milli gazete

YayınlarVideoFotoğraf


  1. ARSIV
  2. VIDEO
  3. Sarı Sayfalar

  • ANASAYFA
  • YAZARLAR
  • GÜNDEM
  • MEDYA
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • HABER
  • SPOR
  • AİLE HAYAT
  • KÜLTÜR

10 ŞUB 2012 CUM
  • HABER INDEKSI
  • ANKET
  • BENİM SAYFAM

GERİ İLERİ
  • BEBEKLERE EN İYİ EK BESİN TARHANA ÇORBASI
  • AVRO BÖLGESİ'NDEN YARDIM BEKLEYEN YUNANİSTAN'A KIRMIZI IŞIK

Yabancı bankalar çiftçiyi ödeme güçlüğüne düşürüyor
Topraklarımıza el koyuyorlar

15 MART 2010
PZT 01:40

[-] Normal [+]
  • Gündem
  • Tavsiye Et
  • Yazdır
  • Yorum Yaz

Perişan durumdaki tarım üreticisi şimdi de topraklarını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya! Girdi maliyetlerinde oluşan artışa rağmen IMF dayatması sonucu devlet desteği alamayan, ürünü de para etmeyen çiftçi, bazı yabancı bankaların cazip imkânlarla sunduğu kredi karşılığında ipotek altına aldırdığı tarlasını da kaybetme noktasına geldi.

  • Topraklarımıza el koyuyorlar -

Ziraat Mühendisleri Odası, yabancı sermayeli bankaların, çiftçinin ödeme gücüne bakmaksızın ve kasıtlı olarak üretime değil tüketime yönelik krediler verdiğini belirterek, çiftçileri ödeme güçlüğüne düşürmekte ve haciz uygulamalarıyla topraklarına el koymakta olduğunu bildirdi.

Ziraat Mühendisleri Odası(ZMO), çay, tütün, şekerpancarı, üzüm gibi tüm üreticilerin üretimden kopartılmaları sürecinin, Türkiye tarımına çokuluslu şirketlerin egemen olması anlamına geldiğini ifade ederek, "Tarım bir kültürdür, tekelleştirilemez" dedi.

Ziraat Mühendisleri Odası 42'inci Olağan Genel kurul Sonuç Bildirgesini yayımladı. Bildirgede, çay, tütün, şekerpancarı, üzüm gibi tüm üreticilerin üretimden kopartılmaları sürecinin, yüzyıllardır biriken üretim bilgi birikimin yok olması ve Türkiye tarımına çokuluslu şirketlerin egemen olması anlamına geldiğini ifade edilerek, "Tarım bir kültürdür, tekelleştirilemez" denildi.

ABD ve AB çiftçisini, bütçelerinin yaklaşık yüzde 50'sine varan oranlarda desteklerken, üretimi ve üreticiyi desteklemeyen politikalarla Türkiye'deki tarımın geliştirilmesinin mümkün olmadığını belirten bildirgede, "Nitekim yılda 6 milyar dolardan fazla tarımsal dış alım parası ödenmesi bu politikaların sonucudur" ifadesi yer aldı.

Şeker sanayi baltalanıyor

GDO'lu mısırdan Nişasta Bazlı Şeker üretilerek Türkiye şeker sanayisinin baltalanmakta olduğu belirtilen bildirgede, "Hem işçisi hem çiftçisi mağdur edilmekte hem de Şeker fabrikalarının özelleştirilmesinin önü açılmaktadır. TŞFAŞ tüm fabrikaları ile bir bütündür özelleştirilmemelidir" denildi.

Ulusal Biyogüvenlik Kanunu çıkarılmadan geçici ve sürekli değiştirilen yönetmeliklerle gıda sağlığı ve biyogüvenliğinin tehlikeye atılmakta olduğu kaydedilen Bildirge'de, Biyogüvenlik Kanunu halkın sağlığını ve biyoçeşitliliğini koruyacak, GDO'lu tohumları Türkiye'ye sokmayacak şekilde düzenlenmesi gerektiği vurgulandı. Bildirgede şu maddeler yer aldı:

"ZMO'nun tüm uyarılarına karşın tarımsal KİT'lerin neoliberal politikalar çerçevesinde özelleştirilmesi ve kapatılması hayvancılığımızı hızla geriye götürmüş, et ve süt üretimi yetersiz hale gelmiş, hayvan ithalatını gündeme getirmiş, gıda olarak tüketilmemesi gereken kaçak ve tek tırnaklı hayvan kesimleri ortaya çıkmış, halkımızın sağlıksız ve yetersiz beslenmesine yol açmıştır. Çözüm olarak canlı hayvan ve et ithalatının düşünülmesi yerine, ZMO'nun önerileri doğrultusunda hayvancılık desteklenmeli, çayır-meralar ıslah edilerek korunmalıdır.

3 milyona yakın tarım istihdamı kayboldu

Ziraat Bankasının özelleştirilme sürecinde kredilerinin yetersiz kalması nedeniyle devreye giren yabancı sermayeli bankalar, çiftçinin ödeme gücüne bakmaksızın ve kasıtlı olarak üretime değil tüketime yönelik krediler vererek, çiftçileri ödeme güçlüğüne düşürmekte ve haciz uygulamalarıyla topraklarına el koymaktadır.

Bu denli büyük işsizlik varken, yakın süreçte 3 milyona yakın tarım istihdamını kaybeden Türkiye'de üretici örgütlenmesi teşvik edileceğine kooperatifleri, birlikleri, yılların birikimi tarım satış kooperatif ve tesislerini desteklemeyip kapatan süreci tersine çevirmek zorundayız.

Liyakate ve niteliğe bakılmadan, cemaat ve yandaş kadrolaşmasıyla Türkiye'nin yönetimsel ve bilimsel gücünün zayıflatılması Türkiye geleceğinin ipotek altına alınmasına yol açar.

Cumhuriyetin döneminde kurulan ve Türkiye'nin kalkınmasında öncü rol oynayan tüm sanayi tesislerinin önce işlevsizleştirilip, borçlandırılıp, özelleştirilerek bir bir yok edilmesinin ve emekçileri bir eşya gibi sokağa atan zihniyetin karşısındayız."

Geri izlemetrackback
  • staticsBu yazı Gündem bölümü’nde 15.03.2010 tarihinde yayınlandı
  • feedBu yazıya ait yorumları RSS ile takip etmek için tıklayınız
  • tags Etiketler: ziraat, çiftçi, tarım,
benimde söyleceklerim var

yorumcular

toplam 1 yorum|yorum rssrss

  • iş,bilenin...

    Adamların geleceğe yönelik tahminleri kötü.Kendi topraklarında ve sömürgelerinde gelişmiş hayatlarını sürdürebilecekleri bir gelecek göremiyorlar.

    Yeni düzenlere,yeni şekillenmelere,yeni ayrıştırmalara,ayrıştırdıklarını yeniden birleştirmelere,"eskiden kendilerinin saydıkları toprakları" çözüp yutulabilir hale getirmeye acil ihtiyaçları var.Tüm bunları gerçekleştirmek için atom bombası atmaktan vazgeçtiler.O daha bir birleştiriyor.Daha eski tarihlere gittiler örnekleri incelediler.Birincisi Çanakkale oldu.İkincisi daha eski bir taktik. "Troya!".Uyanın....

    toraman | KatılıyorumKatılmıyorum (8.0/10 puan) | 15 Mart 2010 10:08

Merhaba, yorum yazmak için oturum açınız

yorum yaz

Yorum yazmak için oturum açmanız gerekiyor.
Üye değilseniz, sadece bir dakikanızı ayırarak hemen üye olabilirsiniz.

Oturum açtıktan sonra bu sayfaya otomatik olarak yönlendirileceksiniz.
shape
  • Gündem

    1. Cübbeli Ahmet Hoca'yı Kamalak savunacak
    2. İrtica.org kuradan çıktı
    3. 'Sanki savaşa gidermiş gibi konuşuyor'
    4. Darbecilerin kıydığı hayatlar
    5. MHP'li vekil, Bahçeli'nin disipline sevkini istiyor
    6. Görevimiz Meclisi çalıştırmak
    7. İktidar savaşı
    8. Doğan'a göre dava yanlışlıkla açıldı
    9. Tarihçi Yılmaz Öztuna vefat etti
    10. Derin savaş
  • Diğer

    1. Bebeklere en iyi ek besin tarhana çorbası
    2. Avro Bölgesi'nden yardım bekleyen Yunanistan'a kırmızı ışık
    3. Davutoğlu: Suriye'ye herkes seyirci kalsa bile biz kalmayacağız
    4. Çay tansiyonu düşürüyor
    5. Türkiye güneş enerjisinden 96 milyon dolar tasarruf sağlıyor
    6. YURTKUR'dan senetlere için ek süre
    7. Yıldırım: TCK değişti, uygulamalar şaşırtıyor
    8. Okullarda ceza değil, idarenin haberdar olması engelliyor
    9. 40 ayrı adrese şafak operasyonu!
    10. Kar nedeniyle İDO seferleri iptal oldu
  • Çok Okunanlar

    1. Gün ortasında camileri yaktılar
    2. Fidan'ı kim harcamak istiyor ?
    3. “AKP’nin dindar nesli böyledir!”
    4. Tezkereyle mi dönecek?
    5. Fatih'in karadan yürüttüğü gemilerin belgesi bulundu
    6. BÇG'yi de görün
    7. Mersin'de muhteşem Milli Gazete gecesi
    8. Derin savaş
    9. Bir ülkenin başbakanı, emperyalist proje içerisinde yer alabilir mi?
    10. "Erbakan'ın etkisi hiç bitmeyecek"
  • Çok Yorumlanan

    1. Fidan'ı kim harcamak istiyor ?
    2. Cübbeli Ahmet Hoca'yı Kamalak savunacak
    3. Haniye İran'a gidiyor
    4. İstifa eden başkana tutuklama
    5. Uluslararası Af Örgütü endişeli
    6. Sinemanın Ankara'sı
    7. Humus'ta kan durmuyor
    8. Sahabe sadece inandık demekle yetinmemişti...
    9. Polonya'da 62 ölü var!
    10. İsrail'le sımsıkı biçimde birlikte çalışacağız
Günün Haber İndeksi
Arşiv & Arama
Gazete Aboneliği | Gündem | Ekonomi | Dünya | Haber | Kültür Sanat | Spor | Medya | Sayfa Başı
Kullanım Şartları | Gizlilik İlkeleri | Kurumsal |Yazarlar | Multimedya | Arşiv | Reklam |Irtibat
Sponsor Bağlantılar : Haberler | Bisiklet Mağazası | Bebek Mağazası | ticaretmerkezi.com.tr | Kombi | Bebek Ürünleri

Firma Kayıt rss

Yardım ve Sık Sorulanlar FAQ

Copyright 2005 - 2008 Milli Gazete Basın Yayın A.Ş

prodestek