Afrika'da sıcak hava, beslenme ve iklim şartları sebebiyle pek çok insan genç yaşta katarakt olarak görme yeteneğini yitiriyor.
Göz doktoru sayısının yetersizliği de buna eklenince özellikle kırsal kesimlerde birçok hasta, ameliyat olamadan karanlığa mahkum yaşıyor. Kara kıtada 5 milyon insan katarakt hastalığı nedeniyle görme problemi yaşıyor. Etiyopya'da ise 500 bin katarakt hastası bulunuyor. Türkiye İşbirliği Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) ve İHH İnsani Yardım Vakfı, Etiyopya'da ilk etapta 10 bin katarak hastasını ameliyat edecek projeye start verdi.
Protokol imzalandı
Proje başlamadan önce Mekele sağlık hastanesinde TİKA ile İHH yöneticileri arasında bir resmi protokol imzalandı. TİKA Etiyopya Asistan Koordinatörü Halil İbrahim Okur ve İHH Yönetim Kurulu Üyesi Osman Atalay, Uluslararası Bab-ı Alem Öğrenci Derneği Başkanı Veysel Başar ve Tigray eyaleti sağlık müdürü Dr. Gabriel Barnabos törende hazır bulundular.
İHH 5500 hastayı ameliyat ettirdi
TİGAY eyaleti sağlık müdürü Dr. Gabriel Barnabos, Etiyopya'da 500 bin katarakt hastası olduğunu belirterek, "Böyle projelere çok ihtiyacımız var. Bu projeyle 10 bin insanımız ışığa kavuşacak. Hayırsever Türkiye halkına teşekkürler" dedi. İHH İnsani Yardım Vakfı Etiyopya'da 2000 yılından beri su kuyuları, okul, ibadethane, hastane açma ve yetim çalışmalarını yürütüyor. İHH bugüne kadar Etiyopya'nın Buddacira ve Zavay bölgelerinde 5500 katarakt hastasını ameliyat ettirdi.
Projesinin başında Dr. İbrahim Ebu Bekir bulunuyor
Projenin açılış töreninden sonra Mekele hastanesinde ameliyatlara başlandı. Etiyopyalı doktorlar tarafından yapılan ameliyatlara başta Tigray eyaleti olmak üzere Etiyopya'nın çeşitli bölgelerinden gelen katarakt hastaları katılıyor. Proje henüz başlamadan yüzlerce insan Mekele hastanesine gelerek kayıt yaptırdı. Etiyopya katarak ameliyatları projesinin başında Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesinde eğitimini tamamlayan Etiyopyalı Dr. İbrahim Ebu Bekir bulunuyor. Dr. İbrahim, "Türkiye'de gördüğü eğitim sonrasında kendi ülkesinde uygulanan bir projenin başında bulunacağını asla hayal edemezdim" diyerek heyecanını dile getirdi.


Bu yazı
Bu yazıya ait yorumları RSS ile takip etmek için
Etiketler:



