milli gazete

YayınlarVideoFotoğraf


  1. ARSIV
  2. VIDEO
  3. Sarı Sayfalar

  • ANASAYFA
  • YAZARLAR
  • GÜNDEM
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • HABER
  • SPOR
  • AİLE HAYAT
  • KÜLTÜR

28 MAY 2012 PZT
  • HABER INDEKSI
  • ANKET
  • BENİM SAYFAM

GERİ İLERİ
  • FİLİSTİN'DE ULUSAL UZLAŞI HÜKÜMETİ KURULMASI İSTENDİ
  • RAJOY: "İSPANOL BANKALARINA HİÇBİR KURTARMA OLMAYACAK"
  • 2012-ALS SONUÇLARI AÇIKLANDI
  • ESED'İN BAŞINA 450 BİN DOLAR ÖDÜL KOYDU
  • YUNAN GAZETECİLER GREVE ÇIKTI
  • BAHREYNLİ AKTİVİST EL-HAVACA AÇLIK GREVİNE SON VERİYOR

TC kimlik numarası olmayan 250 çocuk eğitim alamıyor

24 EYLÜL 2011
CMT 12:00

[-] Normal [+]
  • Gündem
  • Tavsiye Et
  • Yazdır
  • Yorum Yaz

Ülkelerinde yaşanan olaylardan kaçıp geldikleri Türkiye'de kendilerine verilen teskerelerle ikamet eden Afganlılar TC kimlik numaraları olmadığı için çocuklarını okula ve askere gönderemiyor.

1982 yılında Rusya´nın Afganistan´ı işgali sırasında, Pakistan üzerinden Türkiye´ye getirilerek değişik kentlere 5 bin Özbek Türkleri arasında Hatay'ın Ovakent Beldesine 171 Afganlı aile yerleştirilmişti.

2 bin kişinin yaşadığı Ovakent Beldesinde geçen yıllar arasında nüfus 7 binlere ulaşırken halen belde Afganistan'dan göç almayı sürdürüyor. Son iki yıl içerisinde ikametgâh alamayan 500 kadar Afgan vatandaşı Ovakent Beldesindeki akrabalarının yanında yaşıyor. Hatay Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şubesi tarafından kendilerine verilen Yabancı İkametgâh Teskereleri ile Hatay'da hayatlarını sürdüren bu aileler kanun gereği Türk vatandaşı olarak kabul edilmedikleri için akrabalarına tanınan haklardan yararlanamıyor.

2011-2012 Eğitim Öğretim yılının başlamasıyla Ovakent'te yaşamlarını sürdüren bu ailelerin okul çağındaki çocukları TC kimlik numaraları olmadığı için eğitim kurumlarına kaydedilemedi.

Beldede okul çağına gelen çocuklar ile birlikte yaşları ilerlemesine rağmen yine aynı nedenle okula gidemeyen birçok kız ve erkek çocuk daha bulunuyor.

Ülkelerinden kaçarak Türkiye'ye yerleşen ve Türk vatandaşı olma hakkı verilen Özbek Afgan Türklerinden Babahan Ekizek 2 yıl önce yanlarına gelen yeğenlerinin halen Türk vatandaşlığına kabul edilmedikleri için eğitim ve askerlik gibi haklardan yararlanamadıklarını söyledi.

Ekizek "Uzun süredir yeğenlerim ve ailesi bizimle birlikte Ovakent'te yaşıyorlar. Yabancılar Şubesinden verilen yabancı teskereleri ve pasaportları ile burada kalmalarında bir sorun çıkmadı bu güne kadar. Ancak TC kimlik numaraları olmadığı için hayati değer taşıyan haklardan mahrumlar. Yeğenlerimin okul çağı geldi geçti. Ancak kayıt için bizden TC kimlik numarası isteniyor. Devlet büyüklerimizden isteğimiz çocuklarımızın okumasını sağlamaları" dedi.

Aynı sorun ile çocuklarını okula gönderemeyen Abdulrahman Yalchin ise Türkiye'ye geleli 2 yıl olmasına rağmen okul çağındaki çocuklarını okula gönderememenin üzüntüsünü yaşadığını söyledi.

Yalchin, beldede okula giden arkadaşlarını gören çocuklarının hep aynı istekle kendisine geldiğini aktararak "Ne zaman okul dönemi gelse iki çocuğumda okula giden arkadaşlarını görünce baba bizi ne zaman okula yazdıracaksın diye soruyor. Ama elimden bir şey gelmiyor. Çocuklarıma TC kimlik numarası verilmedi ki onları bir eğitim kurumuna kayıt ettireyim" dedi.

2 yıldır Hatay'da yaşayan Abdul Bahar ise beldede okul çağına gelen çocuklarla birlikte ileri ki yaşlardaki çocuklarında aynı sorun nedeniyle okula gidemediklerini ifade ederek "Bende oğlumun okumasını ve hatta ilerde askerliğini görmek istiyorum. Bu nedenle bir Türk ve Özbek Afgan olarak çocuğumun TC kimlik numarası alması için devlet büyüklerimizden yardım bekliyorum" dedi.

TC kimlik numaraları olmadığı için okula kayıt olamayan 250 kadar çocuk gün içerisinde çalan okul ziliyle okul kapısının önüne koşarak okula gidebilme hakkı bulunan arkadaşları ile oyunlar oynuyor.

TC KİMLİĞİ OLAN ÇOCUKLAR DA OKUL OLMADIĞI İÇİN OKUYAMIYOR

Özbek Afgan vatandaşların yaşadığı Ovakent'te Lise olmadığı için özellikle kız çocukları Lise eğitimi alamıyor. Beldede TC kimlik numarası olmadığı için okula gidemeyen 250 kadar çocuk bulunurken aynı zamanda Türk vatandaşı olduğu halde belde de lise bulunmadığı için özellikle kız çocukları orta öğretimin ardından lise eğitimlerini alamıyor.

Ovakent Belediye Başkanı Abdulşükür Mert, Serinyol ve Antakya merkez bulunan Liselere maddi sorunlar nedeniyle özellikle kız çocuklarının aileler tarafından gönderilememesi nedeniyle Lise eğitimlerini sürdüremediklerini söyledi.

Mert, Belde halkının her zaman eğitimli gençler yetişmesi noktasında ellerinden geleni yaptıklarını ancak maddi imkansızlıklar nedeniyle lise çağındaki bir çok gencin okula gidemediğini söyledi.

Belde de Lise yapılabilmesi için devlet büyüklerinden yardım beklediklerini vurgulayan Mert, "İnanıyorum ki Beldemize Lise yapılması halinde belde halkından yüzde yüz katılım olacaktır. Beldemize en yakın lise 7 kilometre uzaklıktaki Serinyol'da ve merkez Antakya'daki düz lise olan tek okulda. Eğitim görmek zorunda. Aileler özellikle kız çocuklarının güvenliğini göz önünde bulundurduğu için çocuklarını uzaktaki bir liseye göndermiyor. Oysa beldemizde bir lise olsa inanıyorum ki tüm kız çocukları okuyacak" dedi.

Geri izlemetrackback
  • staticsBu yazı Gündem bölümü’nde 24.09.2011 tarihinde yayınlandı
  • feedBu yazıya ait yorumları RSS ile takip etmek için tıklayınız
  • tags Etiketler: okul, eğitim, ders, çocuk, öğretmen, minik öğrenciler, tacettin çetinkaya,
Merhaba, yorum yazmak için oturum açınız

yorum yaz

Yorum yazmak için oturum açmanız gerekiyor.
Üye değilseniz, sadece bir dakikanızı ayırarak hemen üye olabilirsiniz.

Oturum açtıktan sonra bu sayfaya otomatik olarak yönlendirileceksiniz.
shape
  • Gündem

    1. Ya Allah!
    2. Yeni bir düzen kurmanın vakti geldi
    3. Müslüman gençler İstanbul'da buluştu
    4. Yargı sürecini beklememiz lâzım
    5. Kur'an'la hayat bulan bir nesle doğru
    6. Kur'an'a hizmet en büyük şereftir
    7. Şırnak'ta bir üsteğmen şehit düştü
    8. Din kültürü dersleri ilahiyat fakültelerine devredildi
    9. Doktora kılıçla saldıran zanlı gözaltında
    10. Fetih namazı
  • Diğer

    1. Filistin'de ulusal uzlaşı hükümeti kurulması istendi
    2. Rajoy: "İspanol bankalarına hiçbir kurtarma olmayacak"
    3. 2012-ALS sonuçları açıklandı
    4. Esed'in başına 450 bin dolar ödül koydu
    5. Yunan gazeteciler greve çıktı
    6. Bahreynli aktivist el-Havaca açlık grevine son veriyor
    7. Saad el-Matlabi: "PKK ve PEJAK meselesinin çözümü Erbil'de"
    8. Askeri operasyonlar Hama'da da katliam boyutuna vardı: 50 ölü
    9. Vücutta kene yoksa bile KKKA belirtilerine dikkat
    10. Hac kuraları yarın çekilecek
  • Çok Okunanlar

    1. Fetih namazı
    2. Yelkenler indirildi
    3. Bu olacak Ayasofya!
    4. Ya Allah!
    5. Fethimiz mübarek olsun!
    6. Halkımız gösterilene değil, gizlenene baksın
    7. İktidarda figüran çatlağı
    8. Şok Detay
    9. Yeni bir düzen kurmanın vakti geldi
    10. Yasa geri çekilsin
  • Çok Yorumlanan

    1. İsim koyarken nelere dikkat etmeliyiz?
    2. Yeterlilik derecesi en yüksek ürün kayısı
    3. Zile Kalesi restore ediliyor
    4. Mısır seçimleri Filistin'i etkileyecek
    5. Sezaryenle doğanlarda obezite riski daha fazla
    6. Gençlerde çatışma
    7. En ağır imtihanları onlar yaşadı
    8. En ağır imtihanları onlar yaşadı
    9. İlk çeyrekte yarım puan büyüdü
    10. 30 bin kişi çıkaracak, 3.5 milyar dolar tasarruf edecek
Günün Haber İndeksi
Arşiv & Arama
Gazete Aboneliği | Gündem | Ekonomi | Dünya | Haber | Kültür Sanat | Spor | Medya | Sayfa Başı
Kullanım Şartları | Seri İlan Kullanım Şartları | Seri İlan Hizmetin İade Şartları | Gizlilik İlkeleri | Kurumsal |Yazarlar | Multimedya | Arşiv | Reklam |Irtibat
Sponsor Bağlantılar : Kombi | Özgür Kocaeli Gazetesi

Firma Kayıt rss

Yardım ve Sık Sorulanlar FAQ

Copyright 2005 - 2008 Milli Gazete Basın Yayın A.Ş

prodestek