Özelleştirme İdaresi, şeker özelleştirmesinde köşeye sıkıştı. Özelleştirmelerin ardından fabrikaların kapanacağı ve değerli arsalarının alıcı firmalara peşkeş çekildiği yönündeki haberlerimiz kamuoyunda ciddi bir rahatsızlığa neden olurken, Özelleştirme İdaresi'nin geçtiğimiz günlerde konuyla ilgili yaptığı açıklama şok etkisi yaptı. 3 aydır bu konuda sessiz kalan ve şeker özelleştirmesine yönelik çıkan haberlerimizin hiçbirisini web sayfasına koymayan Özelleştirme İdaresi, gerçeklerden uzak "şeker" gibi bir açıklama yapması dikkat çekti.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in Meclis'te yaptığı konuşması ile bire bir örtüşen açıklamada Özelleştirme İdaresi, şeker özelleştirmelerinin arsaları için değil, üretim için yapıldığını ileri sürdü. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 'Neyi sattıklarından haberleri yok' haberimize tekzip bile gönderememişti. Şimdi benzer bir açıklamanın da Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu tarafından yapılması manidar bulundu.
Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu, açıklamasında öncelikle fabrikaların arsalarına yönelik eleştirilere açıklık getirdi. Bilindiği üzere satılan fabrikalar, şehir merkezinde ve geniş alana sahip olmasından dolayı değerli arazilere sahip durumda. Bundan dolayı da, fabrikaların satış fiyatlarının arsa fiyatlarını bile karşılamadığı yönünde tepkiler gündeme gelmiş ve gazetemiz de ısrarla bu konuyu gündeme taşımıştı. Kamuoyunda oluşan tepkilerden dolayı bu konu AKP MYK toplantısında da tartışılmış, Başbakan Erdoğan konunun araştırılmasını istemişti.
Aksu'nun açıklamaları gerçekle örtüşmüyor
Aksu açıklamasında, fabrikaların şeker üretimiyle doğrudan ilgisi olmayan arsa, arazi ve taşınmazlarının özelleştirme ihalelerinin dışında tutulduğunu ileri sürdü. Aksu, bu konuda en fazla gündeme gelen Malatya Şeker Fabrikası'nın arazisine özel vurgu yaptı. Aksu, Malatya Şeker Fabrikası'na ait olan 850 bin metre karelik arazinin, yaklaşık 500 bin metre karelik bölümünün fabrikadan ayrılarak Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ile Malatya Belediyesi'ne devredildiğini belirtti.
Öncelikle Aksu'nun bu açıklamalarının gerçekte bir karşılığı bulunmuyor. Fabrikaların arazi büyüklükleri de Aksu'nun ifadelerini çürütüyor. Şöyle ki, Malatya Şeker Fabrikası 385 bin metrekare arazi ile satılırken, Elbistan Şeker Fabrikası 1 milyon 783 bin metrekare arazi ile satıldı. Yine aynı şekilde, Çorum 1 milyon 24 bin, Yozgat 1 milyon 200 bin, Kırşehir 1 milyon 129 bin, Erzincan 1 milyon 63 bin, Elazığ 873 bin ve Çarşamba 957 bin metrekare arazi ile birlikte satılmıştı. Oysaki bu fabrikaların üretim kapasiteleri bir birine çok yakın. Hatta Erzincan, Elazığ ve Çarşamba şeker fabrikalarının üretim kapasiteleri Malatya'nın yarısı seviyesinde bulunuyor. Bu rakamlar, fabrikaların arsalarının şeker üretimi baz alınarak satılmadığını net bir şekilde ortaya koyuyor.
Diğer yandan Aksu'nun geçmişte belediye, TOKİ ve bazı bakanlıklara verilen fabrika arazilerinin, sanki bu özelleştirme öncesinde verilmiş gibi göstermesi de dikkat çekti.
Başkan Vekili Aksu'nun açıklaması bununla kalmıyor. Aksu, Türkiye'de şeker fiyatlarının yüksek seyrettiğini de belirtti. Fiyatların neye göre yüksek olduğunu açıklamayan Aksu, bu sözleri ile pancardan şeker üretimi yapan ABD, Almanya, Fransa ve Polonya'daki şeker fiyatlarından da habersiz olduğunu ortaya koydu.
Şeker özelleştirme stratejisinin tek başına Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenmediğini de dile getiren Aksu, stratejinin sektörün düzenleyici kuruluşu olan Şeker Kurulu'nun görüşleri çerçevesinde, Rekabet Kurulu ve şeker üretimi ile ilgili tüm kamu kuruluşlarının görüşleri alınarak belirlendiğini anlattı. Ancak Aksu'nun, nedense stratejinin asıl yol haritasını çizen ED


Bu yazı
Bu yazıya ait yorumları RSS ile takip etmek için
Etiketler:



