milli gazete

YayınlarVideoFotoğraf


  1. ARSIV
  2. VIDEO
  3. Sarı Sayfalar

  • ANASAYFA
  • YAZARLAR
  • GÜNDEM
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • HABER
  • SPOR
  • AİLE HAYAT
  • KÜLTÜR

27 MAY 2012 PAZ
  • HABER INDEKSI
  • ANKET
  • BENİM SAYFAM

GERİ İLERİ
  • FETİH NAMAZI
  • FETHİMİZ MÜBAREK OLSUN!
  • ÜŞÜTMEYE KARŞI ETKİLİ (CİĞEROTU)
  • FETHİN ERLERİ HOCASIYLA BULUŞTU
  • MİLLİ GÖRÜŞ BARIŞIN DİLİDİR
  • İSTANBUL, İSLAM DÜNYASININ LİDERLERİNE EV SAHİPLİĞİ YAPACAK
  • BU OLACAK AYASOFYA!
  • TERÖR DEHŞETİ
  • KAHRAMAN POLİS CAN KAYBINI ÖNLEDİ
  • ŞOK DETAY

Kan davası yüzünden 132 kişiyi ölüm korkusu sardı

20 HAZİRAN 2011
PZT 00:35

[-] Normal [+]
  • Haber
  • Tavsiye Et
  • Yazdır
  • Yorum Yaz

Mardin'in Mazıdağı ilçesi Yeşil köyünde geçtiğimiz Mayıs ayında Akak ve Tunç aileleri arasında çıkan kavga sonucu 2 kişinin ölümü, 9 kişinin yaralandığı olayın ardından, 132 kişiyi ölüm korkusu sardı.

  • Kan davası yüzünden 132 kişiyi ölüm korkusu sardı -

Olayın patlak vermesinin ardından Mardin Valiliği gözetiminde Yeşil köyünden tahliyeleri sağlanan Akak ailesinden toplam 132 kişi, can güvenliğinin sağlanması amacı ile Mardin İstasyon Mahallesi'nde kapatılan Gazi YİBO'ya nakledildi. Bir aydır devlet koruması altında olan Akak ailesine Valilik bir yazı tebliğ ederek, ikamet ettikleri Gazi YİBO'yu boşaltmalarını istedi. Bu kararla şok yaşayan Akak ailesi, sokağa atılmaları halinde can ve mal güvenliklerinin tamamen ortadan kalkacağını dile getirdi.

Akak ailesinin fertleri, okula giden 44 çocukları olduğunu, olayın patlamasının ardından okula daha gidemediklerini ve karnelerini de alamadıklarını anlattı. Okul çağına henüz gelmemiş 26, okuyan 44 olmak üzere 70 çocuklu 21 aileden oluşan Akak ailesinde toplam 132 kişi ölüm korkusu yaşıyor. Akak ailesi bundan sonra nereye gideceklerini, kime sığınacaklarını bilmediklerini ifade ediyor.

Okuldan tahliye için geri sayımın başladığı Mardin Gazi YİBO'daki Akak ailesinden Ahmet Akak şunları söyledi: "Ben hastanedeydim, bizim insanlarımızın hepsini yakaladılar, nezarete koymuşlar. Çoluk çocuğumuza, kadınlarımız kızlarımıza hepsine zorla imzalatmışlar. Kimse sizin malınıza mülkünüze el koymayacak, bir şey yapmayacak, ben kefilim, sizin malınız hiçbir yere kaybolmayacak, siz merak etmeyin, sizi güvenli bir yere bırakacağız, akşamüstü sabahleyin gene evlerinize getireceğiz... Hala bizi getirip götürüyorlar. Evimizde ne varsa talan edip götürmüşler. Şimdi 100- 150 kişi, bebek ve çocukla nereye gideceğiz? Daha yeni doğum yapan çocuklar var. Biz toprağımızı istiyoruz, vatanımızı istiyoruz, nereye gideceğiz? Barışmak istiyoruz. 150 kişi 2 kişinin kurbanı oldu. Herkes biliyor bunu. On bin kişi Suriye'den gelip burada barınıyor, yeme içme veriyorlar, bizim 150 kişiye burada ne yemek ne içecek veriyorlar? Bizi harabe bir okula bırakmışlar. Devlet bize sahip çıkmıyor, nedendir? Neden Suriye'den gelen 10 bin kişiye sahip çıkılıyor da bize sahip çıkılmıyor? Bu olayda bir namus davası mı var? Bir bardak su için bir okul duvarını yıktık diye mi? Başbakan'a ve Vali'mize sesleniyorum. Biz kan davalılarımızla barışmak istiyoruz. Bizi barıştırsınlar."

Hamit Akak ise şunları dile getirdi: "Biz de buranın halkıyız. Olayı çıkaran kişi karşı tarafımızdır, onlar kavgayı çıkarmış. Onlar bütün malımızı mülkümüzü yağmaladı, orada bizim şu anda evlerimiz harabeye çevrilmiş. Bütün evlerimizi talan edip iki tane traktörümüzü çaldılar. Halam yaralandı, babam yaralandı, amca çocuğum yaralandı. Bu sefer kaymakamlık bizi köyden çıkardı. 'Bugün gidin, sizin eşleriniz hepsi Mazıdağı'nda nezarettedir. Bugün sizi başka yere alıp yarın tekrar köyünüze getireceğiz' deyip bizi buraya getirdiler. Bir aydan beri biz buradayız. Ondan dolayı kaymakam bugün gelmiş 'siz nereye giderseniz gidin' diyor. Biz nereye gidebiliriz, nasıl gidebiliriz. Bizim tapulu arazilerimiz köyde var. Biz köyümüze yerleşmek istiyoruz. Aramızda üç kilometre mesafe var, biz oraya gitmek istiyoruz, yani gidecek başka bir yerimiz yok. Eğer buradan bizi göndermek istiyorlarsa bizi bir denize atsın, yeterlidir."

Mehmet Nur Akak da, "Köyden çıkmamızın nedenini amcam anlattı. Bir aydan beri buradayız, gözetim altındayız. Sosyal yardımın şeyiyle buradayız ve şu anda perişan durumdayız. Çoluk çocuk, çoklarımız pislik içinde. Her tarafta koku var, burada su yok, suyumuz kesildi. Biz bölgemizden çıkmak istemiyoruz. Gerekirse devlet büyüklerimiz araya girsin, bizi barıştırsın ya da köye geri götürsün. Biz köyün dışında bir yere gitmek istemiyoruz." diye konuştu.

Katliamın izleri siliniyor

İki yıl önce Mardin'in Mazıdağı ilçesine bağlı Bilge köyünde 44 kişinin ölümü ile sonuçlanan katliam sonrası hayata geçirilen proje ile katliamın izleri siliniyor. Avrupa Birliği tarafından da desteklenen proje kapsamında köyün erkek ve kadınlarına aile içi şiddet, çocuk eğitimi ve psikolojik danışmanlık seminerlerinden sonra köyün genç kızlarına ise meslek edindirme kursları verilmeye başlandı.

Bilge Köyü İlköğretim Okulu'nda Mazıdağı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından görevlendirilen öğretmenler tarafından verilen eğitimler sayesinde Bilgeliler hayata tutunuyor. Bilgeliler Bilgileniyor Projesi sayesinde köydeki her yetişkine farklı konularda 12 seminer verildi. 25 genç kız ise nakış, dikiş ve seramik kurslarında eğitim alıyor. Ayrıca Bilge Köyü İlköğretim Okulu'nda görevli öğretmenler başta olmak üzere ilçedeki 80 öğretmene Kürtçe kursu düzenlendi. Okulun ana sınıfı da proje kapsamında yeniden dizayn edilerek çocuk oyuncakları ile donatıldı.

"Köy için seferber olduk"

Projeyi yerinde incelemek üzere köye gelen Mazıdağı İlçe Milli Eğitim Müdürü Bahtiyar Gedik katliamın izlerini köyden silmek için seferber olduklarını söyledi. Gedik, okulu bir aile eğitim yuvasına çevirerek "Bu okulda hem annelerimizi hem de çocuklarını birlikte eğitimlere aldık. Annelerine mesleki eğitim verirken çocuklarını ise nezih bir şekilde döşediğimiz anaokulunda yaşlarına uygun eğitici oyunlarla hayata hazırladık." dedi.

Proje Koordinatörü ve Okul Müdürü Nedim Sürer proje kapsamında öğrencilerin yanında veli ve öğretmenlere de eğitimler verdiklerini söyledi. Sürer, bölgede anaokuluna giden öğrencilerin konuştukları dil olan Kürtçe üzerine ilçedegörev yapan 60 öğrenciye Kürtçe kursu verdiklerini belirtti.

Geri izlemetrackback
  • staticsBu yazı Haber bölümü’nde 20.06.2011 tarihinde yayınlandı
  • feedBu yazıya ait yorumları RSS ile takip etmek için tıklayınız
  • tags Etiketler: kan davası, kan davası son buldu, muş,
Merhaba, yorum yazmak için oturum açınız

yorum yaz

Yorum yazmak için oturum açmanız gerekiyor.
Üye değilseniz, sadece bir dakikanızı ayırarak hemen üye olabilirsiniz.

Oturum açtıktan sonra bu sayfaya otomatik olarak yönlendirileceksiniz.
shape
  • Haber

    1. Prof. Dr. Saraç: "Üniversiteler, bulunmamaları gereken bir yarışta"
    2. "Türkiye'de doğum yapan iki kadından biri sezaryen yaptırıyor"
    3. Niyâzî-i Mısrî'nin Limni'deki mezarını ve tekkesini kurtarma umudu
    4. Burhan Apaydın: "27 Mayıs, bir eşkıya hareketidir"
    5. Görsel kirlilik, resimlerle kapatılacak
    6. Terör örgütü, kaçırdığı 10 köylü serbest bıraktı
    7. Börek festivaline büyük ilgi
    8. "Yeraltından su çekerek depremleri durduralım" önerisi
    9. Alabalık üreticileri "ayı nöbeti" tutuyor
    10. ''Kentsel Yoksulluk'' araştırması
  • Diğer

    1. Sudan, Güney Sudan'ı BM Güvenlik Konseyi'ne şikayet etti
    2. Şam yönetimi, katliamla ilgili her türlü sorumluluğu reddetti
    3. İran'da 9. Dönem Meclis'i göreve başladı
    4. Bayraktar: "Tarımda, alan küçüldü, verim arttı"
    5. Afrika'da akıl hastalarının çaresizliği
    6. "Hule katliamı" Arap Birliği acil toplanacak
    7. Afgan yetkililer: "NATO hava saldırısında 8 sivil öldü"
    8. Fetih namazı
    9. Fethimiz mübarek olsun!
    10. Fethin erleri hocasıyla buluştu
  • Çok Okunanlar

    1. Iskarta tanka 500 milyon avro
    2. Yelkenler indirildi
    3. Bu olacak Ayasofya!
    4. Fetih namazı
    5. Bu kadarını Deli Dumrul bile yapmadı
    6. Halkımız gösterilene değil, gizlenene baksın
    7. Nefes yolları rahatsızlıklarına, Sinirli Ot
    8. İktidarda figüran çatlağı
    9. Fethimiz mübarek olsun!
    10. Şok Detay
  • Çok Yorumlanan

    1. Nefes yolları rahatsızlıklarına, Sinirli Ot
    2. Böbrek taşına karşı ,kuşkonmaz
    3. İsim koyarken nelere dikkat etmeliyiz?
    4. Üstad Necip Fazıl anılıyor
    5. Zamma toplu savunma!
    6. Vefatının 30. yılında Hamid Aytaç
    7. Fırçasıyla gönül köprüleri inşa ediyor
    8. Cepheden Haber Var oyunu izleyenleri duygulandırdı
    9. Mourinho, İstanbul'a geliyor
    10. Fenerbahçe'den 5 ayda 27 şampiyonluk
Günün Haber İndeksi
Arşiv & Arama
Gazete Aboneliği | Gündem | Ekonomi | Dünya | Haber | Kültür Sanat | Spor | Medya | Sayfa Başı
Kullanım Şartları | Seri İlan Kullanım Şartları | Seri İlan Hizmetin İade Şartları | Gizlilik İlkeleri | Kurumsal |Yazarlar | Multimedya | Arşiv | Reklam |Irtibat
Sponsor Bağlantılar : Kombi | Özgür Kocaeli Gazetesi

Firma Kayıt rss

Yardım ve Sık Sorulanlar FAQ

Copyright 2005 - 2008 Milli Gazete Basın Yayın A.Ş

prodestek