Uşak Üniversitesi'nde bir konferansa konuşmacı olarak katılan Durmuş Yılmaz, Türk lirasının değerlenme eğiliminde olduğunu belirterek sanayicilere bu konuda uyarı yaptı ve son iki yıldaki ekonomik büyümenin sürdürülebilir bir büyüme olmadığını söyledi.
Türkiye'nin ekonomik büyüme kapasitesinin yüzde 5 ile yüzde 6 arasında değiştiğini kaydeden Yılmaz, artan işsizliğe dikkat çekerek şöyle konuştu: "Sürdürülebilir bir ekonomik büyüme için Türkiye'nin büyüme kapasitesini yüzde 5,5 seviyelerinden yüzde 8 ile 9 seviyelerine çıkarmak zorundayız."
Türkiye ekonomisinin 2011 yılında yüzde 8'in üzerinde büyüdüğünün tahmin edildiğini anlatan Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Başdanışmanı Durmuş Yılmaz, "Şu anda bizim ekonomimizin büyüme kapasitesi alınan tüm önlemlere rağmen yüzde 5 ya da 6 civarındadır. Dolayısıyla biz kapasitemizin üzerinde büyüyoruz. Kapasitemizin üzerinde büyüdüğümüz için bu ekonomik büyüme sürdürülemez." diye konuştu.
2012 yılında ekonomimizde bir küçülme olacağını anlatan Yılmaz'a göre yüzde 8 ya da 9 olan fiili büyüme hızı 2012 yılında yüzde 4 seviyelerine düşecek. "İşsizlik sorununu da dikkate aldığımızda bizim mutlaka potansiyel büyüme hızımızı son iki yılda ortaya koyduğumuz fiili büyüme hızımıza yaklaştırmamız gerekiyor. Çünkü yaklaşık 2 milyon 500 bin işsiz vatandaşımız var. Sürdürebilir büyümenin sağlanabilmesi için de potansiyel büyüme hızımızı 5 ya da 6 seviyelerinden yüzde 8 ya da 9 seviyelerine çıkarmak zorundayız." diyen Yılmaz, verimliliği artırmak gerektiğini söyledi.


Bu yazı
Bu yazıya ait yorumları RSS ile takip etmek için
Etiketler:



