Türkiye'de işsizlik oranı Eylül döneminde bir önceki dönemle aynı düzeyde kaldı ve yüzde 13,4 olarak hesaplandı. Bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla işsizlik oranı 2,7 puan artış gösterdi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) üçer aylık dönemler itibariyle her ay kamuoyuna duyurduğu Hanehalkı İşgücü Araştırmasının ''Ağustos-Eylül-Ekim'' dönemini kapsayan ''Eylül 2009'' sonuçlarını açıkladı. Anket sonuçlarına göre, geçen yıl Eylül ayında yüzde 10,7 olan işsizlik oranı bu yıl 2,7 puan artışla 13,4'e çıktı. İşsizlik oranı geçen yıl Eylül dönemi için yüzde 10,3 olarak açıklanmıştı.
Oran, yeni nüfus projeksiyonlarına göre yapılan revizyon sonrası yüzde 10,7'ye çıkarıldı. İşsizlik oranı, bir önceki dönemle karşılaştırıldığında ise aynı kaldı. İşsizlik oranı 2009 Ocak'ta yüzde 15,5, Şubat'ta yüzde 16,1, Mart'ta yüzde 15,8, Nisan'da yüzde 14,9, Mayıs'ta yüzde 13,6, Haziran yüzde 13,0 ve Temmuz'da yüzde 12,8, Ağustos döneminde yüzde 13,4 düzeyindeydi. Eylül döneminde de yüzde 13,4 olarak hesaplanan işsizlik oranı, kentsel yerlerde yüzde 16,2, kırsal yerlerde yüzde 7,8 oldu.
4 gençten 1'i işsiz
15-24 yaş arasındaki genç nüfusta işsizlik oranı ise yüzde 20,6'dan yüzde 24,3'e çıktı. Başka bir deyişle yaklaşık her 4 gençten 1'inin işsiz olduğu belirlendi. Bu yılın Eylül döneminde istihdam edilenlerin sayısı bir önceki yılın aynı dönemine oranla 218 bin kişi artarak, 22 milyon 20 bin kişiye yükseldi. Bu dönemde tarım sektöründe çalışan sayısı 302 bin kişi arttı, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı 84 bin kişi azaldı.
Türkiye genelinde işsiz sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 795 bin kişi artarak, 3 milyon 396 bin kişiye yükseldi. Anket sonuçlarına göre bu dönemdeki işsizlerin, yüzde 68,6'sını erkek nüfus oluşturdu. İşsizlerin yüzde 54,3'ü lise altı eğitimli, yüzde 27,5'i uzun süredir iş arıyor, işsizlerin sıklıkla ''eş-dost'' vasıtasıyla iş bulmaya çalışıyor, yüzde 87,6'sı daha önce bir işte istihdam edildiğini belirtiyor.
Bakan'dan itiraf: İşsizliğe devam
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, işsisizlik rakamlarında 2010-2011 ve 2012 yıllarında çok büyük azalmalar beklemediklerini belirterek, ''Yüzde 10-13 bandında seyredecek bir işsizliği bir müddet daha görmeye devam edeceğiz'' dedi. İstanbul Sanayi Odasının (İSO) düzenlediği 8. Sanayi Kongresine katılan Bakan Ergün, gazetecilerin bugün açıklanan işsizlik rakamlarıyla ilgili sorularını cevapladı.
Ekonomik krizin Türkiye ekonomisi üzerindeki etkilerinin, hem üretim hem ihracat üzerindeki etkilerinin, daha kısa bir sürede bertaraf edilebilecek etkiler olduğunu ifade eden Ergün, şunları söyledi: ''Ancak ekonomik krizin istihdam üzerindeki etkileri biraz daha zaman alacaktır. Dolayısıyla 2010-2011 ve 2012 yıllarında işsizlik rakamlarında çok büyük azalmalar beklemiyoruz. Yüzde 10-13 bandında seyredecek bir işsizliği bir müddet daha görmeye devam edeceğiz." diye konuştu.


Bu yazı
Bu yazıya ait yorumları RSS ile takip etmek için
Etiketler:




