milli gazete

YayınlarVideoFotoğraf


  1. ARSIV
  2. VIDEO
  3. Sarı Sayfalar

  • ANASAYFA
  • YAZARLAR
  • GÜNDEM
  • MEDYA
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • HABER
  • SPOR
  • AİLE HAYAT
  • KÜLTÜR

20 MAR 2010 CMT
  • HABER INDEKSI
  • ANKET
  • BENİM SAYFAM

GERİ İLERİ
  • EMEK, DEĞER KAYBEDİYOR
  • FİLİSTİN DİRENİYOR ÜMMET DİRİLİYOR
  • BELÇİKA DANIŞTAY’I BAŞÖRTÜSÜ YASAĞINI KALDIRDI
  • 5 BİN KİŞİ BUGÜN SAADET’E KATILIYOR
  • ORTADOĞU DÖRTLÜSÜNDEN İSRAİL'E ÇAĞRI
  • İSRAİL'İN TÜRKİYE ÜZERİNDEN SUİKAST PLANI
  • KURTULMUŞ: İKTİDARA YÜRÜYORUZ
  • KATSAYI KATLANDI
  • EVREN, YOKTAN VARA, HİÇLİKTEN HEPE DÖNÜŞTÜ
  • MİLLET KİRACI DEĞİL, TOPRAKLARIN SAHİBİDİR

Açılım mı, yoksa saçılım mı?

20 ŞUBAT 2009
CUM 01:25

[-] Normal [+]
  • Gündem
  • Tavsiye Et
  • Yazdır
  • Paylaş
  • Yorum Yaz

CHP açılıma doymuyor. Çarşaf açılımı, Kur'an Kursu açılımı derken şimdi de bir açılım haberi Kastamonu'dan geldi. CHP Kastamonu eski milletvekili Mehmet Yıldırım şehrin Belediye Başkan adayını da yanına alarak, kalabalık bir partili grubuyla Şeyh Şaban-ı Veli Türbesi'nde koç kestirip dua etmişler.

Hatta eski milletvekili Şeyh Şaban-ı Veli'nin huzuruna geldiklerini beyan ettikten sonra, kestikleri kurbanın kanını yanındakilerin alnına sürmeyi de ihmal etmiyor. Mehmet Yıldırım yaptıkları türbe ziyaretinin açılım olarak değerlendirilmeyeceğini özellikle vurguluyor. Doğru söylüyor, Kur'an açılımından sonra türbede kurban kesip dua etme törenini 'açılım' kelimesi karşılamaya yetmiyor. Buna 'saçılım' demek daha doğru olur. Her vatandaş Kur'an'ı okumalı ve anlamalıdır düsturuyla her mahalleye Kur'an Kursu açma vaadinde bulunan CHP'nin türbe saçılımı Kur'an açılımıyla ne derece uyuşuyor acaba?

Türbede kurban kesmek ve kurban kanını insanların alnına sürmek hangi dinin adetidir? Türbeyi kurbanlı ziyaretin laiklikle ilgisi bir yana, acaba İslam dinindeki hükmü nedir? CHP'liler bunu Kastamonu müftüsünden öğrenebilirlerdi.

Partilerin halkın inançlarıyla barışık olması iyi bir şey elbette. Ama bazı partiler var ki, ne onlar ne de biz böyle manzaralara pek alışık olmadığımız için 'hayırdır inşallah' demeden edemiyor hatta ister istemez işkilleniyoruz da.

Seçim zamanları oy hesabıyla alelacele yapılan bu dinsel sempati hareketi türbe örneğinde olduğu gibi bazı acemilik ve toyluklar taşıyor. İnsan şimdi acaba sırada hangi açılımlar var diye düşünmeden edemiyor. Mesela üniversiteli kız öğrencilerin başörtülü olarak derslere girebilme açılımına da öncülük edebilir mi CHP?

Bu seçim döneminde oy açısından son derece kârlı bir girişim olur. Liselerde Din Kültürü derslerinin saat sayısının artırılması ya da seçmeli din eğitimi dersi açılımına da öncülük yapabilir CHP. Bunu başarması şart değil telaffuz etmesi bile CHP'ye oy kazandıracaktır. Eğer mesele oy değil samimiyiz diyorlarsa, bu sefer de samimiyet sınavında ortalamayı tutturmuş olacaklardır ki, bu da az bir şey değildir. Madem Kur'an öğrenimi her Türk vatandaşının hakkı, Sayın Deniz Baykal da bunu söylüyor. O halde 28 Şubat dayatması olan 12 yaşından küçüklerin Kur'an öğrenme hakkı yeniden iade edilsin ve bunu da CHP dillendirsin.

CHP'nin bu açılım hareketini halk bir çeşit özeleştiri olarak anlamak istiyor.

Sultanahmet Camii eski imamının Sultanbeyli CHP belediye başkan adayı olarak seçilmesinden Kadiri tarikatına müntesip kişilerin bu partiye üye olması ya da yapılması bir vakıanın itirafı ve tescilidir. Türk halkı kendi inanç ve değerlerine sırt dönen, kutsallarını tahfif ve tahkir edenlerin hesabını bir şekilde görüyor. Önder Sav'ın hacca gitmek isteyen bir partiliye karşı söylediği sözleri kamuoyu unutmuş değil. Her gün bir yenisi eklenen CHP'nin dinsel açılımlarını Önder Sav'ın nezaketsiz üslubuna karşı gecikmiş bir özür kabul etmek de mümkün.

Kanaatim odur ki, seçmen bu seçimde CHP'nin dini açılımlarını oya tahvil etmeyecek. Belki de seçim sonrası aynı dini duyarlık havasının devam edip etmeyeceğini test edecek. Eğer seçmen bu durumun mevsimlik ya da bir seçimlik olmadığı konusunda ikna olursa gelecek seçimde hem CHP hem de CHP seçmen profili önemli ölçüde değişecektir. Ne de olsa her şeyin ılımlısının makbul sayıldığı zamanlarda yaşıyoruz.

Dinin de din dışılığın da artık ılımlısı makbul. Dindar insanların oyları her dönemde iştah kabartmıştır. Özellikle klasik sağ partiler rahatlıkla yönlendirip güdebilmeyi ümit ettikleri sistemli kalabalıkları cemaatler içerisinde bulmuşlardır. Çünkü bu partilere göre dini oluşumlar (cemaat, tarikat) aşiret mantığına göre yönetilmektedirler. İçlerinden ileri gelen bir iki tanesinin (üye yapılmak ya da aday gösterilmek suretiyle) kanına girildiğinde geri kalan kalabalık zaten kendiliğinden itaat edecektir.

Acaba CHP de bu kapıyı mı zorlamaktadır? Sanmıyorum, bu kapılar öyle zorlamaya gelir kapılar hiç değil. Olsa olsa CHP bu kapıları açmak için anahtarlar uydurmaktadır.

Kapıyı içerden kimse açmadığı için, uydurdukları bu anahtarla içeri girmeyi denemektedirler. Dışarıdayken içeriden biri gibi davranmak kolay olmuyor.

Geri izlemetrackback
  • staticsBu yazı Gündem bölümü’nde 20.02.2009 tarihinde yayınlandı
  • feedBu yazıya ait yorumları RSS ile takip etmek için tıklayınız
  • tags Etiketler: chp, açılım, çarşaf, önder sav,
benimde söyleceklerim var

yorumcular

toplam 1 yorum|yorum rssrss

  • fazla açılan yerini ve hedefini kaybeder

    Hangi siyasi parti ya da düşünce olursa olsun "açılım" kelimesi büyülü olmakla birlikte çok ayak kaydırıcı, çeldirici bir karakter taşımaktadır. Yani risklidir. Bulunduğu yerden fazla açılan kişi kendi yerini yurdunu unutup kaybetmiş olur. Siyasi partiler mezarlığı bunun örnekleriyle doludur.Kendini muhafazakar addeden partilerin "açılım" kelimesini dillerine pelesenk etmeleri ise büsbütün şaşırtıcı. Muhafazakarlık bulunduğu yeri korumak demektir, açılırsan uşduğun yer bulunduğun yer halini alır.

    sardunya | KatılıyorumKatılmıyorum (5.0/10 puan) | 20 Şubat 2009 10:56

Merhaba, yorum yazmak için oturum açınız

yorum yaz

Yorum yazmak için oturum açmanız gerekiyor.
Üye değilseniz, sadece bir dakikanızı ayırarak hemen üye olabilirsiniz.

Oturum açtıktan sonra bu sayfaya otomatik olarak yönlendirileceksiniz.

Yazar

Hüseyin Akın

araştırmacı yazar

  • Özgeçmişyazarı tanımak ister misiniz?
  • Arşivyazarın diğer tüm makaleleri
  • Mesajyazarla iletişim kurmak için
  1. Bu yazarı benim yazarlarıma ekle
  2. Tüm yazarlar
  • Yazarın

    diğer yazı dizileri en çok yorumlananlar en çok tıklananlar en çok tavsiye edilenler
    1. Görüntüde dindarlaşmak
    2. Korkma, sönmez!
    3. Medya vaizi
    4. Gençlere hikmeti öğretmek...
    5. 28 Şubat ve gelecek 987 yıl
    6. Umudu tazeleyen İkindi Yağmuru
    7. Yeniden din dersi
    8. Bildiklerimi açıklıyorum
    9. Danıştay'ın son kararı...
    10. Nüfus kâğıdı ve Müslümanlık...
    1. Rehber öğretmenler ne iş yapar?
    2. Hoş geldi İHL Sözlük
    3. İlahiyat Fakültesi Cenab-ı Hak ile ilişkiler bölümü
    4. Düzgün din dersi...
    5. Dünyaya kapı aralığından bakan bir şairin fotoğrafı
    6. İyi şeyler ve iyi adamlar
    7. Çanakkale’nin Kastamonulu kahramanları
    8. Çıdam...
    9. Mahalle baskısı değil, sokak kavgası
    10. Başörtülü kızlar kimlerle evlenecek?
    1. Rehber öğretmenler ne iş yapar?
    2. Başörtülü kızlar kimlerle evlenecek?
    3. Ramazan bizim neyimiz olur?
    4. Şef/katsayı
    5. Hayırda yarışmak ve bazı etkisiz etkinlikler
    6. Akif'in nesli diyordum ya...
    7. Mahalle baskısı değil, sokak kavgası
    8. Dikkate değmez bir yazı
    9. Açılım mı, yoksa saçılım mı?
    10. Acılara kardeş olmak...
    1. İstenen kriterde içerik bulunamadı !
  • Gündem

    1. 'Annemi öldürdüm' diyerek polise teslim oldu
    2. “Darbecilerin ‘Cumhurbaşkanı’ ünvanı geri alınsın”
    3. Sefer Ekşi’nin cenazesi toprağa verildi
    4. 2010 Türkiye Çocuk Hakları Yılı
    5. Avukatlardan Başbuğ ve Özbek’e suç duyurusu
    6. İlaç pazarı 11 milyar dolar
    7. Herkes hakkını arasın
    8. Emek, değer kaybediyor
    9. Filistin direniyor ümmet diriliyor
    10. Belçika Danıştay’ı başörtüsü yasağını kaldırdı
  • Diğer

    1. Futbol: Haftanın Programı
    2. Bank Asya’da dev maç
    3. Şampiyonlar ligi kuraları çekildi
    4. ‘Adil yönetim sergilesin’
    5. Fener, çıkış arıyor
    6. ‘Beşiktaş’ı da yeneceğiz’
    7. Bir babanın feryadı
    8. Görülmemiş cinayet
    9. V. Ulusal Risale-i Nur Kongresi Başlıyor
    10. Çeyrek altına alternatif “gramlık altın”
  • Çok Okunanlar

    1. İsrail'in cakasını fena bozdu
    2. Bu bağı açıkla Obama
    3. ‘Düşmanlara öğüttür, Çanakkale geçilmez’
    4. Çanakkale doğru anlatılmıyor
    5. KEY ödemelerinde tarih netleşti
    6. İsrail'in Türkiye üzerinden suikast planı
    7. Kurtulmuş: İktidara yürüyoruz
    8. Bu tasarıya dikkat!
    9. 'Fakir sofrasından, rantiyeye'
    10. '40 yıllık petrol ihtiyacımız Karadeniz’de'
  • Çok Yorumlanan

    1. İsrail'in cakasını fena bozdu
    2. Bu bağı açıkla Obama
    3. Yine ABD yine katliam
    4. 'Fakir sofrasından, rantiyeye'
    5. Adana’da Durak bilmecesi
    6. Bu tasarıya dikkat!
    7. İsrail'e karşı şimdi icraat zamanı
    8. '40 yıllık petrol ihtiyacımız Karadeniz’de'
    9. YÖK'teki katsayı toplantısı sona erdi
    10. Çanakkale doğru anlatılmıyor
Günün Haber İndeksi
Arşiv & Arama
shape

Video

  • 1099 kez izlendi 07.01.10
  • 10919 kez izlendi 02.02.09
  • kez izlendi 01.01.70

Multimedya Galerisi

Gazete Aboneliği | Gündem | Ekonomi | Dünya | Haber | Kültür Sanat | Spor | Medya | ticaretmerkezi.com.tr | Sayfa Başı
Kullanım Şartları | Gizlilik İlkeleri | Kurumsal |Yazarlar | Multimedya | Arşiv | Reklam |Irtibat

Firma Kayıt rss

Yardım ve Sık Sorulanlar FAQ

Copyright 2005 - 2008 Milli Gazete Basın Yayın A.Ş

prodestek