Son dönemde ülkemizde ciddi bir şiddet eğilimi ve artışı söz konusu. Tüm bu şiddeti görünür kılan ise medya.
Medyanın doğası gereği haber niteliği taşıyan şiddet olaylarına yer vermemesi kaçınılmaz. Fakat şiddetin işleniş biçimi, sunumunda kullanılan dil ve görsel malzemeler, medyanın şiddete yaklaşımının tartışılmasını da beraberinde getiriyor. Zira şiddetin artışının temel sorumlularından birinin, hatta baş sorumlusunun medya olduğu yazılıyor, çiziliyor, söyleniyor. Medyanın sorumsuzca davrandığı ifade ediliyor.
Genel olarak gazetelerin üçüncü sayfalarında yer verdikleri şiddet haberlerinin, gün geçtikçe birinci sayfaları, hatta manşetleri ele geçirmesi de tüm bu eleştirileri haklı çıkartıyor. Mostar dergisi Temmuz ayında çıkan 53. sayısında "Medyanın Şiddeti, Şiddetin Medyası" başlıklı dosya konusunda medya ve şiddet olgusunu tartışıyor.
Dosya başlığına ismini veren yazısıyla gazeteci-yazar Ragıp Duran, medyaya şiddet eleştirisi yöneltiyor. Mutlucan Şahan'ın "Üçüncü Sayfa İdeolojisi" ve M. Mücahit Küçükyılmaz'ın da "Tecessüsün Tecessüm Ettiği Yer: Üçüncü Sayfa" isimli yazılarıyla katkıda bulundukları dosyada aynı zamanda Taraf gazetesi yazarı Alper Görmüş ile yapılmış "Medyanın şiddete yaklaşımı ahlâk dışı" başlıklı bir de röportaj yer alıyor.
Mostar'ın buay ana dosya konusunu ise Yükseköğretim sistemimizin sorunları oluşturuyor. "Yükseköğretim Sistemi: Problemler ve Fırsatlar" başlığını taşıyan dosyaya Talip Küçükcan, Bekir S. Gür, Samet Günek ve Naci Bostancı birer makaleyle katkıda bulunuyorlar. Mostar'ın bu ay ki söyleşi konuğu ise Serdar Turgut. "Artık Türkiye'nin meseleleriyle ilgilenmek istemiyorum" diyen Serdar Turgut, Türk ve Batı medyası arasında kıyaslamalarda bulunuyor, "yeni gazetecilik" kavramını yorumlayıp, idealindeki gazete ve gazeteciliğin detaylarına değiniyor.


Bu yazı
Bu yazıya ait yorumları RSS ile takip etmek için
Etiketler:



