milli gazete

YayınlarVideoFotoğraf


  1. ARSIV
  2. VIDEO
  3. Sarı Sayfalar

  • ANASAYFA
  • YAZARLAR
  • GÜNDEM
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • HABER
  • SPOR
  • AİLE HAYAT
  • KÜLTÜR

29 MAY 2012 SAL
  • HABER INDEKSI
  • ANKET
  • BENİM SAYFAM

GERİ İLERİ
  • DALGA ASKERİ AŞAMADI
  • KRAMPLARI ÇÖZÜCÜ,TESKİN EDİCİ,(ÇANOTU)
  • SİYONİST KATİLLER TUTUKLANABİLİR
  • ÜMMET, İSLAM BİRLİĞİ'Nİ BEKLİYOR
  • KADIN GARSON ZORUNLULUĞU
  • DEVLET DE ÖZAL'IN ÖLÜMÜNÜ ŞÜPHELİ BULDU
  • YA ALLAH!
  • YENİ BİR DÜZEN KURMANIN VAKTİ GELDİ
  • MÜSLÜMAN GENÇLER İSTANBUL'DA BULUŞTU
  • FETİH NAMAZI

Tohum tanıtım atağı

10 OCAK 2011
PZT 11:39

[-] Normal [+]
  • Ekonomi
  • Tavsiye Et
  • Yazdır
  • Yorum Yaz

Kamuoyunda ve halktaki, İsrail tohumları ve ithalata bağımlılık gibi algıları ortadan kaldırmak isteyen Tarım ve Köyişleri Bakanlığı harekete geçti.  'Tohumda Yanlış Bilinenler' başlığı altında broşür hazırlayan Bakanlık, bu iddiaların doğru olup olmadığına ilişkin rakamlara, bu broşürde yerdi. 6 sayfalık broşür, bugünden itibaren email yoluyla 10 milyon kişiye gönderilmeye başlanıyor.

Kamuoyunda ve halktaki, İsrail tohumları ve ithalata bağımlılık gibi algıları ortadan kaldırmak isteyen Tarım ve Köyişleri Bakanlığı harekete geçti.  'Tohumda Yanlış Bilinenler' başlığı altında broşür hazırlayan Bakanlık, bu iddiaların doğru olup olmadığına ilişkin rakamlara bu broşürde yerdi. 6 sayfalık broşür, bugünden itibaren email yoluyla 10 milyon kişiye gönderilmeye başlanıyor.

Broşürde yer alan bilgiye göre, Türkiye'nin 2002'deki toplam tohumluk üretimi 145 bin ton iken, 2009 yılında bu oran 385 bin tona çıktı. Bu dönemde tohumluk üretiminde yüzde 165 artış yaşandı. Bugün; çeltik çeşitlerindeki tohumluk üretiminin yüzde 100'ü, ekmeklik buğdayın yüzde 95'i, makarnalık buğdayın yüzde 98'i, arpanın yüzde 99'u, nohudun yüzde 100'ü ve mercimek çeşitlerinin yüzde 100'ü yerli üreticiler tarafından karşılanıyor. Yine son sekiz yılda Türkiye'nin ithal ettiği 860 milyon dolarlık tohumun büyük bir bölümünü, tohumdan tohum üretmek amacıyla kullandı. Aynı sürede yurtiçi ihtiyacını karşılayan Türkiye, ilave olarak 350 milyon dolarlık da tohum ihracatı gerçekleştirdi. Aynı dönemde tohum ithalatı yüzde 57 oranında artarken, ihracatı da yüzde 169 arttı.

İsrail tohumları

Broşürdeki İsrail tohumlarına ilişkin ise şu bilgi yer aldı: " Kamuoyunda bilinenin aksine Türkiye'nin tohum ithalatında İsrail sadece yüzde 6'lık bir paya sahip. Yine İsrail'den 2009 yılında yapılan 27 milyon dolarlık tarım ürünü ithaline karşılık 142 milyon dolarlık tarım ürünü ihracatımız olduğu gerçeği, efsanelere verilecek en iyi cevap".

Bakanlığa bağlı araştırma enstitüleri, üniversiteler ve özel sektörle ortaklaşa yürütülen F1 Hibrit Sebze Tohumu Projesi ile 4-5 yıl içinde Türkiye'nin hibrit sebze tohumluklarında üretiminin yüzde 10'lardan yüzde 35'lere çıktığı belirtildi. Bu oranın; açıkta yetiştirilen sebze tohumluklarında yüzde 60-70'lere, bazılarında yüzde 90'lara ulaştığı bilgisi yer aldı. Hububatta ise Türkiye, tamamen kendi çeşitlerini kullanıyor. Sebze tohum çeşidinde 157 adet artış sağlanırken, 30 tane de hibrit sebze çeşidi geliştirildi.

Gen bankası

250 bin kapasite ile dünyanın 3. büyük Tohum Gen Bankası'nı kurulduğu bilgisi verilirken, İzmir ve Ankara'daki Gen Bankalarında toplam 2 bin 500 türde 62 bin 210 adet tohum örneğinin muhafaza altına alındığı vurgulandı.  Yine verilen bilgiye göre, 2005 yılından bu yana yerli tohum üretimini teşvik amacıyla 410 bin çiftçiye toplam 167 milyon TL ödeme yapıldı. Ayrıca 43 bin işletmeye de 203 milyon TL sertifikalı fidan kullanımı desteği verildi. Broşürde son dönemde tartışma konusu olan Ayaş Domatesi'nin koruma altına alındığı özellikle vurgulanarak, bu isimde tescilli çeşit bulunmamasına rağmen, mahallî adı dikkâte alınarak bu ürünün Tohum Gen Bankası'nda muhafaza edildiği dile getiriliyor.

EKER: Merak etmeyin!

Tarım ve Köyişleri Bakanı M. Mehdi Eker, broşürde yer alan yazısında, tohum ve tohumculuk gibi çok önemli bir konuda eksik ve yanlış bilgiye dayalı haberlerin, daha kötüsü kasıtlı çalışmaların ülke tarımına ve tohumculuk sektörüne büyük zararlar verdiğini ifade ederek, " Tohum etrafında zaman zaman tam bir kara propagandaya dönüşen bu söylemlerle, tarım sektörü büyük bir haksızlığa uğratılıyor" dedi.

Geri izlemetrackback
  • staticsBu yazı Ekonomi bölümü’nde 10.01.2011 tarihinde yayınlandı
  • feedBu yazıya ait yorumları RSS ile takip etmek için tıklayınız
  • yer Kaynak: Ebubekir Gülüm / Türkiye
  • tags Etiketler: tohum, sinan aygün, ato, israil,
Merhaba, yorum yazmak için oturum açınız

yorum yaz

Yorum yazmak için oturum açmanız gerekiyor.
Üye değilseniz, sadece bir dakikanızı ayırarak hemen üye olabilirsiniz.

Oturum açtıktan sonra bu sayfaya otomatik olarak yönlendirileceksiniz.
shape
  • Ekonomi

    1. İngiliz sermayesi tavan yaptı
    2. Avro'nun sonuna doğru mu?
    3. Modalife'tan yaz kampanyası
    4. Yakıt tasarruf cihazımızla iddialıyız
    5. İran petrolden köşeyi döndü
    6. Benzinde fiyat tuzağına dikkat
    7. Kart müptelası olduk
    8. Eski elektronik eşyalar geri kazanılacak
    9. Kredi kartı sayısında patlama
    10. 7.6 değil 5.5
  • Diğer

    1. Başörtülü öğretmen haklarını istiyor
    2. 10 tane görevim var
    3. Kırmızı bülten isteme yetkimiz yok
    4. Birden fazla sınav dönemi
    5. Sağlıkçılar, 2 saat iş bıraktı
    6. Suriyeli çocuklar, hayata gülümsüyor
    7. Yaşamını 200 kiloluk üvey oğluna adadı
    8. Final heyecanı başlıyor
    9. Komşu ile hazırlık maçı
    10. Beşiktaş'tan ikinci UEFA çıkarması
  • Çok Okunanlar

    1. Fetih namazı
    2. Bu olacak Ayasofya!
    3. Ya Allah!
    4. Fethimiz mübarek olsun!
    5. Şok Detay
    6. Yeni bir düzen kurmanın vakti geldi
    7. Fethin erleri hocasıyla buluştu
    8. İstanbul, İslam dünyasının liderlerine ev sahipliği yapacak
    9. Terör Dehşeti
    10. Kahraman polis can kaybını önledi
  • Çok Yorumlanan

    1. Yeterlilik derecesi en yüksek ürün kayısı
    2. Zile Kalesi restore ediliyor
    3. Hollande Afganistan'da 'farklı' şekilde kalacak!
    4. Savaşın acı dolu izleri bu müzede
    5. Tekkeler niye kapatıldı?
    6. Küresel ekonomide "Yunan" korkusu
    7. Fransa'yı topa tuttu
    8. Katılım Bankaları yüzde 20'yi hedefliyor
    9. Bol keseden laf var
    10. Avrupa'da resesyon Rusya'da siyasi krize dönüşür
Günün Haber İndeksi
Arşiv & Arama
Gazete Aboneliği | Gündem | Ekonomi | Dünya | Haber | Kültür Sanat | Spor | Medya | Sayfa Başı
Kullanım Şartları | Seri İlan Kullanım Şartları | Seri İlan Hizmetin İade Şartları | Gizlilik İlkeleri | Kurumsal |Yazarlar | Multimedya | Arşiv | Reklam |Irtibat
Sponsor Bağlantılar : Kombi | Özgür Kocaeli Gazetesi

Firma Kayıt rss

Yardım ve Sık Sorulanlar FAQ

Copyright 2005 - 2008 Milli Gazete Basın Yayın A.Ş

prodestek