Bahreyn‘de monarşiye karşı ayaklanmanın birinci yıldönümünün ertesinde, başkent Manama‘yı çevreleyen Şii köylerinde gece göstericilerin güvenlik güçleriyle çatıştığı bildirildi.
Görgü tanıkları, bu köylerde sabah gündoğumuna kadar süren çatışmalarda polisin göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi kullandığını belirterek, çok sayıda göstericinin yaralandığını kaydettiler.
Eylemciler, yaralı sayısını bilmediklerini ve yaralıların çoğunun tutuklanma korkusuyla hastanelere gitmeyerek evlerinde tedavi olmaya çalıştıklarını söylediler.
Bahreyn‘de ayaklanma hareketinin başlamasının yıldönümünde, polis dün de Şii göstericileri güç kullanarak dağıtmıştı.
Başkent Manama‘daki ayaklanmanın sembolü İnci Meydanı‘na sabahtan beri ulaşmaya çalışan genç eylemciler, çok sayıdaki emniyet güçlerinin oluşturduğu barikatları aşamamıştı.
Yandaşlarını harekete geçirmek için sosyal medyayı geniş biçimde kullanan "14 Şubat Gençleri" adlı grubun çağrısıyla gösteri düzenleyen gençleri polis, göz yaşartıcı gaz, ses bombası ve özellikle plastik mermi kullanarak dağıtmıştı.
Eylemciler ve Genç Bahreynliler İnsan Hakları Derneği, aralarında 9 kadın eylemcinin de bulunduğu çok sayıda göstericinin gözaltına alındığını bildirmişti.
En büyük Şii muhalif grubu El Vefak hareketi, dün gözaltına alınan yaklaşık 150 kişiden bazılarının serbest bırakıldığını belirterek, dün sokakta ve evlere yapılan baskınlarda 13 ila 16 yaşında çocuklar ile kadınların gözaltına alındığını bildirdi.
Bahreyn‘de çoğunluğu oluşturan Şii‘lerin başını çektiği ayaklanma hareketi, Sünni kraliyet ailesi tarafından yönetilen ülkede anayasal monarşi talebinde bulunuyor.





