milli gazete

YayınlarVideoFotoğraf


  1. ARSIV
  2. VIDEO
  3. Sarı Sayfalar

  • ANASAYFA
  • YAZARLAR
  • GÜNDEM
  • MEDYA
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • HABER
  • SPOR
  • AİLE HAYAT
  • KÜLTÜR

20 MAR 2010 CMT
  • HABER INDEKSI
  • ANKET
  • BENİM SAYFAM

GERİ İLERİ
  • MANİSA'YA 'GÜVEN' GELDİ

Kış depresyonuna dikkat!

09 ŞUBAT 2010
SAL 00:05

[-] Normal [+]
  • Aile Hayat
  • Tavsiye Et
  • Yazdır
  • Paylaş
  • Yorum Yaz

Günümüzün en popüler hastalıklarından birisi haline gelen depresyonda ana mekanizma stres faktörlerinin artması olmakla birlikte yüksek bir orana sahip yanlış beslenme, bedende tespit edilememiş alerjiler, karaciğer yağlanması ve daha pek çok kronik hastalık sayılabilir. Bunlardan en sık olanlarından birisi son yıllarda önemi fark edilen ve depresyonla karıştırılan kronik yorgunluk sendromudur.

  • Kış depresyonuna dikkat! -

Kendilerine alerji yapan gıdalardan uzaklaşmaları ve düzenli egzersiz yapmaya başlamalarının ardından pek çok insan bu amansız hastalıktan kurtulmayı başarır. Tedavi edildiğinde tamamen iyileşen bir hastalıktır. İlerlemiş depresyon vakalarında mutlaka ilaç kullanılması ve psikoterapi uygulaması yapılmalıdır. Böylesi durumlarda sadece Tamamlayıcı Tedavilere yönelerek iyileşmeyi beklemek hastalığın kronikleşmesine neden olabilir.

Depresyondan korunmada en önemli faktörlerden birisi de beden özelliklerine göre beslenme alışkanlığına sahip olmak ve bunu bir yaşam biçimi haline dönüştürmeyi becermektir.

Depresyon kalp krizini tetikliyor

Yapılan son araştırmalar depresyon hastalığı ile kalp krizi arasında güçlü bir bağın olduğunu ortaya çıkardı. Kanada'da yapılan yeni bir araştırma ise bazı kalp hastaları için ilaç kullanmanın bir psikolog veya psikiyatristle konuşmaktan daha etkili olmadığını gösterdi.

On yıl önce Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan ve bugün hala geçerliğini koruyan bir araştırma, depresyon geçiren kişilerin daha sık hastalandığını gösteriyor. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre depresyonda olan yaşlı hastaların ölüm oranı depresyonda olmayanlardan dört kat fazla ve ölüm nedeni çoğu kez kalp krizi veya felç.

Bu oranlardan anlaşılacağı üzere depresyona giren bir insanın genel sağlığı her bakımdan etkilenmektedir. Sadece kalp krizi değil tüm damar sistemi depresyondan etkilenmekte beyin kan dolaşımı, ayak ve ellerdeki periferik ince kan damarlarındaki dolaşım bozulmakta beden kendi kendisini temizleyemez ve yenileyemez hale gelmektedir.

Sonbahar ve kış depresyonu

Sadece sonbaharda değil özellikle kış aylarında görülen ve mevsimsel depresyon olarak adlandırılan depresyon çeşidi artıyor. Özellikle büro çalışanları, memurlar ve ev hanımlarında görülen hastalık artık gençleri de etkilemeye başlamış durumda... Toplumdan her kesimini etkisi altına alan hastalığın tedavisi için en popüler tavsiyemiz egzersiz ve sportif etkinliklere ağırlık vermek...

Kapalı mekânlara dikkat edin!

Birçok insan kışın havaların soğuması nedeniyle kapalı mekânlarda yaşamaya başlıyor. Oksijen eksikliği, güneşten yeteri kadar yararlanamama, dolaşımda yavaşlama ve yemek miktarının arttırılması bu hastalığın ortaya çıkmasını kolaylaştırıyor. Bu yüzden muayeneye gelerek kışın keyiflerinin kaçtığını ifade eden her hastamıza mutlaka günlük yürüyüş miktarlarını kesinlikle arttırmalarını tavsiye ediyoruz.

İlerlemiş olanlarda farklı tedaviler yapmamız gerekiyor. Özellikle mevsimsel depresyonda Nöral Terapi çok ciddi faydalar almamızı sağlıyor. Bu tedavi yöntemi hem hızlı, hem de çok pratik ve ucuz çözüm imkânı veriyor...

Kronik yorgunluk sendromu

Bu hastalığın etkisi altına aldığı insan sayısı tahminlerin çok üzerindedir. "Avrupa ülkelerinde ve Amerika'da uzun yıllardır bilinen kronik yorgunluk sendromu, son yıllarda Türkiye'de de tanınmaya başlandı. Sağlık profesyonelleri genellikle kronik yorgunluk sendromu ile depresyonu karıştırmaktadır. Hakikaten pek çok hastada tarif edilen yakınmalar depresyonla kronik yorgunluk sendromunun karışmasına neden olabilecek kadar benzerlikler taşır.  Kronik yorgunluk sendromu nedeni ve başlangıç tarihi tam olarak bilinmeyen ancak çok da uzun süreli olmayan bir yorgunluğun en az 6 ay veya daha uzun bir süre devam etmesiyle ortaya çıkan bir durum olarak tanımlanır.

Kronik yorgunluk belirtilerine dikkat!

* 1. Kısa süreli bellekte veya konsantrasyonda önemli bozulma

* 2. Boğaz ağrısı

* 3. Lenf bezlerinde hassasiyet

* 4. Kas ağrısı

* 5. Çeşitli eklemlerde kızarıklık veya şişlik olmaksızın ağrı olması

* 6. Yeni oluşan, şekil değiştiren veya ciddileşen baş ağrısı

* 7. Sabah uyanınca kendine gelememe (uykulu olma halinin devam etmesi)

* 8. Yapılan bir iş sonrası 24 saatten fazla sürede geçen kırıklık

Bu esas semptomların yanı sıra karın ağrısı, alkol intoleransı, şişkinlik, göğüs ağrısı, kronik öksürük, diyare, sersemlik, ağız ve göz kuruluğu, kulak ağrısı, çarpıntı, çene ağrısı, sabah katılığı, bulantı, gece terlemesi, psikolojik problemler (depresyon, sinirlilik, anksiyete, panik atak), nefes darlığı, deri duyarlılığı, karıncalanma hissi ve kilo kaybı gibi semptomların varlığı da ifade edilir.

Kronik yorgunluğun 5 ana nedeni:

* 1. İnfeksiyöz ajanlar (özellikle bazı virüsler suçlanmıştır)

* 2. İmmunolojik nedenler (bağışıklık sistemi ile ilgili)

* 3. Hormonal nedenler (hipotalamus-hipofiz-adrenal döngü ile ilgili)

* 4. Nöral nedenli hipotansiyon

* 5. Beslenme bozukluğu

Stres yaşamın bir parçasıdır. Ancak kontrol edilemeyen stres başka hastalıkların yanı sıra kronik yorgunluk sendromunun en önemli nedeni olarak görülür. Bunun yanı sıra diğer nedenlerin de etken olabileceğine dair yayınlar bulunuyor ancak beslenme bozukluğunun tek başına bir neden olmayacağı fakat dengeli bir beslenmenin uygulanması gerektiği düşünülüyor.

Kronik yorgunlukla nasıl baş edilir?

Öncelikle stres kontrol edilmelidir. Herkesin bir stres eşiği vardır ve bu eşiği aşmamak gerekir. Düzenli hayat tarzı, hafif fiziksel egzersizler, sağlıklı beslenmek ve ideal kiloyu korumak kronik yorgunluk sendromu ve benzeri rahatsızlıklardan korunmak için uygulanması gereken temel kurallardır.

Ayrıca uyku ritmine dikkat etmek gereklidir. Rahat bir uyku için yatağa girmeden önce günlük bütün stres nedenlerinizi aklınızdan uzaklaştırmak, hoşa giden konuları düşünmek veya hoşlandığınız bir filmi seyretmek, düzenli bir uykuyu sağlayabilir. Alkol ve sigarayı azaltmak da yorgunluktan kurtulmada en önemli etkenlerden birisidir.

Mümkünse iş yoğunluğunu azaltmak, sorumlulukları paylaşmak veya kısa süreli iş ortamından uzaklaşmak faydalı olabilir. Hatta iş yerinde küçük fiziksel değişikliklerin bile faydası olabilir.

Geri izlemetrackback
  • staticsBu yazı Aile Hayat bölümü’nde 09.02.2010 tarihinde yayınlandı
  • feedBu yazıya ait yorumları RSS ile takip etmek için tıklayınız
  • yer Kaynak: Dr. Recai Yahyaoğlu / Türkiye
  • tags Etiketler: kış, soğuk, depresyon, tedavi, hasta,
Merhaba, yorum yazmak için oturum açınız

yorum yaz

Yorum yazmak için oturum açmanız gerekiyor.
Üye değilseniz, sadece bir dakikanızı ayırarak hemen üye olabilirsiniz.

Oturum açtıktan sonra bu sayfaya otomatik olarak yönlendirileceksiniz.
shape
  • Aile Hayat

    1. Sakızlı Muhallebi
    2. Davranış bozukluğu
    3. 'Tesettür bir bayanın kim olduğunun göstergesidir'
    4. Hz. Peygamber’in kız çocuklarına yaklaşımı
    5. Kuran’da Peygamber duaları
    6. Fırın Sütlaç
    7. İşittiler ve itaat ettiler!
    8. İç Pilav
    9. ‘Çocuklarımla iyi iletişim kurmak istiyorum’ diyen ebeveynlere tavsiye
    10. Tevbe kapısı
  • Diğer

    1. Manisa'ya 'Güven' geldi
    2. Davutoğlu, yarın Mısır'a gidiyor
    3. 'Hizmet yarışına girdik'
    4. Başörtüsü zulmü bitsin!
    5. Gümüşhane Karadutu her derde deva
    6. Azerbaycan, Nevruz Bayramı'nı kutluyor
    7. Uludağ'da hafta sonu bereketi
    8. Karadeniz'in en büyük teleferik projesinin temeli atıldı
    9. Rusya, Türk yatırımcı bekliyor
    10. Deprem bölgesindeki hasar tespit listeleri asıldı
  • Çok Okunanlar

    1. İsrail'in cakasını fena bozdu
    2. Bu bağı açıkla Obama
    3. ‘Düşmanlara öğüttür, Çanakkale geçilmez’
    4. İsrail'in Türkiye üzerinden suikast planı
    5. Çanakkale doğru anlatılmıyor
    6. KEY ödemelerinde tarih netleşti
    7. Danıştay başörtüsü yasağını kaldırdı
    8. Kurtulmuş: İktidara yürüyoruz
    9. Bu tasarıya dikkat!
    10. 'Fakir sofrasından, rantiyeye'
  • Çok Yorumlanan

    1. İsrail'in cakasını fena bozdu
    2. Bu bağı açıkla Obama
    3. 5 bin kişi bugün Saadet’e katılıyor
    4. Yine ABD yine katliam
    5. 'Fakir sofrasından, rantiyeye'
    6. Adana’da Durak bilmecesi
    7. Bu tasarıya dikkat!
    8. İsrail'e karşı şimdi icraat zamanı
    9. Katsayı katlandı
    10. İsrail'in Türkiye üzerinden suikast planı
Günün Haber İndeksi
Arşiv & Arama

Video

  • 1494 kez izlendi 30.01.10
  • 13608 kez izlendi 15.12.09
  • 616 kez izlendi 09.02.10

Multimedya Galerisi

Gazete Aboneliği | Gündem | Ekonomi | Dünya | Haber | Kültür Sanat | Spor | Medya | ticaretmerkezi.com.tr | Sayfa Başı
Kullanım Şartları | Gizlilik İlkeleri | Kurumsal |Yazarlar | Multimedya | Arşiv | Reklam |Irtibat

Firma Kayıt rss

Yardım ve Sık Sorulanlar FAQ

Copyright 2005 - 2008 Milli Gazete Basın Yayın A.Ş

prodestek