milli gazete

YayınlarVideoFotoğraf


  1. ARSIV
  2. VIDEO
  3. Sarı Sayfalar

  • ANASAYFA
  • YAZARLAR
  • GÜNDEM
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • HABER
  • SPOR
  • AİLE HAYAT
  • KÜLTÜR

27 MAY 2012 PAZ
  • HABER INDEKSI
  • ANKET
  • BENİM SAYFAM

GERİ İLERİ
  • FETİH NAMAZI
  • FETHİMİZ MÜBAREK OLSUN!
  • ÜŞÜTMEYE KARŞI ETKİLİ (CİĞEROTU)
  • FETHİN ERLERİ HOCASIYLA BULUŞTU
  • MİLLİ GÖRÜŞ BARIŞIN DİLİDİR
  • İSTANBUL, İSLAM DÜNYASININ LİDERLERİNE EV SAHİPLİĞİ YAPACAK
  • BU OLACAK AYASOFYA!
  • TERÖR DEHŞETİ
  • KAHRAMAN POLİS CAN KAYBINI ÖNLEDİ
  • ŞOK DETAY

Komünist partisinden Putin'e soğuk duş

05 ARALIK 2011
PZT 19:31

[-] Normal [+]
  • Dünya
  • Tavsiye Et
  • Yazdır
  • Yorum Yaz

Rusya'da yapılan genel seçimlerde Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in partisi tek başına iktidar olmasına karşın ciddi oy kaybına uğrarken bitti" sanılan Komünist Parti, oylarını neredeyse iki kat artırdı.

  • Komünist partisinden Putin'e soğuk duş -

Rusya Merkez Seçim Komisyonu, oyların yüzde 95,7'sinin sayıldığını belirterek, iktidardaki Birleşik Rusya Partisi'nin (BRP) 2007 yılında yüzde 64,3 olan oy oranının yüzde 49,54'e düştüğünü, Gennadiy Züganov'un liderliğini yaptığı Komünist Parti'nin oylarının yüzde 11,6'dan yüzde 19,16'ya çıktığını kaydetti.

Oylarını artıran diğer partiler ise aşırı milliyetçi Vladimir Jirinovski'nin liderliğini yaptığı Liberal Demokratik Parti (yüzde 8,1'den yüzde 11,66'ya) ve Adil Rusya Partisi (yüzde 7,7'den yüzde 13,22'ye) oldu.

Merkez Seçim Komisyonu'nun açıkladığı verilere göre, iktidardaki BRP'nin 450 sandalyeli parlamentodaki milletvekili sayısı 315'den 238'düşerken, Komünist Parti milletvekili sayısını 57'den 92'ye, Jirinovski'nin partisi 40'tan 56'ya, Adil Rusya Partisi de 38 olan milletvekili sayısını 64'e yükseltmiş olacak.

Rusya Başbakanı Vladimir Putin ve Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in ağır toplarını oluşturduğu BRP tek başına iktidarı oluşturmasına karşın, parlamentoda yasaları eskisi kadar kolay çıkaramayacak gibi görünüyor. Ancak buna karşın muhalefet seçimlerde ciddi hileler yapıldığı konusunda ısrarlı.

Komünistlerin Sovyetler'in dağılmasının ardından lideri olan ve o günden beri koltuğunu korumayı başaran lideri Züganov yaptığı açıklamada, Sovyetler'in dağıldığı 1991 yılından beri en "kirli" seçimin dün yapıldığını ileri sürdü.

Rusya'da gelecek yıl Mart ayında düzenlenecek devlet başkanlığı seçimiyle Kremlin'e geri dönme hazırlığı yapan Putin'in bu seçim sonucuyla işinin hiç de tahmin ettiği kadar kolay olmayacağı yorumları yapılıyor.

Muhalif Eko Moskova radyosu yorumcularından Stanislav Kucher, seçim sonuçları konusundaki yorumunda, ''Çok sayıda insan sisteme karşı oy kullandı ve Putin de bu sistemin başında. Putin'in çok zor bir tercihi var. Siyasi olarak hayatta kalabilmesi için reform yapması gerekiyor, ancak bu reformları da ancak iktidarın etrafındaki çıkar çevrelerden kurtulabilirse yapabilir'' dedi.

Analistler, iktidar partisinin yüzde 15'e yakın oy kaybetmesine, ülkede giderek artan yolsuzluk ve zengin ile yoksul arasındaki uçurumun büyümesinin neden olduğunu savunarak, halkın büyük bölümünün 8 yıl devlet başkanlığı ve 4 yıl başbakanlık yapan Putin'i, anayasal değişiklikle 12 yıl daha iktidarda görmekten korktuğunu ileri sürüyorlar.

Putin ve Medvedev, dün yapılan seçimin ardından BRP'nin genel merkezinde basın mensuplarının karşısına geçip sonuçları değerlendirdiler.

Medvedev, daha önce muhalefetin desteğine ihtiyaç duymadan anayasa değişikliği yapabilen ve parlamentodaki sandalyelerin üçte ikisine sahip olan BRP'nin belirli konularda muhalefetle ittifakta bulunmaya hazır olduğunu belirtirken, Putin de bunun ülkedeki gerçek durumu yansıtan en uygun sonuç olduğunu söyledi.

Putin'in Kremlin'e dönüş yolunun şimdi biraz daha zor olacağı iddiası ortaya atılırken, 2003 Aralık ayında yapılan seçimde Putin'in desteklediği BRP yüzde 37,6 oranında oy alırken, birkaç ay sonra 2004 yılında yapılan devlet başkanlığı seçimini Putin yüzde 71 gibi yüksek bir oy oranıyla kazanmıştı.

-Komünistlerin yükselişi-

Oylarını neredeyse ikiye katlayan Komünist Parti, iktidarın seçimlerde çok büyük hileler yaptığını savunurken, Komünist Parti milletvekili Sergey Obuhov, dün yapılan seçim konusunda, ''Her şeyi yeniden yazmalarına karşın Rusya'da yeni bir siyasi gerçeklik var'' yorumunu yaptı.

Ancak analistler, Komünist Parti'ye verilen oyların büyük bölümünün partinin ideolojisinden veya programından ziyade insanların iktidardaki BRP'ye duyduğu tepkiden kaynaklandığı görüşünü savunuyor.

Muhalefet partileri özellikle devasa coğrafyaya sahip ülkenin uzak bölgelerinde büyük ihlaller yapıldığını savunurken, Rusya'da iki liberal medya kuruluşuyla batı destekli bir gözlemci kuruluş seçim sürecinde internet sayfalarının çökertildiğini kaydettiler.

Rus polisi, ülkenin ikinci büyük kenti olan St. Petersburg'da seçimde yolsuzluk yapıldığı gerekçesiyle 70 kişinin gözaltına alındığını belirtirken, başkent Moskova'da da protesto gösterisi yapan çok sayıda kişinin gözaltına alındığı kaydedildi.

Züganov da yaptığı ilk değerlendirmede, ülkede şu ana kadar böylesine ''kirli bir seçim yaşanmadığını, ülke çapında çok sayıda oylarının çalındığını'' ileri sürerek, ''Polis birçok seçim merkezindeki Komünist Parti gözlemcilerine izin vermedi ve gözlemcilere yönelik müdahalede bazılarının kemikleri bile kırıldı. Bazı sandıklar seçim başlamadan doldurulmuştu'' dedi.

Bazı yorumcular, BRP'nin aldığı bu oyla en fazla prestij kaybını Medvedev'in yaşadığını belirterek, ''Putin, Kremlin'e adaylığını ve bunun karşılığında Medvedev'in başbakan olarak atanmasını çok önceden ilan etmişti. BRP liste başında gelecek yıl Başbakan olarak görev yapmaya hazırlanan Medvedev'in liderliğinde seçime girdi ve bu sonuçtan en büyük dersi Medvedev'in çıkarması gerekiyor'' görüşünü dile getirdiler.

Geri izlemetrackback
  • staticsBu yazı Dünya bölümü’nde 05.12.2011 tarihinde yayınlandı
  • feedBu yazıya ait yorumları RSS ile takip etmek için tıklayınız
  • yer Kaynak: anadolu ajansı / Dünya
  • tags Etiketler: komünist, parti, putin,
Merhaba, yorum yazmak için oturum açınız

yorum yaz

Yorum yazmak için oturum açmanız gerekiyor.
Üye değilseniz, sadece bir dakikanızı ayırarak hemen üye olabilirsiniz.

Oturum açtıktan sonra bu sayfaya otomatik olarak yönlendirileceksiniz.
shape
  • Dünya

    1. Sudan, Güney Sudan'ı BM Güvenlik Konseyi'ne şikayet etti
    2. Şam yönetimi, katliamla ilgili her türlü sorumluluğu reddetti
    3. İran'da 9. Dönem Meclis'i göreve başladı
    4. Afrika'da akıl hastalarının çaresizliği
    5. "Hule katliamı" Arap Birliği acil toplanacak
    6. Afgan yetkililer: "NATO hava saldırısında 8 sivil öldü"
    7. Mısır'da saflar belirlendi
    8. Ana gündem Suriye ve İran
    9. Ban'dan Esad'a ağır eleştiri
    10. Zihinsel engelli adamı öldüren askerlere ağır hapis
  • Diğer

    1. Prof. Dr. Saraç: "Üniversiteler, bulunmamaları gereken bir yarışta"
    2. "Türkiye'de doğum yapan iki kadından biri sezaryen yaptırıyor"
    3. Niyâzî-i Mısrî'nin Limni'deki mezarını ve tekkesini kurtarma umudu
    4. Burhan Apaydın: "27 Mayıs, bir eşkıya hareketidir"
    5. Görsel kirlilik, resimlerle kapatılacak
    6. Terör örgütü, kaçırdığı 10 köylü serbest bıraktı
    7. Börek festivaline büyük ilgi
    8. "Yeraltından su çekerek depremleri durduralım" önerisi
    9. Alabalık üreticileri "ayı nöbeti" tutuyor
    10. ''Kentsel Yoksulluk'' araştırması
  • Çok Okunanlar

    1. Iskarta tanka 500 milyon avro
    2. Yelkenler indirildi
    3. Bu olacak Ayasofya!
    4. Fetih namazı
    5. Bu kadarını Deli Dumrul bile yapmadı
    6. Halkımız gösterilene değil, gizlenene baksın
    7. Nefes yolları rahatsızlıklarına, Sinirli Ot
    8. İktidarda figüran çatlağı
    9. Fethimiz mübarek olsun!
    10. Şok Detay
  • Çok Yorumlanan

    1. Nefes yolları rahatsızlıklarına, Sinirli Ot
    2. Böbrek taşına karşı ,kuşkonmaz
    3. İsim koyarken nelere dikkat etmeliyiz?
    4. Üstad Necip Fazıl anılıyor
    5. Zamma toplu savunma!
    6. Vefatının 30. yılında Hamid Aytaç
    7. Fırçasıyla gönül köprüleri inşa ediyor
    8. Cepheden Haber Var oyunu izleyenleri duygulandırdı
    9. Mourinho, İstanbul'a geliyor
    10. Fenerbahçe'den 5 ayda 27 şampiyonluk
Günün Haber İndeksi
Arşiv & Arama
Gazete Aboneliği | Gündem | Ekonomi | Dünya | Haber | Kültür Sanat | Spor | Medya | Sayfa Başı
Kullanım Şartları | Seri İlan Kullanım Şartları | Seri İlan Hizmetin İade Şartları | Gizlilik İlkeleri | Kurumsal |Yazarlar | Multimedya | Arşiv | Reklam |Irtibat
Sponsor Bağlantılar : Kombi | Özgür Kocaeli Gazetesi

Firma Kayıt rss

Yardım ve Sık Sorulanlar FAQ

Copyright 2005 - 2008 Milli Gazete Basın Yayın A.Ş

prodestek