milli gazete

YayınlarVideoFotoğraf


  1. ARSIV
  2. VIDEO
  3. Sarı Sayfalar

  • ANASAYFA
  • YAZARLAR
  • GÜNDEM
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • HABER
  • SPOR
  • AİLE HAYAT
  • KÜLTÜR

28 MAY 2012 PZT
  • HABER INDEKSI
  • ANKET
  • BENİM SAYFAM

GERİ İLERİ
  • ABD İNSANSIZ HAVA ARAÇLARI PAKİSTAN'I VURDU: 8 ÖLÜ
  • BM HULE'DEKİ KATLİAM İÇİN ULUSLARARASI SORUŞTURMA İSTEDİ
  • METEOROLOJİ'DEN UYARI
  • MUŞ'TA 3 TERÖRİST YAKALANDI

Salebe'nin zekatı

28 AĞUSTOS 2011
PAZ 15:41

[-] Normal [+]
  • Ramazan
  • Tavsiye Et
  • Yazdır
  • Yorum Yaz

Medine halkından Salebe çok fakirdi. Her sabah mescide erken gelir, namazını Peygamberimizle birlikte kılar ve giderdi. Gel zaman git zaman, Salebe artık fakirlikten sıkıldı. Aklına koymuştu bir kere, mutlaka zengin olmak istiyordu. Ama bu isteğini gerçekleşmesi için Peygamberimizden bir dua istiyordu. Bunu birkaç kez tekrar etti. Peygamberimiz, duymazdan gelmişti.

Yine bir sabah namazı sonrası Efendimiz'den (a.s.v.) zengin olması için dua istemiş, hatta en sonunda yemin ederek şöyle demişti:

"Seni hak Peygamber olarak gönderen Allah'a yemin ederim ki, beni zengin ederse fakirin hakkını fazlasıyla vereceğim, yoksullara yardımda bulunacağım. Yeter ki bana istediğim zenginliği versin."

Efendimiz her defasında, "Şükrünü yaptığın az mal, şükrünü yapamadığın çok maldan hayırlıdır Salebe!" diye ikaz ediyordu.

Bu ikaza rağmen Salebe Efendimiz'den ısrarla zengin olması için dua istedi. Anlaşılan o ki Salebe'yi vazgeçirmek mümkün değildi, nihayet Efendimiz (a.s.v) de istediği duayı yaparak, "Salebe'yi istediği mala kavuştur Ya Rab" diye niyazda bulunmuştu.

Salebe bu duadan sonra bir koyun aldı. Kısa zamanda bu koyun bir böcek gibi çoğaldı. Salebe'nin sürüsü kısa zamanda öylesine çoğaldı ki, mescidden çıkmadığı için cami kuşu adı verilen Salebe, artık Cuma'lara dahi gelemiyor, çölde koyun sürüsünün peşinde kaybolup gidiyordu.

Efendimiz (a.s.v.) mescidde zaman zaman Salebe'yi soruyor, "Çölde koyun sürüsünün ardından ayrılamıyor" denince, "Yazık oldu Salebe'ye!" diyerek üzüntüsünü dile getiriyordu.

İşte tam bu zaman diliminde zekat ayeti geldi. Efendimiz, servet sahiplerine zekat memurlarını gönderdi. Zekatlarını toplayıp hazineye getirecekler, oradan da ihtiyaç sahibi fakirlere dağıtılacaktı. Salebe'ye de memurlar gönderdi. Onu çölde sürüsünün peşinde bulan zekat memurları, gelen ayetin emri gereği olarak zenginlerin malının kırkta birini zekat olarak toplayıp götürmeye geldiklerini anlattılar.

Salebe gelen memurları şöyle bir süzdü. Gözlerini kıstı ve "Mal benim, çöllerde bu sıcaklarda sürünerek dolaşıp kazanan benim. Size ne oluyor ki, benden harac ister gibi koyunlarımın kırkta birini istiyorsunuz? Bu sizin yaptığınız düpedüz haraç istemektir!"

Salebe, vaktiyle verdiği sözü adeta inkar etmişti.

Salebe'nin bu sözlerini duyan Resulullah Hazretleri, Salebe'nin sözlerini birkaç kez tekrar ettirdi.

"Yazık oldu Salebe'ye... Zengin olmayı istemese, hakkımda hayırlısı ne ise onu ver ya Rab diyebilseydi."

Bu olay üzerine Tevbe Süresi ayet 75 geldi:

"Münafıklardan bazıları da mal verip zengin ettiği takdirde Allah'a daha çok itaat edip fakir fukaraya daha fazla yardım yapacaklarını söylerler. Fakat Allah, onlara istedikleri serveti ihsan edince cimrilik edip verdikleri sözleri unuturlar."

Bu ayet indiği sırada Salebe'nin bir akrabası da oradaydı. Hemen Salebe'ye gitti. "Senin yüzünden ayet indi" diyerek Salebe'yi zekat vermesi için uyardı. Salebe koşarak Peygamber Efendimizin yanına geldi. Zekatını getirdiğini ve yoksulların hakkını getirdiğini söyleyince Efendimiz (a.s.v.) üzüntü ile "Senin yardımını alamam artık Salebe" dedi.

Bu dehşetli bir olaydı. Salebe'nin zekat memurlarına "Sizin yaptığınız haraç istemeken başka birşey değildir manasına gelen sözleri Resulullah'a çok dokunmuş, incinmişti.

Efendimiz'in vefatından sonra da sırasıyla Hazreti Ebu Bekir'e müracaat eden Salebe, Hz. Ömer ve Hz. Osman'a da müracaat etti ise de hepsinden, "Resulullah'ın kabul etmediğini biz nasıl kabul edebiliriz" cevabıyla karşılaştı.

Hz.Osman (r.a) zamanında ölen Salebe'nin son anlarını yaşadığı sıralarda kulaklarına Resulullah'ın tekrar ettiği ilk ikazları yankılanıyordu:

"Şükrünü yaptığın az mal, şükrünü yapamadığın çok maldan hayırlıdır Salebe!"

Salebe artık "zekatı kabul edilmeyen zengin" olarak tarihe geçmişti. Böylece bu olayla, zekatını vermekte nazlanan cimri zenginlere dehşetli bir ibret dersi veriliyordu.

Sevgili Çocuklar, zekat; artma, alma, temizlik, bereket anlamını taşır.

Zekat belirli malın bir kısmının Allah rızası için belirlenen kişilere verilmesi demektir. İslamın beş temel esaslarındandır ve mali ibadetten sayılır. Bizler de büyüyüp sorumluluk sahibi olduğumuzda zekatımızı verelim olmaz mı?

Gözlerinizdeki nur hiç sönmesin, Allah'a emanet olun.

Demirhan abi'den ramazan masalları

Zekatlar parça-parça,

Ulaştı fakirlere,

YİRMİSEKİZ gün oruç,

Şevk verdi şâkirtlere.

Geri izlemetrackback
  • staticsBu yazı Ramazan bölümü’nde 28.08.2011 tarihinde yayınlandı
  • feedBu yazıya ait yorumları RSS ile takip etmek için tıklayınız
  • tags Etiketler: üç aylar, regaib kandili, miraç kandili, recep ayı, şaban ayı, ramazan ayı, bayram, oruç, sahur, mescid-i aksa, kudüs, raid salah, ihh, fitre, zekat, berat kandili, ramazan topu,
Merhaba, yorum yazmak için oturum açınız

yorum yaz

Yorum yazmak için oturum açmanız gerekiyor.
Üye değilseniz, sadece bir dakikanızı ayırarak hemen üye olabilirsiniz.

Oturum açtıktan sonra bu sayfaya otomatik olarak yönlendirileceksiniz.
shape
  • Ramazan

    1. Ramazan Kazanımlarımız
    2. Ramazan Nükteleri
    3. Kabeye varmak sonsuza yönelmek
    4. Muhteşem şanlı hediye: Semiye Camii
    5. Hz Fatıma, evlenmesi Allah'ın emrine bağlı gelin
    6. Salebe'nin zekatı
    7. Sahura kadar ibadet
    8. Mescid-i haram
    9. Elveda ya Şehr-i Ramazan!
    10. Kur'an, bir hatırlatmadır
  • Diğer

    1. BM Hule'deki katliam için uluslararası soruşturma istedi
    2. Meteoroloji'den uyarı
    3. Muş'ta 3 terörist yakalandı
    4. Ya Allah!
    5. Yeni bir düzen kurmanın vakti geldi
    6. Müslüman gençler İstanbul'da buluştu
    7. Yargı sürecini beklememiz lâzım
    8. Kur'an'la hayat bulan bir nesle doğru
    9. Kur'an'a hizmet en büyük şereftir
    10. Şırnak'ta bir üsteğmen şehit düştü
  • Çok Okunanlar

    1. Fetih namazı
    2. Yelkenler indirildi
    3. Bu olacak Ayasofya!
    4. Fethimiz mübarek olsun!
    5. Halkımız gösterilene değil, gizlenene baksın
    6. İktidarda figüran çatlağı
    7. Şok Detay
    8. Yasa geri çekilsin
    9. Fethin erleri hocasıyla buluştu
    10. İsim koyarken nelere dikkat etmeliyiz?
  • Çok Yorumlanan

    1. İsim koyarken nelere dikkat etmeliyiz?
    2. Yeterlilik derecesi en yüksek ürün kayısı
    3. Zile Kalesi restore ediliyor
    4. Mısır seçimleri Filistin'i etkileyecek
    5. Sezaryenle doğanlarda obezite riski daha fazla
    6. Gençlerde çatışma
    7. En ağır imtihanları onlar yaşadı
    8. En ağır imtihanları onlar yaşadı
    9. İlk çeyrekte yarım puan büyüdü
    10. 30 bin kişi çıkaracak, 3.5 milyar dolar tasarruf edecek
Günün Haber İndeksi
Arşiv & Arama
Gazete Aboneliği | Gündem | Ekonomi | Dünya | Haber | Kültür Sanat | Spor | Medya | Sayfa Başı
Kullanım Şartları | Seri İlan Kullanım Şartları | Seri İlan Hizmetin İade Şartları | Gizlilik İlkeleri | Kurumsal |Yazarlar | Multimedya | Arşiv | Reklam |Irtibat
Sponsor Bağlantılar : Kombi | Özgür Kocaeli Gazetesi

Firma Kayıt rss

Yardım ve Sık Sorulanlar FAQ

Copyright 2005 - 2008 Milli Gazete Basın Yayın A.Ş

prodestek