milli gazete

YayınlarVideoFotoğraf


  1. ARSIV
  2. VIDEO
  3. Sarı Sayfalar

  • ANASAYFA
  • YAZARLAR
  • GÜNDEM
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • HABER
  • SPOR
  • AİLE HAYAT
  • KÜLTÜR

27 MAY 2012 PAZ
  • HABER INDEKSI
  • ANKET
  • BENİM SAYFAM

GERİ İLERİ
  • PROF. DR. SARAÇ: "ÜNİVERSİTELER, BULUNMAMALARI GEREKEN BİR YARIŞTA"

Lafta açılımların sonucu

23 NİSAN 2011
CMT 02:15

[-] Normal [+]
  • Medya
  • Tavsiye Et
  • Yazdır
  • Yorum Yaz

Hürriyet gazetesi yazarı Ferai Tınç, "Demokrasi, güzel laf söyleme sanatı değildir. Lafta kalan açılım, lafı edilmeyenden daha fazla hayal kırıklığı, daha fazla umutsuzluktur" ifadesiyle AKP Hükümeti'nin katettiği yolu özetliyor.

  • Lafta açılımların sonucu -

Seçim barajını indirmeye yanaşmıyorsunuz. Açılım diyorsunuz Kürt meselesini çözmek için samimi bir işbirliği eli uzatmıyorsunuz. İnsanların damarına basıyorsunuz. Sonra da "taşkınlık, şiddet, isyan"la suçluyorsunuz. Bu sözüm, seslerini meşru yollardan duyurmak için siyaset yapmaya çalışanların önünü kesen ve bunu doğru bulan herkese. BDP, siyaset sahnesinde sol politikaları üretmeye çalışarak, parlamentoda önemli bir boşluğu doldurdu. İşçi hakları, çevre, özgürlüklerle ilgili ciddi muhalefet yaptı. Kürt meselisindeki etnik milliyetçi yaklaşımıyla ilgili eleştirilerim olsa da, sorunun siyasetle, barışçı yöntemlerle çözülmesi için çaba harcadı. BDP'nin önümüzdeki dönemde daha deneyimli bir biçimde Türkiye'nin demokratikleşme sürecine katkıda bulunacağını düşünüyorum. Son otuz yılın siyasi dinamiklerinde olgunlaşıp bugüne gelen BDP, ne yazık ki seçim barajı engeli yüzünden parti olarak seçimlere katılamıyor. Normal yollar tıkandığı için, bağımsız adaylar formülü ile Meclis'te grup kurmaya çalışıyor. Ama burada da engellerle boğuşmak durumunda. Çeşitli formüllerle Kürtler için siyasetin önünü tıkama girişimleri ilk değil. Ama bunca açılım vaadinden, bunca demokrasi umudundan sonra bu engelleme yakışmıyor.

Şiddet ile hiçbir yere varılamayacağını artık herkes görüyor. Leyla Zana, aday ilan edildikten sonra yaptığı bir konuşmada Türkiye'nin şiddetle değil barış ile sorunlarını çözeceğini söylemişti. Ama bugün bölgeye şiddet yine geri döndü. Biraz çuvaldızı kendimize batıralım. Eğer Yüksek Seçim Kurulu, adaylıkları iptal etmeseydi seçim ortamı şiddet sahneleri ile gölgelenmeyecekti. Nefret dili öne çıkmayacak, çatışmacılara koz verilmeyecekti. İnsanların temsil hakkı ile oynarsanız başka ne bekleyebilirsiniz? Hükümet, temsil sorunun çözmek bir yana, Kürt sorununda da, toplumdaki zihniyet iklimini değiştirecek ciddi ve köklü adımlar atmadı. Öcalan ile perde arkası temasların yapıldığı resmi ağızlar tarafından açıklanmasına rağmen, resmini bastıkları için gazeteciler terör örgütü üyeliği gerekçesi ile hapis cezalarına çarptırıldılar. Seçilmiş belediye başkanlarının da aralarında bulunduğu çok sayıda tutuklu ile devam eden KCK davasıyla ilgili şikayetler kulak ardı edildi. Çözüm, sadece hukuk, sadece siyaset ile mümkün değil. Çözüm, her tarafta toplumsal güveni sağlayacak bir iklimi hazırlamakla mümkündür. Bu iklimi yaratamadıktan sonra, açılımlar demokratik olmaz. Barışa yönelik torpiller, YSK'dan olduğu gibi gibi her yerden gelebilir.

Daha dün Tunus, Mısır hatta Libya liderlerine "halkın sesine kulak ver" çağrısı yapan Türkiye hükümeti, bugün halkının üstüne güvenlik güçlerini gönderiyor.

Geri izlemetrackback
  • staticsBu yazı Medya bölümü’nde 23.04.2011 tarihinde yayınlandı
  • feedBu yazıya ait yorumları RSS ile takip etmek için tıklayınız
  • tags Etiketler: ysk, seçim, akp, parti, sandık, oy, hazine, yardım, seçmen, fuar, saadet partisi, mhp, türkeş, konya, sakarya, şanlıurfa, rtük, bdp, veto, abdullah öcalan, imralı, abdullah gül,
Merhaba, yorum yazmak için oturum açınız

yorum yaz

Yorum yazmak için oturum açmanız gerekiyor.
Üye değilseniz, sadece bir dakikanızı ayırarak hemen üye olabilirsiniz.

Oturum açtıktan sonra bu sayfaya otomatik olarak yönlendirileceksiniz.
shape
  • Medya

    1. İlkeli ve ölçülü yayın yapmak medyanın görevidir
    2. Ajanslardan ortak deklarasyon
    3. İnternet medyasına sarı basın kartı
    4. GAP kendini amorti ediyor...
    5. TMSF, Cine 5'in El Cezire'ye devrini tamamladı
    6. Konya Tv, uydu yayınına geçti
    7. "Basın özgür olmalı ancak kontrolsüz güce de dönüştürülmemeli"
    8. Diyanet, 'tüketim ahlâkı'nı kapak yaptı
    9. Murdoch'un gazetelerine inceleme
    10. Murdoch: Daha güçlü çıkacağız
  • Diğer

    1. Prof. Dr. Saraç: "Üniversiteler, bulunmamaları gereken bir yarışta"
    2. "Türkiye'de doğum yapan iki kadından biri sezaryen yaptırıyor"
    3. Niyâzî-i Mısrî'nin Limni'deki mezarını ve tekkesini kurtarma umudu
    4. Sudan, Güney Sudan'ı BM Güvenlik Konseyi'ne şikayet etti
    5. Şam yönetimi, katliamla ilgili her türlü sorumluluğu reddetti
    6. Burhan Apaydın: "27 Mayıs, bir eşkıya hareketidir"
    7. Görsel kirlilik, resimlerle kapatılacak
    8. İran'da 9. Dönem Meclis'i göreve başladı
    9. Terör örgütü, kaçırdığı 10 köylü serbest bıraktı
    10. Börek festivaline büyük ilgi
  • Çok Okunanlar

    1. Iskarta tanka 500 milyon avro
    2. Yelkenler indirildi
    3. Bu olacak Ayasofya!
    4. Bu kadarını Deli Dumrul bile yapmadı
    5. Fetih namazı
    6. Halkımız gösterilene değil, gizlenene baksın
    7. Nefes yolları rahatsızlıklarına, Sinirli Ot
    8. İktidarda figüran çatlağı
    9. Şok Detay
    10. Regaip Geceniz mübarek olsun
  • Çok Yorumlanan

    1. Nefes yolları rahatsızlıklarına, Sinirli Ot
    2. Böbrek taşına karşı ,kuşkonmaz
    3. İsim koyarken nelere dikkat etmeliyiz?
    4. Üstad Necip Fazıl anılıyor
    5. Zamma toplu savunma!
    6. Vefatının 30. yılında Hamid Aytaç
    7. Fırçasıyla gönül köprüleri inşa ediyor
    8. Cepheden Haber Var oyunu izleyenleri duygulandırdı
    9. Mourinho, İstanbul'a geliyor
    10. Fenerbahçe'den 5 ayda 27 şampiyonluk
Günün Haber İndeksi
Arşiv & Arama
Gazete Aboneliği | Gündem | Ekonomi | Dünya | Haber | Kültür Sanat | Spor | Medya | Sayfa Başı
Kullanım Şartları | Seri İlan Kullanım Şartları | Seri İlan Hizmetin İade Şartları | Gizlilik İlkeleri | Kurumsal |Yazarlar | Multimedya | Arşiv | Reklam |Irtibat
Sponsor Bağlantılar : Kombi | Özgür Kocaeli Gazetesi

Firma Kayıt rss

Yardım ve Sık Sorulanlar FAQ

Copyright 2005 - 2008 Milli Gazete Basın Yayın A.Ş

prodestek