milli gazete

YayınlarVideoFotoğraf


  1. ARSIV
  2. VIDEO
  3. Sarı Sayfalar

  • ANASAYFA
  • YAZARLAR
  • GÜNDEM
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • HABER
  • SPOR
  • AİLE HAYAT
  • KÜLTÜR

28 MAY 2012 PZT
  • HABER INDEKSI
  • ANKET
  • BENİM SAYFAM

GERİ İLERİ
  • YA ALLAH!
  • YENİ BİR DÜZEN KURMANIN VAKTİ GELDİ
  • MÜSLÜMAN GENÇLER İSTANBUL'DA BULUŞTU
  • FETİH NAMAZI
  • FETHİMİZ MÜBAREK OLSUN!
  • ÜŞÜTMEYE KARŞI ETKİLİ (CİĞEROTU)
  • FETHİN ERLERİ HOCASIYLA BULUŞTU
  • MİLLİ GÖRÜŞ BARIŞIN DİLİDİR
  • İSTANBUL, İSLAM DÜNYASININ LİDERLERİNE EV SAHİPLİĞİ YAPACAK
  • BU OLACAK AYASOFYA!

Mutfak atıklarını biyogaza çevirdiler

14 ŞUBAT 2011
PZT 11:18

[-] Normal [+]
  • Ekonomi
  • Tavsiye Et
  • Yazdır
  • Yorum Yaz

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Yenilenebilir Enerji Kaynakları Merkezi (YEKARUM) tarafından geliştirilen reaktör sayesinde üniversitenin yemekhane atıkları biyogaza çevrilerek elde edilen gaz atölye çalışmalarında kullanılmaya başlandı.

SDÜ YEKARUM Müdürü Yrd. Doç. Dr. İbrahim Üçgül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, merkez bünyesinde her türlü atığı termal filtre şartlarında biyogaza çeviren reaktör geliştirdiklerini hatırlatarak, reaktörü aktif hale getirdiklerini söyledi. Biyogaz için atık olması gerektiğini ifade eden Üçgül, üniversitenin yemekhanesindeki yemek atıklarını biyogaza çevirmek için de deneme çalışmaları yaptıklarını ve olumlu sonuç elde ettiklerini aktardı.

Yemekhanede yemek atıklarını topladıklarını anlatan Üçgül, özel bir sistemle bunları parçaladıklarını ve suyla karıştırdıklarını anlattı. Karışımın, biyogaz reaktörü içinde 37-55 derece sıcaklığa getirildiğini dile getiren Üçgül, malzemenin işlenerek metan gazı üretildiğini bildirdi. Üçgül, biyogazın metandan oluşan bir gaz olduğunu hatırlatarak, bu sistemle sadece biyogaz elde etmediklerini, atıklar biyogaza çevrildikten sonra sıvı ve gaz kısımları ayrılarak gübre de elde ettiklerini vurguladı. İbrahim Üçgül, gübrenin de oldukça verimli olduğunu aktardı. Yenilenebilir Enerji Kaynakları Merkezi olarak alternatif enerji kaynakları üzerinde çalışmalar yaptıklarını hatırlatan Yrd. Doç. Dr. Üçgül, ''Mutfak atıkları çevreye önemli zararlar oluşturmakta. Hem bu zararın önüne geçmek hem de ekonomiye kazandırmak amacıyla geliştirdiğimiz reaktörde mutfak atıklarını kullanarak biyogaz üretimini gerçekleştirdik'' diye konuştu.

Biyogazın doğal gaz ile aynı içeriğe sahip olduğunu ve doğal gazın kullanıldığı her alanda kullanılabildiğini ifade eden Üçgül, biyogazın çeşitli şekillerde kullanılmasının mümkün olduğunu anlattı. Üniversitenin yemek atıklarından elde ettikleri biyogazı atölye çalışmalarında kullandıklarını ifade eden Üçgül, ''Isıtma amaçlı kullanılabilir, aynı şekilde bir gaz motoru ve jeneratör ile elektrik üretiminde kullanılabilir. Biz de elde ettiğimiz biyogazı atölye çalışmalarımızda kullanıyoruz. Böylece hem artı bir enerji harcamıyoruz hem de çevreyi kirleten mutfak atıklarını en iyi şekilde değerlendiriyoruz'' dedi.

YATIRIMCILARA ÇAĞRI

YEKARUM Müdürü Yrd. Doç. Dr. Üçgül, ülke genelinde yenilenebilir enerji kaynakları konusunda önemli teşvikler sunulduğunu bildirdi. Bu tür çalışmaların yaygınlaştırılması amacıyla Devlet Planlama Teşkilatına (DPT) bağlı bölge kalkınma ajanslarının bir çok bölgede destek verdiğini dile getiren Üçgül, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansının da özellikle yenilenebilir enerji kaynakları ile çevreye duyarlı projelere destek verdiğini kaydetti. İbrahim Üçgül, bu tür desteklerin yatırımcılar tarafından değerlendirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Geri izlemetrackback
  • staticsBu yazı Ekonomi bölümü’nde 14.02.2011 tarihinde yayınlandı
  • feedBu yazıya ait yorumları RSS ile takip etmek için tıklayınız
  • tags Etiketler: mutfak, atık, biyogaz,
Merhaba, yorum yazmak için oturum açınız

yorum yaz

Yorum yazmak için oturum açmanız gerekiyor.
Üye değilseniz, sadece bir dakikanızı ayırarak hemen üye olabilirsiniz.

Oturum açtıktan sonra bu sayfaya otomatik olarak yönlendirileceksiniz.
shape
  • Ekonomi

    1. 7.6 değil 5.5
    2. İhracatta Irak ve Libya sürprizi
    3. Çukurova'da "beyaz altın'' yerini mısıra bırakıyor
    4. Vergide de "yüksek irtifada''
    5. THY'ye 36 yeni uçak
    6. Bayraktar: "Tarımda, alan küçüldü, verim arttı"
    7. ‘Helal Gıda’ya talep artıyor
    8. Memura maaş farkı ve gecikme zammı
    9. Avrupa Merkez Bankası iflas eder
    10. Otomobil satışları yüzde 10 azalacak
  • Diğer

    1. Hece dergisinde Kalmak
    2. Tasavvuf Seni Çağırıyor
    3. Tarım ve İnsan Ulusal Fotoğraf Yarışması için başvurular başladı
    4. Goethe Enstitüsü 2012 Grimm Yılı Edebiyat Çeviri Yarışması yapıyor
    5. Altın Koza Film Festivali jüri başkanı belli oldu
    6. Van Kalesi surları restore ediliyor
    7. "Mübarek'i çöpe göndereceğiz"
    8. Annan Planı işe yaramadı
    9. Sırbistan işbirliği yapmalı
    10. ABD'de bir yasakçı kanun daha!
  • Çok Okunanlar

    1. Fetih namazı
    2. Yelkenler indirildi
    3. Bu olacak Ayasofya!
    4. Halkımız gösterilene değil, gizlenene baksın
    5. Fethimiz mübarek olsun!
    6. İktidarda figüran çatlağı
    7. Şok Detay
    8. Yasa geri çekilsin
    9. Fethin erleri hocasıyla buluştu
    10. Saadet Partisi Gazze'de yetimhane inşa edecek
  • Çok Yorumlanan

    1. İsim koyarken nelere dikkat etmeliyiz?
    2. Yeterlilik derecesi en yüksek ürün kayısı
    3. Zile Kalesi restore ediliyor
    4. Mısır seçimleri Filistin'i etkileyecek
    5. Sezaryenle doğanlarda obezite riski daha fazla
    6. Gençlerde çatışma
    7. En ağır imtihanları onlar yaşadı
    8. En ağır imtihanları onlar yaşadı
    9. İlk çeyrekte yarım puan büyüdü
    10. 30 bin kişi çıkaracak, 3.5 milyar dolar tasarruf edecek
Günün Haber İndeksi
Arşiv & Arama
Gazete Aboneliği | Gündem | Ekonomi | Dünya | Haber | Kültür Sanat | Spor | Medya | Sayfa Başı
Kullanım Şartları | Seri İlan Kullanım Şartları | Seri İlan Hizmetin İade Şartları | Gizlilik İlkeleri | Kurumsal |Yazarlar | Multimedya | Arşiv | Reklam |Irtibat
Sponsor Bağlantılar : Kombi | Özgür Kocaeli Gazetesi

Firma Kayıt rss

Yardım ve Sık Sorulanlar FAQ

Copyright 2005 - 2008 Milli Gazete Basın Yayın A.Ş

prodestek