milli gazete

YayınlarVideoFotoğraf


  1. ARSIV
  2. VIDEO
  3. Sarı Sayfalar

  • ANASAYFA
  • YAZARLAR
  • GÜNDEM
  • MEDYA
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • HABER
  • SPOR
  • AİLE HAYAT
  • KÜLTÜR

20 MAR 2010 CMT
  • HABER INDEKSI
  • ANKET
  • BENİM SAYFAM

GERİ İLERİ
  • ABD'DEN TÜRK GEMİSİNE REKOR CEZA
  • YUNANİSTAN'DA 67 KAÇAK GÖÇMEN YAKALANDI
  • MAYINLARI ÖLÜM TUZAĞI OLMAKTAN ÇIKARAN PROJE
  • CEZAYİR'DEN FRANSA'YA ÖZÜR HATIRLATMASI
  • KOBİLER, BORÇLARINA YENİDEN YAPILANMA İSTİYOR
  • ÇOCUKLARINIZA İLAÇ VERİRKEN 'ŞEKER' DİYE KANDIRMAYIN

Sırplar, Batı’nın da desteğiyle dünyanın gözü önünde
Srebrenitsa'da 10 bin Boşnak'ı katletmişti...

11 TEMMUZ 2009
CMT 00:50

[-] Normal [+]
  • Dünya
  • Tavsiye Et
  • Yazdır
  • Paylaş
  • Yorum Yaz

Boşnak Müslümanlar şehitlerine ağlıyor Sırp saldırganlar, 14 yıl önce Srebrenitsa'da büyük bir acının yaşanmasına yol açtılar. 1992 Mart'ında başlayan Bosna Savaşı'ndan üç yıl sonra, savaş tam bitti denilen bir zaman diliminde bölgede Hollandalı BM Barış Gücü askerlerinin bulunmasına rağmen 1995 yılı Temmuzunda Srebrenitsa'da büyük bir insanlık ayıbı yaşandı.

  • Srebrenitsa'da 10 bin Boşnak'ı katletmişti... -

Bosna'nın doğusunda bulunan ve nispeten daha izole bir bölgede bulunan Srebrenitsa'nın savaş öncesinde yüzde 75'i Müslüman Boşnak olmak üzere 24 bin nüfus bulunmaktaydı. BM'nin "Korunaklı Bölge" olarak ilan ettiği altı bölgeden (Saraybosna, Bihaç, Gorajde, Zepa, Srebrinitsa, Tuzla) biri olan Srebrenitsa'nın bu özelliğinden dolayı komşu bölgelerden de bölgeye mülteci akını yaşanmış ve katliam öncesinde 45 bine yakın bir nüfus Srebrenitsa'da toplanmıştı.

ABD'nin katliamdan bir ay öncesinde istihbarat bilgisi olarak haberdar olduğu, Ratko Mladiç'e bağlı 10 binden fazla çetniğin (aşırı Sırp milliyetçileri) bölgeye doğru hareket ettiklerinin bilinmesi ve katliamın bir hafta kadar devam etmesine rağmen Batılı ülkeler tarafından herhangi bir müdahalenin yapılmamış olması hala cevap bekleyen sorulardan.

Katillerden biri yakalandı diğeri hala kayıp

Katliamın boş sorumlularından Radovan Karadziç 22 Temmuz 2008 tarihinde yakalanmıştı. 13 yıldır aranan Karadziç'in Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da bir belediye otobüsünde yakalanmıştı. Karadziç sahte kimlikle alternatif tıp dalında hizmet veren bir klinikte doktor olarak yıllarca para kazanmıştı. Tanınmamak için saçlarını uzatan, sakal bırakan ve gözlük takan Karadziç bu sayede 13 yıl özgürce dolaşabildi. Sırbistan da Karadziç'in yıllarca saklanmasına göz yummuştu adeta.

Sırbistan Cumhuriyeti eski devlet başkanı olan Karadziç, Sırbistan Demokratik Partisi başkanlığı ve Bosnalı Sırp Ordusu Yüksek Komutanlığı görevlerini bir süre yürütmüştü. Karadziç, Srebrenitsa'da 8 bin Müslümanın 1995 yılında katledilmesini organize etmek ve 1992-1995 yılında yapılan Bosna savaşında işlenen diğer savaş suçları nedeniyle aranıyordu. İlk kez 24 Temmuz 1995'te hakkında suçlamada bulunulan Karadziç, 13 yıldan beri adaletten kaçıyordu.

Karadziç'in halen yargılanması sürerken katliamların bir değer ele başı Ratko Mladiç ise savaşın üzerinden 14 yıl geçmesine rağmen hala bulunabilmiş değil. Geçtiğimiz sene Lahey Adalet Divanı tarafından Bosna'daki katliamların soykırım olduğu kabul edilmiş ve fakat katliamdan Sırbistan'ın sorumlu tutulamayacağı karara bağlanmıştı.

İkinci Dünya Savaşı'ndan sonraki en büyük katliam

BM'nin en üst mercileri tarafından "BM sizi koruyacaktır denilen" ve bu şekilde her türlü silahtan arındırılan Srebrenitsa kurbanları, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'da insanlığa karşı işlenen en büyük suç olarak nitelendirilen katliamda katledildiler. Toplu mezarlar ise katliamdan çok sonra ortaya çıkarılmaya başlandı.

1995 yılında binlerce insan katledildi. Genç kızlara ve kadınlara tecavüz edildi. Sırplar, alıkoydukları genç erkekleri kurşuna dizdiler.  Bölgede her geçen gün yeni toplu mezarlar açığa çıkıyor. Bu güne kadar 370'in üzerinde toplu mezar (5 veya daha fazla kişinin gömüldüğü mezarlar) bulundu. 28 bin kayıp insandan 25 bininin Bosnalı Müslüman olduğu söyleniyor.

Srebrenitsa kurbanları anılacak

Srebrenitsa Katliamı'nda hunharca öldürülen 10 bine yakın Boşnak, bugün düzenlenecek törenlerle anılacak. Binlerce insan mezarlıklarda toplanarak şehitlerine dua edecek, gözyaşı dökecek. Yeni bulunan cesetlerin de defnedilmesi bekleniyor.

Geri izlemetrackback
  • staticsBu yazı Dünya bölümü’nde 11.07.2009 tarihinde yayınlandı
  • feedBu yazıya ait yorumları RSS ile takip etmek için tıklayınız
  • tags Etiketler: bosna, srebrenitsa, katliam,
Merhaba, yorum yazmak için oturum açınız

yorum yaz

Yorum yazmak için oturum açmanız gerekiyor.
Üye değilseniz, sadece bir dakikanızı ayırarak hemen üye olabilirsiniz.

Oturum açtıktan sonra bu sayfaya otomatik olarak yönlendirileceksiniz.
shape
  • Dünya

    1. Cezayir'den Fransa'ya özür hatırlatması
    2. İsrail'in saldırısında 12 kişi yaralandı
    3. Kazakistan'da sel nedeniyle 5 bin kişi tahliye edildi
    4. Pakistan, Taliban ile uzlaşmaya engel oldu
    5. Astana – Taşkent : Yakınlaşma eğilimi mi ortaya çıktı?
    6. Ortadoğu Dörtlüsünden İsrail'e çağrı
    7. Rusya, ABD’ye aldırmadı
    8. İsrail’in yaptığı provokasyon
    9. Mevcut İsrail hükümetiyle barış imkansız
    10. Nijerya'dan Kaddafi'ye tepki
  • Diğer

    1. Mayınları ölüm tuzağı olmaktan çıkaran proje
    2. Kobiler, borçlarına yeniden yapılanma istiyor
    3. Çocuklarınıza ilaç verirken 'şeker' diye kandırmayın
    4. Cumhurbaşkanı Gül'den nevruz mesajı
    5. Başbakanlık'tan Ermeni iftiralarına belgeli cevap
    6. ABD'den 'Türkiyede terör eylemi olabilir' uyarısı
    7. Tramvay yoluna tel örgü çekiliyor
    8. Kaçak kombi sonucu 3 kişi hayatını kaybetti
    9. Düren: Büyük bir avantajı kaçırdık
    10. Başakşehir'de kaza: 1 ölü, 2 yaralı
  • Çok Okunanlar

    1. İsrail'in cakasını fena bozdu
    2. Bu bağı açıkla Obama
    3. ‘Düşmanlara öğüttür, Çanakkale geçilmez’
    4. İsrail'in Türkiye üzerinden suikast planı
    5. Çanakkale doğru anlatılmıyor
    6. KEY ödemelerinde tarih netleşti
    7. Kurtulmuş: İktidara yürüyoruz
    8. Bu tasarıya dikkat!
    9. 'Fakir sofrasından, rantiyeye'
    10. '40 yıllık petrol ihtiyacımız Karadeniz’de'
  • Çok Yorumlanan

    1. İsrail'in cakasını fena bozdu
    2. Bu bağı açıkla Obama
    3. Yine ABD yine katliam
    4. 'Fakir sofrasından, rantiyeye'
    5. Adana’da Durak bilmecesi
    6. Bu tasarıya dikkat!
    7. İsrail'e karşı şimdi icraat zamanı
    8. Katsayı katlandı
    9. İsrail'in Türkiye üzerinden suikast planı
    10. 5 bin kişi bugün Saadet’e katılıyor
Günün Haber İndeksi
Arşiv & Arama

Video

  • 15061 kez izlendi 15.12.09
  • 842 kez izlendi 23.01.10
  • 7364 kez izlendi 06.05.09

Multimedya Galerisi

Gazete Aboneliği | Gündem | Ekonomi | Dünya | Haber | Kültür Sanat | Spor | Medya | ticaretmerkezi.com.tr | Sayfa Başı
Kullanım Şartları | Gizlilik İlkeleri | Kurumsal |Yazarlar | Multimedya | Arşiv | Reklam |Irtibat

Firma Kayıt rss

Yardım ve Sık Sorulanlar FAQ

Copyright 2005 - 2008 Milli Gazete Basın Yayın A.Ş

prodestek