Kültür ve Turizm Bakanlığı ile TRT arşivine binlerce eser kazandıran Şanlıurfalı gazelhan Tenekeci Mahmut (Mahmut Güzelgöz)'un belgeseli çekiliyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteğiyle DETA Prodüksiyon tarafından çekilen belgesel film, yapımcı Muhammet Benek, yönetmen Erol Onur, kameraman Burak Ustaoğlu, ışık ve ses Samet Benek tarafından gerçekleştirilmektedir. Danışmanlığını Abuzer Akbıyık, Salih Turhan ve Osman Güzelgöz'ün yaptığı belgeselin çekimlerine Şanlıurfa'da başlandı.
Gazelhan Kazancı Bedih, sanatçı Mehmet Özbek ve bestekâr Abdullah Balak'ın da ustası olan Tenekeci Mahmut ile ilgili belgesel filmde dağ yatısı ile ilgili müzik faslına, THM koro şefi Halil Altıngöz yönetiminde Urfa'nın tanınmış ses ve saz sanatçıları katıldı. Çekimleri devam eden belgesel film için Tenekeci Mahmut'tan derlenen türküler Şanlıurfa Belediyesi Sıra Gecesi Ekibi tarafından seslendirilecek.
Belgesel içinde; Yrd Doç. Cihat Kürkçüoğlu, Gaziantepli gazelhan Abdülcabbar Demirkan, bestekâr Abdullah Balak, Öğr. Görevlisi Sabri Kürküçüoğlu, araştırmacı yazar Abuzer Akbıyık, program yapımcısı Sabri Dişli, şair Arif İnan, edebiyatçı Adil Saraç, sanatçı Mehmet Özbek, sanatçı Salih Turhan, Prof. Dr İlhan Başgöz, gazeteci yazar Osman Güzelgöz Tenekeci Mahmut'la ilgili görüş düşünce ve anekdotlarını anlatacaklar. Konu ile ilgili bilgi veren program danışmanlarından Abuzer Akbıyık; "Tenekeci Mahmut müzik tarihinin mihenk taşlarından biridir. Müzik camiasında ustalığı tartışmasızdır. Yıllarca müzik meclislerinde okumuş ve birçok öğrenci yetiştirmiştir. Kendisinden derlenen yüzlerce türkü, hikâye ve masal Kültür ve Turizm Bakanlığı ile TRT arşivine alınmıştır. Böylesi güzide bir ustamızı daha geniş kesimlere tanıtmak amacıyla böyle bir projeyi hazırlamış bulunmaktayız" dedi.
Tenekeci Mahmut kimdir?
Tenekeci Mahmut (Mahmut Güzelgöz) bir müzik ustası ve gazelhandır. 17 Şubat 1919'da Şanlıurfa'nın Eyyübiye Mahallesi'nde doğdu. 7 Mart 1988'de vefat etti. Esas mesleği tenekeciliktir. Uzun yıllar tenekecilik yaptıktan sonra bir müddet Şanlıurfa Halk Kütüphanesi ve Şanlıurfa Müzesi'nde çalışıp emekli oldu. 11 çocuk babasıydı. Tenekeci Mahmut'a 1984 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Halk Kültürüne Hizmet Ödülü verilmiştir.
Tenekeci Mahmut geleneksel müziği kaynaktan günümüze aktaran en önemli kaynak isimdir. Kendisinden türkü, gazel, hoyrat, ilahi olmak üzere halk hikâyeleri, masal, adak yerleri, çocuk oyunları, derlemeler yapılarak Kültür ve Turizm Bakanlığı ile TRT arşivine kazandırılmıştır. TRT arşivine kazandırdığı eserlerden bazıları şunlar: Alaydım Elin Elime, Bahçıya Kuzu Girdi, Daracık Sokakta Yâre Kavuştum, El Zanneder Ben Deliyem, Fırat Kenarının İnce Dumanı, Kalanın Ardında Ekerler Küncü, Abdonun Odası Parmaklı Camlı, Çekin Çadırımı Kuru Yazıya, Çorabı Çektim Dizime, Eminem Oturmuş Daşın Üstüne, Kala Yeri, Maraş Maraş Derler, Yaz Gelende Yaylaları Gezmeli. Tenekeci Mahmut'tan derlenen türküler Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca Urfa'dan Derlenmiş Türküler ve Oyun Havaları adıyla kitap halinde yayınlanmıştır.
Bir usta olarak musiki meclislerinde ve musiki cemiyetlerinde açılan kurslarda öğretmen olarak hizmet etmiş ve birçok talebe yetiştirmiştir. Usta gazelhan Kazancı Bedih Yoluk (Kazancı Bedih) başta olmak üzere Mehmet Özbek, Abdullah Balak, Mehmet Delioğlu, Bakır Karadağlı, Halil Sezgin yetiştirdiği sanatçılardan birkaçıdır. İbrahim Tatlıses, Mahmut Tuncer, Zekeriya Ünlü, İzzet Altınmeşe ve Selahattin Alpay gibi birçok ses sanatçısı ondan istifade etmiş ve ondan derledikleri türküleri plak ve kasetlere okumuştur.


Bu yazı
Bu yazıya ait yorumları RSS ile takip etmek için
Etiketler:



