu diyen iyi demiş: "Armut altına alma düşmez".

Armut ağacına yaslanmak elkızına güvenmek gibidir. Dikine büyüyen bir ağaçtır armut ağacı. Burnunun doğrultusuna gider. Elkızı dedikleri de dik başlıdır zahir. Malatya dolaylarında çokça söylenen bir türküdür böyle başlar: "Armut ağacına da yaslanmayasın / Yarim var diye de güvenmeyesin / El gızı dediğin uçan bir guştur / Datlı dillerine de güvenmeyesin" Çok zor koşullara ve güç iklimlere dayanabilen bir ağaç olmasına rağmen armudun neden kendisine güvenilmeyecek elkızı ile birlikte anıldığını yüksek dallarından kafamıza düştüğü zaman anlarız.

Ne zaman aynı konuda iki türküyü bir arada dinlesem türkülere karşı inancımı yitiririm. Daha biraz evvel armuda yaslanmamamızı öğütleyen türkü beş dakika geçmeden ağız değiştirip "Armudu taşlayalım / Altında kışlayalım" diyebiliyor. Beni soracak olursan sevgili okur, kendimi bildim bileli bir armudun gölgesine yaslanırım.

Babam anlatmıştı ilk olarak bu armudun öyküsünü: Sinop'ta bağrını denize, sırtını ormana vermiş ahşap evimizin arkasında dalları penceremize değen bir armut ağacımız var. Yaz geldiğinde yer gök her taraf armut doludur sanki. Sadece biz değil, bütün köylü bu armudu yiye yiye bitirmez, karşı köylerden insanlar kokusunu alıp gelir çanta, torba yanlarında ne varsa artık ağzına kadar armutla doldurup evlerinin yolunu tutarlar. Bu ziyafetten babamın ne kadar hoşnut olduğu gözlerinden okunurdu. Sadece armudun taşlanarak ya da sopayla vurup yere düşürülmesine gönlü razı olmazdı. "Bu ağaç ne sopayı ne de taşlanmayı hak ediyor. Buna gerek yok. İstediniz de vermedi mi. İstemesini bilin versin" derdi.

Babamın anlattığına göre, o daha çocukken babası-yani dedem- bir hayvan gübresinin içerisinde 'ya nasip' diyerek çekip çıkarmış armudun çekirdeğini ve evin arka çıkış kapısına yakın bir yere bir umut anıtı olsun için dikivermiş. Lezzeti kokusu ile yarışan bu isimsiz ve emsalsiz armudun cömertliği karşısında şaşkınlığımı saklayamadığım zamanlarda babam sanki içimden geçeni okumuş gibi: " Bu armudun çekirdeğinden köküne, filizinden dallarına, yapraklarına kadar her tarafında abdest suyu var" derdi. Meğerse armudun tohumu bütün ailenin abdest suyu ile besleniyormuş.

Sizi bilmem ama ben buna inandım. Bu armut ağacını görseniz ve ikram ettiği meyvesinden yeseniz, inanın siz de inanırsınız. Benim dünyamda, rüyamda ve hayallerimde tek gölgesine yaslandığım ağaç, işte bu armut ağacıdır. Nasıl Gothama Budha'nın bir bilgelik ağacı (incir ağacı) varsa, benim de bilgelik ağacım bu armut ağacıdır. Biliyorum, şimdi benden bilgelik ağacının da neyin nesi olduğunu sual edeceksin, ama bu kadarı fazla ey aziz okur! Armudun pişip ağzımıza düşmesini beklemeyelim. Eğer elimiz sadece armut toplamıyorsa bilgi denizine açılıp bu bilgelik havuzuna dalış yapabiliriz.

Ayının kırk türküsü varmış, kırkı da ahlat (yaban armudu) üzerineymiş. Bu türkü böyle uzar gider. Armut dalda kız balkonda sallana dursun (Kız hangi akla uyarak kocaman bahçe dururken balkonda sallanıyorsa artık)  iyisi mi bu konuyu burada kapatalım. Armut kokusunu alan ayılar bahçemizi talan etmeden buradan içimizin en serin köşesine doğru sığışalım. Armudun iyisi ağzının tadını bilenin olsun.

Geri izlemetrackback
  • staticsBu yazı Gündem bölümü’nde 26.06.2010 tarihinde yayınlandı
  • feedBu yazıya ait yorumları RSS ile takip etmek için tıklayınız
  • tags Etiketler: armut, ayı, öykü, sinop, orman,
Merhaba, yorum yazmak için oturum açınız

yorum yaz

Yorum yazmak için oturum açmanız gerekiyor.
Üye değilseniz, sadece bir dakikanızı ayırarak hemen üye olabilirsiniz.

Oturum açtıktan sonra bu sayfaya otomatik olarak yönlendirileceksiniz.

Yazar

Hüseyin Akın

araştırmacı yazar

  • Özgeçmişyazarı tanımak ister misiniz?
  • Arşivyazarın diğer tüm makaleleri
  • Mesajyazarla iletişim kurmak için
  1. Bu yazarı benim yazarlarıma ekle
  2. Tüm yazarlar
  • Yazarın

    diğer yazı dizileri en çok yorumlananlar en çok tıklananlar en çok tavsiye edilenler
    1. Bu bir veda yazısıdır: Sel gider, kim kalır?
    2. İçimizdeki kitabı kim susturdu?
    3. Tüfeksiz Hareketler
    4. Ey Türk ihtiyarlığı!
    5. Oyunbozan
    6. Memleket ağzı ve Güneyce-Rize sözlüğü üzerine
    7. Slogan kuşağı
    8. Edebiyatta abicilik ve lobicilik üzerine
    9. Dilekler arası Ramazan
    10. 12 Eylül’de bir yaşıma daha girdim
    1. Rehber öğretmenler ne iş yapar?
    2. İlahiyat Fakültesi Cenab-ı Hak ile ilişkiler bölümü
    3. Hoş geldi İHL Sözlük
    4. Çanakkale’nin Kastamonulu kahramanları
    5. Çıdam...
    6. Mahalle baskısı değil, sokak kavgası
    7. Dünyaya kapı aralığından bakan bir şairin fotoğrafı
    8. Bu bir veda yazısıdır: Sel gider, kim kalır?
    9. Düzgün din dersi...
    10. Başörtülü kızlar kimlerle evlenecek?
    1. Rehber öğretmenler ne iş yapar?
    2. Başörtülü kızlar kimlerle evlenecek?
    3. Ramazan bizim neyimiz olur?
    4. Şef/katsayı
    5. Hayırda yarışmak ve bazı etkisiz etkinlikler
    6. Viyana'da bir önder: Wonder
    7. Akif'in nesli diyordum ya...
    8. Mahalle baskısı değil, sokak kavgası
    9. Dikkate değmez bir yazı
    10. Açılım mı, yoksa saçılım mı?
    1. İstenen kriterde içerik bulunamadı !
  • Gündem

    1. Ya Allah!
    2. Yeni bir düzen kurmanın vakti geldi
    3. Müslüman gençler İstanbul'da buluştu
    4. Yargı sürecini beklememiz lâzım
    5. Kur'an'la hayat bulan bir nesle doğru
    6. Kur'an'a hizmet en büyük şereftir
    7. Şırnak'ta bir üsteğmen şehit düştü
    8. Din kültürü dersleri ilahiyat fakültelerine devredildi
    9. Doktora kılıçla saldıran zanlı gözaltında
    10. Fetih namazı
  • Diğer

    1. Filistin'de ulusal uzlaşı hükümeti kurulması istendi
    2. Rajoy: "İspanol bankalarına hiçbir kurtarma olmayacak"
    3. 2012-ALS sonuçları açıklandı
    4. Esed'in başına 450 bin dolar ödül koydu
    5. Yunan gazeteciler greve çıktı
    6. Bahreynli aktivist el-Havaca açlık grevine son veriyor
    7. Saad el-Matlabi: "PKK ve PEJAK meselesinin çözümü Erbil'de"
    8. Askeri operasyonlar Hama'da da katliam boyutuna vardı: 50 ölü
    9. Vücutta kene yoksa bile KKKA belirtilerine dikkat
    10. Hac kuraları yarın çekilecek
  • Çok Okunanlar

    1. Fetih namazı
    2. Yelkenler indirildi
    3. Bu olacak Ayasofya!
    4. Ya Allah!
    5. Fethimiz mübarek olsun!
    6. Halkımız gösterilene değil, gizlenene baksın
    7. İktidarda figüran çatlağı
    8. Şok Detay
    9. Yeni bir düzen kurmanın vakti geldi
    10. Yasa geri çekilsin
  • Çok Yorumlanan

    1. İsim koyarken nelere dikkat etmeliyiz?
    2. Yeterlilik derecesi en yüksek ürün kayısı
    3. Zile Kalesi restore ediliyor
    4. Mısır seçimleri Filistin'i etkileyecek
    5. Sezaryenle doğanlarda obezite riski daha fazla
    6. Gençlerde çatışma
    7. En ağır imtihanları onlar yaşadı
    8. En ağır imtihanları onlar yaşadı
    9. İlk çeyrekte yarım puan büyüdü
    10. 30 bin kişi çıkaracak, 3.5 milyar dolar tasarruf edecek
Günün Haber İndeksi
Arşiv & Arama
shape
Gazete Aboneliği | Gündem | Ekonomi | Dünya | Haber | Kültür Sanat | Spor | Medya | Sayfa Başı
Kullanım Şartları | Seri İlan Kullanım Şartları | Seri İlan Hizmetin İade Şartları | Gizlilik İlkeleri | Kurumsal |Yazarlar | Multimedya | Arşiv | Reklam |Irtibat
Sponsor Bağlantılar : Kombi | Özgür Kocaeli Gazetesi

Firma Kayıt rss

Yardım ve Sık Sorulanlar FAQ

Copyright 2005 - 2008 Milli Gazete Basın Yayın A.Ş

prodestek