milli gazete

YayınlarVideoFotoğraf


  1. ARSIV
  2. VIDEO
  3. Sarı Sayfalar

  • ANASAYFA
  • YAZARLAR
  • GÜNDEM
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • HABER
  • SPOR
  • AİLE HAYAT
  • KÜLTÜR

27 MAY 2012 PAZ
  • HABER INDEKSI
  • ANKET
  • BENİM SAYFAM

GERİ İLERİ
  • UZMAN EKSİKSİĞİNİ GİDERMEYEN HASTANENİN RUHSATI İPTAL EDİLECEK
  • "YERALTINDAN SU ÇEKEREK DEPREMLERİ DURDURALIM" ÖNERİSİ
  • ALABALIK ÜRETİCİLERİ "AYI NÖBETİ" TUTUYOR
  • ''KENTSEL YOKSULLUK'' ARAŞTIRMASI
  • BAYRAKTAR: "TARIMDA, ALAN KÜÇÜLDÜ, VERİM ARTTI"
  • ORGANİK TARIM MERAKLILARINA ''HOBİ BAHÇESİ'' YETİŞTİRİLEMİYOR

Macarlara 'Türk Edebiyatı' bakışı!

08 HAZİRAN 2011
ÇAR 02:05

[-] Normal [+]
  • Kültür
  • Tavsiye Et
  • Yazdır
  • Yorum Yaz

Beşir Ayvazoğlu'nun genel yayın yönetmenliğinde okurla buluşan Türk Edebiyatı dergisi Haziran sayısında vefatının 50. yılı dolayısıyla Peyami Safa'yı ele alıyor.

Prof. Dr. Mehmet Tekin'in romancılığını anlattığı yazarın 1929 yılında, yeni edebiyatçı neslinin sözcüsü olarak eski nesle karşı verdiği mücadeleyi ve Yakup Kadri'yle kavgasını da Beşir Ayvazoğlu kaleme almış. Bu yazının içinde verilen gazete kupürü, "Edebiyat Mahkemeleri"nin Peyami Safa tarafından başlatıldığını gösteriyor. Hasan Öztürk'ün bir yazısı ve İlyas Dirin'in derlediği Peyami Safa karikatürleriyle devam eden dosyada Mehmet Tekin arşivinden bir "Safa Ailesi" fotoğrafı da dikkat çekiyor.

Derginin ikinci dosyası 2011'in "Franz Liszt Yılı" ilan edilmiş olması dolayısıyla Türk-Macar kültür ilişkilerine ayrılmış. Bu yılın başlarında Macaristan Cumhurbaşkanı Pal Schmitt, bir İspanyol gazetesine yaptığı açıklamada, Türkler tarafından yüz elli yıl idare edilmiş olmalarını bir şans olarak gördüğünü, bugünkü varlıklarını Türklere borçlu olduklarını söylemişti. Osmanlı hâkimiyeti sayesinde Avusturya boyunduruğundan kurtulan Macarlar, dil ve kültürlerini Budin paşalarınca sağlanan barış ve huzur ortamında hiçbir baskıya uğramadan yaşatmışlardı.

Osmanlılar, Macarları Macaristan'dan çekildikten sonra da koruyup kolladılar. Macar halkı, 1848 yılında Avusturya'ya karşı başkaldırmış, başarısızlıkla sonuçlanan bu isyanın ardından başta liderleri Kossuth olmak üzere on altı bin kişi Tuna Nehri'ni aşarak Osmanlı Devleti'ne sığınmıştı. Avusturya ve Rusya'nın tehditlerine rağmen iade edilmeyen bu mültecilere, kendilerinin ve ailelerinin hayat ve şereflerinin teminat altında olduğu, istedikleri ülkeye gidebilecekleri, kalmak isteyenlerin de arzu ederlerse rütbe ve mesleklerine uygun görevlere tayin edilebilecekleri bildirilmiştir. Bunun üzerine, mülteci subaylardan bazıları Vidin'de Müslüman olmuş, Osmanlı ordusunun modernleşmesinde önemli görevler üstlendikleri gibi, kültür hayatımıza da ciddi katkılarda bulunmuştur.

Macar asıllı büyük piyanist ve kompozitör Franz Liszt'in Osmanlı  Devleti'nin başkentinde konserler vermek için duyduğu büyük arzunun arkasında, başta Kossuth olmak üzere çok sayıda Macar milliyetçisine kucak açan Sultan Abdülmecid'e duyduğu sempatinin bulunduğu söylenir. List ekolünden önemli müzisyenler de Osmanlı ve daha sonra Türkiye Cumhuriyeti'nin müzik hayatında önemli roller üstlenmişlerdir. M. Selim Gökçe, "Osmanlılar, Macarlar ve Franz Liszt" başlıklı yazısında, Osmanlı-Macar ilişkilerinin tarihinden kısaca söz ettikten sonra Liszt'in İstanbul macerasını ve onun öğrencilerinin Türkiye'deki faaliyetlerini anlatıyor. Sadık Kutalmış, geçen asrın başlarında Budapeşte'de diplomat olarak görev yapan Ahmet Hikmet Müftüoğlu ve Enis Behiç Koryürek'in Türk-Macar kültür ilişkilerinin gelişmesi için yaptıkları çalışmalardan söz açıyor. Nazan Bekiroğlu ise Şair Nigâr Hanım'ın Macarlarla ve Macar kültürüyle ilişkisini açığa çıkarıyor.

Evliya Çelebi'nin Macaristan hakkında yazdıklarını Sadık Müfit Bilgi'nin kaleminden dergide okumak mümkün. Cem Yavuz, Osmanlı hâkimiyetinin Macar şiirine nasıl yansıdığını "Şiirin Altın Çağında Karşılaşmalar" başlıklı yazısında dikkatlere sunuyor.

Dursun Ayan da Béla Bartók'un Cumhuriyet'in ilk yıllarında Türkiye'deki faaliyetlerini ele aldı. Halk türkülerinin derlenmesine katkıda bulunan Bartók, Macar tecrübesinden hareketle bu türkülerin "Çağdaş Türk Müziği" oluşturulurken nasıl kullanılması gerektiği konusunda fikirlerini de paylaşmıştı. Bahtiyar Aslan, Ignác Kúnos'un Türk halk edebiyatı çalışmalarına göz attı. Bir de Macar yazar var Türk Edebiyatı'nda: Szilárd Szilágyi... O da Kúnos'un çalışmalarını kendi açısından değerlendirdi. Bu sayı hikâyeye yer veremeyen dergide İsmail Aykanat, Mehmet Aycı, Kalender Yıldız, Nadir Aşçı, Servet Gündoğdu, Rasim Demirtaş, M. Milat Özçelik ve Berat Demirci'nin şiirleri yer alıyor.

Geri izlemetrackback
  • staticsBu yazı Kültür bölümü’nde 08.06.2011 tarihinde yayınlandı
  • feedBu yazıya ait yorumları RSS ile takip etmek için tıklayınız
  • tags Etiketler: edebiyat, evliya çelebi, macaristan,
Merhaba, yorum yazmak için oturum açınız

yorum yaz

Yorum yazmak için oturum açmanız gerekiyor.
Üye değilseniz, sadece bir dakikanızı ayırarak hemen üye olabilirsiniz.

Oturum açtıktan sonra bu sayfaya otomatik olarak yönlendirileceksiniz.
shape
  • Kültür

    1. Tekkeler niye kapatıldı?
    2. Savaşın acı dolu izleri bu müzede
    3. Zile Kalesi restore ediliyor
    4. Üstad Necip Fazıl anılıyor
    5. Cepheden Haber Var oyunu izleyenleri duygulandırdı
    6. Fırçasıyla gönül köprüleri inşa ediyor
    7. Vefatının 30. yılında Hamid Aytaç
    8. Dünyanın hazinesi Türkiye kütüphanelerinde
    9. Toz Kanatlı Kelebek Necip Fazıl Kısakürek
    10. İmamların oynadığı tiyatro ayakta alkışlandı
  • Diğer

    1. Uzman eksiksiğini gidermeyen hastanenin ruhsatı iptal edilecek
    2. "Yeraltından su çekerek depremleri durduralım" önerisi
    3. Alabalık üreticileri "ayı nöbeti" tutuyor
    4. ''Kentsel Yoksulluk'' araştırması
    5. Bayraktar: "Tarımda, alan küçüldü, verim arttı"
    6. Organik tarım meraklılarına ''hobi bahçesi'' yetiştirilemiyor
    7. Civanperçemi ve atkuyruğunun kanserli hücrelere etkisi
    8. Pasaport için 1 ay önceden başvurulmalı
    9. Elma alzheimer ve parkinson hastalığının ilerlemesini engelliyor
    10. "Atık" deyip geçmeyin
  • Çok Okunanlar

    1. Iskarta tanka 500 milyon avro
    2. Yelkenler indirildi
    3. Bu olacak Ayasofya!
    4. Bu kadarını Deli Dumrul bile yapmadı
    5. Halkımız gösterilene değil, gizlenene baksın
    6. Fetih namazı
    7. Nefes yolları rahatsızlıklarına, Sinirli Ot
    8. İktidarda figüran çatlağı
    9. Şok Detay
    10. Regaip Geceniz mübarek olsun
  • Çok Yorumlanan

    1. Nefes yolları rahatsızlıklarına, Sinirli Ot
    2. Böbrek taşına karşı ,kuşkonmaz
    3. İsim koyarken nelere dikkat etmeliyiz?
    4. Üstad Necip Fazıl anılıyor
    5. Zamma toplu savunma!
    6. Vefatının 30. yılında Hamid Aytaç
    7. Fırçasıyla gönül köprüleri inşa ediyor
    8. Cepheden Haber Var oyunu izleyenleri duygulandırdı
    9. Mourinho, İstanbul'a geliyor
    10. Fenerbahçe'den 5 ayda 27 şampiyonluk
Günün Haber İndeksi
Arşiv & Arama
Gazete Aboneliği | Gündem | Ekonomi | Dünya | Haber | Kültür Sanat | Spor | Medya | Sayfa Başı
Kullanım Şartları | Seri İlan Kullanım Şartları | Seri İlan Hizmetin İade Şartları | Gizlilik İlkeleri | Kurumsal |Yazarlar | Multimedya | Arşiv | Reklam |Irtibat
Sponsor Bağlantılar : Kombi | Özgür Kocaeli Gazetesi

Firma Kayıt rss

Yardım ve Sık Sorulanlar FAQ

Copyright 2005 - 2008 Milli Gazete Basın Yayın A.Ş

prodestek