milli gazete

YayınlarVideoFotoğraf


  1. ARSIV
  2. VIDEO
  3. Sarı Sayfalar

  • ANASAYFA
  • YAZARLAR
  • GÜNDEM
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • HABER
  • SPOR
  • AİLE HAYAT
  • KÜLTÜR

28 MAY 2012 PZT
  • HABER INDEKSI
  • ANKET
  • BENİM SAYFAM

GERİ İLERİ
  • FİLİSTİN'DE ULUSAL UZLAŞI HÜKÜMETİ KURULMASI İSTENDİ
  • RAJOY: "İSPANOL BANKALARINA HİÇBİR KURTARMA OLMAYACAK"
  • 2012-ALS SONUÇLARI AÇIKLANDI
  • ESED'İN BAŞINA 450 BİN DOLAR ÖDÜL KOYDU
  • YUNAN GAZETECİLER GREVE ÇIKTI
  • BAHREYNLİ AKTİVİST EL-HAVACA AÇLIK GREVİNE SON VERİYOR

Tarım ve gıda suçlu değil

02 ŞUBAT 2012
PER 01:05

[-] Normal [+]
  • Ekonomi
  • Tavsiye Et
  • Yazdır
  • Yorum Yaz

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, enflasyonu özellikle Ocak-Nisan döneminde tarım ve gıda fiyatlarının artıracağı iddialarının gerçeği yansıtmadığını bildirerek, 2011'de tarımda enflasyonun Ocak-Şubat-Mart dışında, gıdada ise tüm aylarda ÜFE'nin altında kaldığını söyledi ve ekledi: "Enflasyonun tek sorumlusu tarım ve gıda olarak gören anlayış, girdi fiyatlarını da kontrol etmelidir."

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yaptığı açıklamada, enflasyon sepetinde ve insan hayatında gıda ve tarımın ağırlığının tartışılamayacağını, bunların en önemli kalemler olduğunu söyledi. 2011 yılında genel olarak tarım ve gıda fiyatlarının "müspet, enflasyonu aşağı düşürücü yönde" ekonomiye olumlu katkıda bulunduğunu belirten Bayraktar, 2012 yılında da yılsonu tarım ve gıda enflasyonunun üretici fiyat endeksi (ÜFE) artışının altında kalmaması için hiçbir gerekçenin olmadığını kaydetti.

"Enflasyonun tek sorumlusunu tarım ve gıda olarak gören" anlayışın yanlış olduğunu, bu anlayışın girdi fiyatlarını da kontrol etmesi gerektiğini ifade eden Bayraktar, "Çiftçimiz, gübre, mazot, yem gibi fiyatları enflasyonun çok üzerinde artan girdilere rağmen ürün fiyatlarının buna bağlı olarak yükselmediği sürdürülemez bir tabloyla karşı karşıyadır" dedi.

Enflasyonun sorumlusu gıda ve tarım fiyatları değil

Gıda ve tarım fiyatlarının tüm dünyada önemli olduğunu vurgulayan Bayraktar, bunların Türkiye'de de ekonomiyi ve toplumun tümünü en çok etkileyecek unsurlar olduğunu ifade etti. Enflasyonun sorumlusu olarak meyve sebze fiyatlarını ve çiftçiyi görmenin doğru olmadığını belirten Bayraktar, rakamların da bunu kanıtladığını söyleyerek, "Yıllık tarımsal ürün enflasyonu, özellikle 2011 yılının Ağustos ayında yüzde 2.34, Eylül ayında yüzde 2, Ekim'de ise yüzde 4.39 geriledi. 2011 yılı Ocak ayında yıllık ÜFE oranı yüzde 10.8 iken tarım fiyatlarındaki yıllık artış yüzde 14.95 olarak gerçekleşti. Şubat'ta tarımda enflasyon yıllık yüzde 12.86, Mart'ta 10.54'e düştü. Gıdada ise tüm aylarda yıllık gıda enflasyonu ÜFE yıllık rakamlarının altında kaldı." dedi.

2011'deki ilk 3 aydaki artışın sebepleri

2010 yılına don olaylarıyla başlandığını, arkasından bölgesel görülen sel afetleri ve aşırı yağışların ürün rekoltelerini önemli ölçüde etkilediğini hatırlatan Bayraktar, şunları kaydetti: "TÜİK Tarım Ürünleri 2010 Yılı İkinci Rekolte Tahminleri'ne göre tahılda yüzde 2.5, sebzede yüzde 3, meyvede ise yüzde 5 azalma oldu. Üretim, özellikle kışlık sebzelerde daha fazla azalma gösterdi. 2010 yılında üretimdeki azalma, domatesteki güve zararlısı sonucu domates fiyatlarındaki aşırı artış, buğday ve pamuk fiyatlarındaki artış 2011 yılı Ocak, Şubat, Mart ayları tarım fiyatlarının artmasında etkili oldu. Ayrıca, Aralık, Ocak ve Şubat ayları halkın en fazla tükettiği sebze ürünlerinin tarla üretiminin olmaması, çoğunlukla seralarda üretimin yapılması, yaşanabilecek afetlerle üretimin azalması, kışlık tarla sebzelerinin don, fırtına gibi risklerden daha fazla etkilenmesi, ülke içi ihtiyacın dışında ihracatın devam etmesi bu aylarda piyasaya giren ürün arzını azalttı, ihtiyaç tam olarak karşılanamadı. Bu durum kış döneminde tarım ürün fiyatlarının ÜFE rakamlarının üzerine çıkmasına neden oldu."

Ancak bu sürenin 2011 yılı rakamlarından da görüldüğü şekilde 2 aylık kısa bir dönem olduğunu vurgulayan Bayraktar, 2010 yılının olumsuz etkilerinin azalması ve 2011 yılı Mart-Nisan aylarında ülke genelini etkileyecek afetlerin yaşanmamasıyla geçen yıl tarım fiyatlarında gerileme olduğunu söyledi.

Geri izlemetrackback
  • staticsBu yazı Ekonomi bölümü’nde 02.02.2012 tarihinde yayınlandı
  • feedBu yazıya ait yorumları RSS ile takip etmek için tıklayınız
  • tags Etiketler: tarım, gıda, suç,
Merhaba, yorum yazmak için oturum açınız

yorum yaz

Yorum yazmak için oturum açmanız gerekiyor.
Üye değilseniz, sadece bir dakikanızı ayırarak hemen üye olabilirsiniz.

Oturum açtıktan sonra bu sayfaya otomatik olarak yönlendirileceksiniz.
shape
  • Ekonomi

    1. Eski elektronik eşyalar geri kazanılacak
    2. Kredi kartı sayısında patlama
    3. 7.6 değil 5.5
    4. İhracatta Irak ve Libya sürprizi
    5. Çukurova'da "beyaz altın'' yerini mısıra bırakıyor
    6. Vergide de "yüksek irtifada''
    7. THY'ye 36 yeni uçak
    8. Bayraktar: "Tarımda, alan küçüldü, verim arttı"
    9. ‘Helal Gıda’ya talep artıyor
    10. Memura maaş farkı ve gecikme zammı
  • Diğer

    1. Filistin'de ulusal uzlaşı hükümeti kurulması istendi
    2. Rajoy: "İspanol bankalarına hiçbir kurtarma olmayacak"
    3. 2012-ALS sonuçları açıklandı
    4. Esed'in başına 450 bin dolar ödül koydu
    5. Yunan gazeteciler greve çıktı
    6. Bahreynli aktivist el-Havaca açlık grevine son veriyor
    7. Saad el-Matlabi: "PKK ve PEJAK meselesinin çözümü Erbil'de"
    8. Askeri operasyonlar Hama'da da katliam boyutuna vardı: 50 ölü
    9. Vücutta kene yoksa bile KKKA belirtilerine dikkat
    10. Hac kuraları yarın çekilecek
  • Çok Okunanlar

    1. Fetih namazı
    2. Yelkenler indirildi
    3. Bu olacak Ayasofya!
    4. Ya Allah!
    5. Fethimiz mübarek olsun!
    6. Halkımız gösterilene değil, gizlenene baksın
    7. İktidarda figüran çatlağı
    8. Şok Detay
    9. Yeni bir düzen kurmanın vakti geldi
    10. Yasa geri çekilsin
  • Çok Yorumlanan

    1. İsim koyarken nelere dikkat etmeliyiz?
    2. Yeterlilik derecesi en yüksek ürün kayısı
    3. Zile Kalesi restore ediliyor
    4. Mısır seçimleri Filistin'i etkileyecek
    5. Sezaryenle doğanlarda obezite riski daha fazla
    6. Gençlerde çatışma
    7. En ağır imtihanları onlar yaşadı
    8. En ağır imtihanları onlar yaşadı
    9. İlk çeyrekte yarım puan büyüdü
    10. 30 bin kişi çıkaracak, 3.5 milyar dolar tasarruf edecek
Günün Haber İndeksi
Arşiv & Arama
Gazete Aboneliği | Gündem | Ekonomi | Dünya | Haber | Kültür Sanat | Spor | Medya | Sayfa Başı
Kullanım Şartları | Seri İlan Kullanım Şartları | Seri İlan Hizmetin İade Şartları | Gizlilik İlkeleri | Kurumsal |Yazarlar | Multimedya | Arşiv | Reklam |Irtibat
Sponsor Bağlantılar : Kombi | Özgür Kocaeli Gazetesi

Firma Kayıt rss

Yardım ve Sık Sorulanlar FAQ

Copyright 2005 - 2008 Milli Gazete Basın Yayın A.Ş

prodestek