milli gazete

YayınlarVideoFotoğraf


  1. ARSIV
  2. VIDEO
  3. Sarı Sayfalar

  • ANASAYFA
  • YAZARLAR
  • GÜNDEM
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • HABER
  • SPOR
  • AİLE HAYAT
  • KÜLTÜR

29 MAY 2012 SAL
  • HABER INDEKSI
  • ANKET
  • BENİM SAYFAM

GERİ İLERİ
  • DALGA ASKERİ AŞAMADI
  • KRAMPLARI ÇÖZÜCÜ,TESKİN EDİCİ,(ÇANOTU)
  • SİYONİST KATİLLER TUTUKLANABİLİR
  • ÜMMET, İSLAM BİRLİĞİ'Nİ BEKLİYOR
  • KADIN GARSON ZORUNLULUĞU
  • DEVLET DE ÖZAL'IN ÖLÜMÜNÜ ŞÜPHELİ BULDU
  • YA ALLAH!
  • YENİ BİR DÜZEN KURMANIN VAKTİ GELDİ
  • MÜSLÜMAN GENÇLER İSTANBUL'DA BULUŞTU
  • FETİH NAMAZI

Uyuşturucu kaçakçılarının kabusu oldular

11 HAZİRAN 2011
CMT 12:05

[-] Normal [+]
  • Haber
  • Tavsiye Et
  • Yazdır
  • Yorum Yaz

''Süper burunlar'' olarak nitelendirilen gümrüklerdeki dedektör köpekler sayesinde bu yılın ilk 5 ayında, 11 milyon 257 bin liralık uyuşturucu madde ele geçirildi.

Yaklaşık 7 ay önce göreve başlayan Türkiye'nin ilk çay ve tütün dedektörü köpekler ise bu süre içinde 555 bin 850 paket sigara ile 2 bin 475 kilo kaçak çay ele geçirilmesini sağladı.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, uyuşturucu madde aramalarında etkin rol oynayan narkotik dedektör köpekler, Türk gümrük teşkilatında ilk kez Birleşmiş Milletler Uluslararası Uyuşturucu Kontrol Programı Yardım Projesi çerçevesinde 1998'de kullanılmaya başlandı. Uyuşturucu kaçakçılarına geçit vermeyen dedektör köpekler, sınır kapıları ve havalimanlarında kullanılmaya başlandıkları günden itibaren bir çok başarıya imza attı.

Güçlü koku alma yeteneğine sahip olan ve ''süper burunlar'' olarak nitelendirilen bu köpekler sayesinde bugüne kadar 13,4 ton eroin, 5 milyon 727 bin 644 adet captagon, 623 bin 55 adet ecstacy, 1 ton 108 kilo esrar, 29,1 ton asetik anhidrit, 1 ton 245 kilo afyon sakızı, 135 kilo baz morfin, 42 kilo amfetamin, 3,3 kilo kokain, 1,3 kilo metamfetamin ele geçirildi.

Türkiye'deki narkotik dedektör köpekler ilk uyuşturucuyu Gürbulak Sınır Kapısında buldu. Bu operasyonda, motor yağlarını koklayan ve tepki veren narkotik dedektör köpeği, ''yağların içine emdirilmiş'' 331 kilo likit eroinin ele geçirilmesini sağladı.

-GEÇEN YIL 32 MİLYON LİRALIK UYUŞTURUCU BULDULAR-

Narkotik dedektör köpekler sayesinde geçen yıl 32 milyon 28 bin lira değerinde uyuşturucu madde ele geçirildi. Bu yılın ilk 5 ayında ise uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadelede kullanılan köpeklerin katıldığı operasyonlarda 136 bin lira değerinde afyon sakızı, 960 bin lira değerinde amfetamin, 6 milyon 300 bin lira değerinde metamfetamin, 3 milyon 362 bin lira değerinde eroin, 500 bin lira değerinde de esrar olmak üzere toplam 11 milyon 257 bin liralık uyuşturucu madde ele geçirildi.

Gümrük Müsteşarlığı, narkotik dedektör köpeklerden başarılı sonuçlar alınmasının ardından bu kez yasa dışı silah, bomba ve patlayıcı madde trafiğinin önüne geçmek için geçen yıl bomba dedektör köpekler kullanmaya başladı.

Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde büyük mali kayıplara yol açan çay ve tütün kaçakçılığı ile mücadele kapsamında da son olarak çay ve tütün dedektörü köpekler yetiştirildi. Türkiye'nin ilk çay ve tütün dedektörü 3 köpeği, 2010 yılının kasım ayında sınır kapılarında görevlendirildi. Çay ve tütün dedektörü köpekler sayesinde bugüne kadar 1 milyon 800 lira değerinde 555 bin 850 paket sigara ile 24 bin 750 lira değerinde 2 bin 475 kilo kaçak çay ele geçirildi.

Yetkililer, dedektör köpeklerin eğitim sürelerinin uzmanlık alanlarına göre değiştiğini belirterek, çay-tütün dedektör köpeklerinin yaklaşık 10 hafta, narkotik dedektör köpeklerinin 15 hafta, bomba dektör köpeklerinin 17 hafta eğitim gördüklerini kaydettiler.

-HAZİRAN SONUNDA 9 DEDEKTÖR KÖPEK DAHA GELİYOR-

Halihazırda sınır kapıları, havalimanları ve limanlarda labrador, Belçika ve Alman kurdu, setter, golden retriever cinsi 23 narkotik dedektör köpeği, 4 bomba dedektörü köpeği ve 3 çay-tütün dedektör köpeği olmak üzere toplam 30 köpeğin gümrük kapılarında görev yaptığını ifade eden yetkililer, eğitimleri tamamlanan 5 narkotik dedektör köpeği ile 4 adet çay-tütün dedektör köpeklerinin bu ayın sonunda sınır kapılarına gönderileceğini bildirdiler.

Her narkotik dedektör köpeğin bir sicil kaydı bulunduğunu, bu kayıtta köpeklerin aldıkları eğitim, yaptıkları yakalamalar, katıldıkları operasyonlar ve sağlık sorunları gibi bilgilerin yer aldığını anlatan yetkililer, dedektör köpeklerin sayısının artırılması amacıyla Akyurt ilçesinde Gümrük Müsteşarlığına ait köpek eğitim merkezi kurulacağını kaydettiler.

Geri izlemetrackback
  • staticsBu yazı Haber bölümü’nde 11.06.2011 tarihinde yayınlandı
  • feedBu yazıya ait yorumları RSS ile takip etmek için tıklayınız
  • tags Etiketler: narkotik, uyuşturucu, köpek,
Merhaba, yorum yazmak için oturum açınız

yorum yaz

Yorum yazmak için oturum açmanız gerekiyor.
Üye değilseniz, sadece bir dakikanızı ayırarak hemen üye olabilirsiniz.

Oturum açtıktan sonra bu sayfaya otomatik olarak yönlendirileceksiniz.
shape
  • Haber

    1. Başörtülü öğretmen haklarını istiyor
    2. 10 tane görevim var
    3. Kırmızı bülten isteme yetkimiz yok
    4. Birden fazla sınav dönemi
    5. Sağlıkçılar, 2 saat iş bıraktı
    6. Suriyeli çocuklar, hayata gülümsüyor
    7. Yaşamını 200 kiloluk üvey oğluna adadı
    8. 2012-ALS sonuçları açıklandı
    9. Esed'in başına 450 bin dolar ödül koydu
    10. Askeri operasyonlar Hama'da da katliam boyutuna vardı: 50 ölü
  • Diğer

    1. '1961, 1982 değil 2023 anayasasını yapmak istiyoruz'
    2. 'El bombası attılar'
    3. 'Kürtaj yasaklanmalı'
    4. Yazıcıoğlu soruşturmasında 3 tahliye
    5. "Öğretmenine sahip çık"
    6. Final heyecanı başlıyor
    7. Komşu ile hazırlık maçı
    8. Beşiktaş'tan ikinci UEFA çıkarması
    9. Bursaspor, Ömer Erdoğan'ın sözleşmesini 1 yıl uzattı
    10. Ne varsa yerlilerde var
  • Çok Okunanlar

    1. Fetih namazı
    2. Bu olacak Ayasofya!
    3. Ya Allah!
    4. Fethimiz mübarek olsun!
    5. Şok Detay
    6. Yeni bir düzen kurmanın vakti geldi
    7. Fethin erleri hocasıyla buluştu
    8. İstanbul, İslam dünyasının liderlerine ev sahipliği yapacak
    9. Terör Dehşeti
    10. Kahraman polis can kaybını önledi
  • Çok Yorumlanan

    1. Yeterlilik derecesi en yüksek ürün kayısı
    2. Zile Kalesi restore ediliyor
    3. Hollande Afganistan'da 'farklı' şekilde kalacak!
    4. Savaşın acı dolu izleri bu müzede
    5. Tekkeler niye kapatıldı?
    6. Küresel ekonomide "Yunan" korkusu
    7. Fransa'yı topa tuttu
    8. Katılım Bankaları yüzde 20'yi hedefliyor
    9. Bol keseden laf var
    10. Avrupa'da resesyon Rusya'da siyasi krize dönüşür
Günün Haber İndeksi
Arşiv & Arama
Gazete Aboneliği | Gündem | Ekonomi | Dünya | Haber | Kültür Sanat | Spor | Medya | Sayfa Başı
Kullanım Şartları | Seri İlan Kullanım Şartları | Seri İlan Hizmetin İade Şartları | Gizlilik İlkeleri | Kurumsal |Yazarlar | Multimedya | Arşiv | Reklam |Irtibat
Sponsor Bağlantılar : Kombi | Özgür Kocaeli Gazetesi

Firma Kayıt rss

Yardım ve Sık Sorulanlar FAQ

Copyright 2005 - 2008 Milli Gazete Basın Yayın A.Ş

prodestek