Mısır'ın başkenti Kahire'deki ünlü Tahrir Meydanı'nda toplanan yüzlerce Mısırlı, Filistin'in BM'ye tam üyelik başvurusunu desteklemek ve ABD'yi protesto etmek için gösteriler düzenledi.
Mısır Yüksek Askeri Konseyi'nin Mübarek döneminde uygulamada olan "Olağanüstü hal yasasını" bazı değişiklikler ile uygulamak istemesini protesto etmek amacı ile Tahrir Meydanı'nda toplanan göstericiler, Filistin lehine sloganlar atarak, Filistin'in devlet olarak BM tarafından tanınması talebini dile getirdi.
Filistin bayrakları taşıyan protestocular, ABD karşıtı sloganlar atarak, ABD'nin İsrail'i desteklemekten vazgeçmesini talep ettiler.
Arap Birliği Genel Merkezi önünde toplanan bir grup Suriye ve Libyalı muhalif de Filistin bayrakları açarak, Filistin yönetiminin BM'ye yaptığı tam üyelik başvurusunu desteklediklerini ifade ettiler. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin Kahire ofisi önünde toplanan göstericiler de Filistin'e destek pankartları açarak sloganlar attılar.
Beyrut'ta binlerce mülteci Filistin için yürüdü
Beyrut'ta binlerce Filistinli mülteci, Filistin'in BM'ye yaptığı tam üyelik başvurusuna destek gösterisi düzenledi. Gösteriye katılan yerel bir Filistinli yetkili Menhem Avad, "Filistin yönetimini desteklemek için buradayız" dedi. Avad, "mültecilerin, kendi topraklarına dönme hakları konusunda en bilinçli insanlar olduğunu" söyledi.
Göstericilerin, Filistin ve Lübnan bayrakları ile Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile Filistinlilerin efsanevi lideri Yaser Arafat'ın fotoğraflarını taşıdıkları belirtildi.
Beyrut'taki gösterinin mülteci kamplarından birinin yakınlarındaki bir stadda düzenlendiği kaydedildi. Lübnan'daki 12 kampta yaklaşık 300 bin Filistinli mülteci yaşıyor.
Gazze'den Abbas'a destek
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın Birleşmiş Milletler'de (BM) yaptığı konuşmayı abluka altındaki Gazze'de yaşayan çok sayıda Filistinli televizyon ve radyodan takip etti.
Filistin'in BM'de tanınması için girişimde bulunan Başkan Abbas'ın konuşmasını televizyondan izleyen Gazzeli Cebril Ebu Kamayıl, "Dünyada bizden başka işgal altında ülke yok, artık buradaki işgal de bitsin. Bütün Filistinliler Mahmud Abbas'ın arkasında" dedi.
İsrail tarafından Filistinliler'e büyük bir zulüm uygulandığını belirten Ebu Kamayıl, "Bu zulüm, 60 yıldır devam ediyor. İnşallah bizim devletimizi tanıyacaklar. Biz yorulduk ve barışla yaşamak istiyoruz. Yeter artık" diye konuştu.
Bir başka Gazzeli Ahmed El Cercavi ise ABD'nin vetosuna rağmen Filistin Devleti'nin tanınacağını savunarak, Başkan Abbas'ı sonuna kadar desteklediklerini kaydetti.
Muhammed Şaban isimli Gazzeli de "Abbas konuşmasında, yerleşim, zalim duvar, Kudüs ve mültecilere değindi. Büyük bir fırsatımız var, gerçekten İsrail'e rağmen tanınma zamanı geldi" ifadelerini kullandı.
Öte yandan dün BM binası önünde Mahmud Abbas'ı destekleyen bir gösteri düzenlenen Gazze'de, Mahmud Abbas'ın konuşmasının ardından gösteri düzenlenmemesi dikkati çekti.
Bazı Gazzeliler, Meçhul Asker Meydanı'nda bir gösteri planlandığını ancak daha sonra bunun iptal edildiğini kaydetti.
Gazze Şeridi'nde yönetimi elinde bulunduran Hamas'a yakın bir kaynak, Gazze'de gerginlik çıkmaması için El Fetih ve Hamas arasında anlaşma sağlandığını, BM'de tanınmayı destekleyen ya da desteklemeyen herhangi bir gösteri düzenlenmemesi konusunda fikir birliğine varıldığını söyledi. El Fetih Yetkilisi Diab El Loh da, "Gazze'de düzeni bozmamak için gösteri yapmıyoruz" demişti.
Batı Şeria'da binlerce kişi
Abbas'ın BM'ye üyelik başvurusunu binlerce Filistinli, Batı Şeria kentlerinde meydanlara kurulan dev ekranlardan canlı izlerken, başvuruya büyük bir coşkuyla destek verdi. Ramallah, El Halil, Nablus, Cenin, Kalkilya başta olmak üzere Batı Şeria'daki kentlerin merkezdeki meydanlarını saatler önce dolduran Filistinliler, ellerinde Filistin bayraklarıyla konuşmayı bekledi. Tezahüratlar, Abbas, üyelik talebini sunduğunu açıklayıp mektubu gösterdiğinde doruğa ulaştı. Filistin televizyonu da hem Ramallah'daki meydandan, hem de diğer kentlerden canlı yayınlarla meydanların coşkusunu ekranlara taşıdı.
Siyonistler göstericilere ateş açtı: 1 ölü, onlarca yaralı
Abbas'ın, başvurusuna saatler kala, Kudüs ve Batı Şeria'da çıkan olaylarda bir Filistinli öldü, onlarca Filistinli çocuk ve genç yaralandı. Filistinli kaynaklara göre, Batı Şeria'nın kuzeyindeki Nablus'un Kusra köyünde İsrail askerleri ile köy sakinleri arasındaki çatışmada, Issam Kemal adında 33 yaşında bir Filistinli hayatını kaybetti.
Görgü tanıkları, Yahudi yerleşimcilerin ellerinde İsrail bayraklarıyla köye girdiğini, köylülere saldırıp mallarına zarar verdiğini, köylülerle yerleşimciler arasında arbede yaşandığını bildirdiler.
Bunun üzerine askerlerin köye girip, Filistinlilere ateş açtıklarını bildiren görgü tanıkları, olaylarda 3 kişinin yaralandığını ve 2 kurşunla yaralanan Odeh'in, Nablus'ta hastaneye götürülür götürülmez öldüğünü belirttiler. İsrail askerlerinin, Silvan'da taş atan gençlerden 2'sini tutukladığı, bazı gençlerin de yaralandığı bildirildi.
Ramallah'ı Kudüs'e bağlayan Kalendiye askeri kontrol noktasında da Filistinli gençler ve İsrail askerleri arasında saatler süren şiddet olayları yaşandı.


Bu yazı
Bu yazıya ait yorumları RSS ile takip etmek için
Etiketler:



