Araştırmacı yazar Mehmet Emin Gerger, beş yıllık bir çalışmanın ürünü olan eserinde Osmanlı Padişahlarının hayatlarını, şiirleri ve türbeleri ekseninde değerlendiriyor. "Osmanlı'nın Büyüklük Sırları"nı bir araya getiren Gerger'e göre, elli farklı toplumu, farklı din ve mezheplerden milletleri 600'ü aşkın bir yıl bir arada yaşatmayı başaran Osmanlı'dan öğreneceğimiz çok şey var!
M. YASİR İSLAM
Araştırmacı-yazar Mehmet Emin Gerger'in "Osmanlı padişahları, Hayatları Şiirleri ve Türbeleri/Osmanlı'nın Büyüklük Sırları" adlı kitabı Gerger Yayınları tarafından yayınlandı. Toplam 405 sayfalık eser Gerger'in 21. kitabı. Beş yıllık çalışma-araştırmanın ürünü olan kitabının önsözünde Gerger şunları söylüyor: "Çocukluğumuzda, ilkokul sıralarındayken bize bir dörtlük ezberletiyorlardı: "Geçmişi unut, Yeni yolu tut, Türklüğe umut Budur çocuğum!" O zaman "öğretmen"lerimizin bize neden böyle bir dörtlük öğretmek istediklerini doğrusu bilmiyorduk.. Bilmediğimiz için de; "- Neden geçmişimizi, tarihimizi unutalım?" diye sormayı akledemiyorduk!.. İlk-Orta ve Lise' de öğrenciyken "derslerimize" gelen öğretmenlerden bazılarının Osmanlı'yı sevmediğini ve Osmanlı Tarihimizin aleyhinde konuştuklarını gördük, duyduk, yaşadık!"
Osmanlı'nın 700. kuruluş yıldönümü münasebetiyle pek çok etkinliğin gerçekleştirildiği dönemi eleştiri süzgecinden geçiren Gerger, cevabı beklenen sorular soruyor: "Osmanlı'nın kimliğine, ruhuna, tarihî misyonuna ve şanına yakışır tanıtım ve kutlamalar yaptık mı? Osmanlı Cihan Devleti'nin büyüklüğünü, önemini Başbakanlık Osmanlı Arşivi'ndeki 150 milyon belge ışığında anlamaya, öğrenmeye çalışıp, bu çalışmaları Türkiye'ye ve dünyaya tanıtıp anlattık mı? Türkiye Cumhuriyeti olarak, Osmanlı Devleti ve medeniyetine yeterince sahip çıktık mı?
Yoksa Osmanlı'dan bahsedenlere "gerici" yaftası mı vurulmaya çalışıldı? Bir kısım medya ve basın yoluyla Osmanlı'ya dil mi uzatıldı? Bu ülkenin genç nesilleri aslı-astarı olmayan bir sürü iftira ve propagandayla geçmişine, tarihine, atalarına düşman hale mi getirildi? 600 yıllık koca Osmanlı Tarihi "yok" mu sayıldı? Yeni bin yıla girerken dünyada "Din, demokrasi, hukuk, devleti, temel hak ve özgürlükler, bir arada yaşama, barış" eğilimleri konuları ağırlıklı gündem olurken Türkiye'de aydın geçinen bazı kalem, makam ve unvan sahiplerinin "Osmanlı"dan arslan görmüş zebra misali kaçmaları acıklı ve ibretlidir!" Yapılması gerekenler konusunda ise şu görüşlere yer veriyor Mehmet Emin Gerger: "Oysa yapılması gereken, geçmişimizden kaçmak, tarihimizden utanmak veya redd-i miras yapmak" değil, hatasıyla sevabıyla tarihimize yani Osmanlı'ya sahip çıkmak, Osmanlı'yı anlamak, Osmanlı'dan gerekli dersleri çıkararak Türkiye'mizin temellerini daha da güçlendirmek olmalıdır! Osmanlı'yı konuşanın "gerici" damgası yediği yıllarda Osmanlı'yı en hararetli savunanların başında gelen Kemal Tahir şöyle diyordu: "Osmanlı dedin mi 10 dakika düşüneceksin! Osmanlı 600 sene nasıl yaşamış? Osmanlı'dan başka 650 sene ayakta kalan başka devlet var mı?"
Araştırmacı-yazar Gerger'in "Osmanlı Padişahları, Hayatları, Şiirleri ve Türbeleri/Osmanlı'nın Büyüklük Sırları" adlı kitabı beş bölümden oluşuyor.
Genel Dağıtımı Gökkuşağı Dağıtım ve NT Mağazalarında yapılan eserler ilgili yazara megerger@hotmail.com mail adresinden ulaşmak, ya da 0532 522 61 64 nolu telefondan ulaşmak mümkün.


Bu yazı
Bu yazıya ait yorumları RSS ile takip etmek için
Etiketler:



