Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), gıda sektöründe yeni ve yaratıcı fikirlerin ortaya çıkması ve bunların tarıma dayalı sanayide üretimde hayata geçirilmesini amaçlayan ''Gıda ARGE Proje Pazarı'' projesini başlattı.
Ege İhracatçı Birliklerinden yapılan açıklamaya göre, birlik koordinasyonunda gerçekleştirilen proje kapsamında, Türkiye'de, ziraat, endüstri mühendislikleri bölümleri bulunan üniversiteler ile ihracatçı birlikleri ortak hareket edecek.
Bu kapsamda Gıda ARGE Proje Pazarı çalışmaları için yaş meyve sebze, meyve sebze mamulleri, hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, ağaç mamulleri ve orman ürünleri, kuru meyve ve mamulleri, fındık ve fındık mamulleri, zeytin ve zeytinyağı, su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörlerinin temsilcileri ve akademisyenlerin katılımıyla 13 kişilik bir yürütme kurulu oluşturuldu.
Yine aynı sektörlerin temsilcilerinin, üniversitelerin ilgili bölümlerden, öğretim üyesi profesörlerin ve ilgili bakanlık yetkililerinin katılımı ile 40 kişilik de danışma kurulu meydana getirildi.
Yürütme kurulu ayda bir, danışma kurulu 3 ayda biraraya gelerek projenin gelişimini yönlendirecek.
Projelerin 29 Şubat Çarşamba gününe kadar Ege İhracatçı Birliklerine teslim edilmesi gereken yarışmayla ilgili ''www.timgidaarge.org'' adresinden ulaşılabilen internet sitesinden bilgi edinebilecek.
Türkiye İhracatçılar Meclisi Yönetim Kurulu Üyesi ve TİM Gıda ARGE Proje Pazarı Yürütme Kurulu Başkanı Eli Alharal ise konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, Türkiye'nin 2023 yılı için belirlediği 500 milyar dolar ihracat hedefine, Türk gıda sektörü olarak inovasyon ve araştırma geliştirme (ARGE) çalışmaları ile 55 milyar dolarlık katkı yapmak istediklerini ifade ederek, yaratıcı gençlerden özgün proje ve fikirlerini beklediklerini kaydetti.
Proje ile 2023 stratejisi doğrultusunda, ihracat odaklı gıda alt sektörlerinde ürün çeşitliliğini artırmanın yanında, tarımsal üretim, işleme, paketleme, nakliye, pazarlama gibi üretim süreçlerinin tamamında yenilikler getiren projelerin oluşturulması ile gıda sektöründe üniversite-özel sektör işbirliğini maksimum seviyeye çıkarmayı hedeflediklerini aktaran Alharal, başarılı bulunan projelerin ödüllendirileceğini ve iş hayatında uygulanacağını belirtti.


Bu yazı
Bu yazıya ait yorumları RSS ile takip etmek için
Kaynak: anadolu ajansı / Türkiye
Etiketler:



