milli gazete

YayınlarVideoFotoğraf


  1. ARSIV
  2. VIDEO
  3. Sarı Sayfalar

  • ANASAYFA
  • YAZARLAR
  • GÜNDEM
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • HABER
  • SPOR
  • AİLE HAYAT
  • KÜLTÜR

27 MAY 2012 PAZ
  • HABER INDEKSI
  • ANKET
  • BENİM SAYFAM

GERİ İLERİ
  • SUDAN, GÜNEY SUDAN'I BM GÜVENLİK KONSEYİ'NE ŞİKAYET ETTİ
  • EMNİYET, SAĞLIK ÇALIŞANLARINA ŞİDDETE KARŞI HAREKETE GEÇTİ
  • ŞAM YÖNETİMİ, KATLİAMLA İLGİLİ HER TÜRLÜ SORUMLULUĞU REDDETTİ
  • TRAFİK KAZASINA KARIŞAN 232 BİN SÜRÜCÜ SAVCILIKLARA SEVK EDİLDİ
  • BURHAN APAYDIN: "27 MAYIS, BİR EŞKIYA HAREKETİDİR"
  • GÖRSEL KİRLİLİK, RESİMLERLE KAPATILACAK

İspanya, pazar günü erken genel seçime gidiyor..
İspanya'da sağcıların iktidar olması bekleniyor

19 KASIM 2011
CMT 12:31

[-] Normal [+]
  • Dünya
  • Tavsiye Et
  • Yazdır
  • Yorum Yaz

İspanya'nın demokrasi tarihindeki 11. kez düzenlenecek olan genel seçimler yarın yapılıyor. Bugüne kadar yapılan tüm anketler ise ana muhalefetteki sağ görüşlü Halk Partisi'ni (PP) büyük favori olarak gösteriyor.

Normalde Mart 2012'de yapılması öngörülen genel seçimler, ülkenin yaşadığı mevcut ekonomik kriz ve iktidardaki Sosyalist İşçi Partisi'nin (PSOE) lideri, Başbakan Jose Luis Rodriguez Zapatero'nun bu seçimlerde aday olmayacağıyla ilgili açıklamasının ardından olası bir siyasi istikrarsızlığın önlenmesi amacıyla 20 Kasım'a alınmıştı.

İspanya demokrasiye geçişinden itibaren siyasi yapısı itibariyle, başbakanlık için her zaman iki büyük siyasi partinin adayları yarışırken, bu seçimlerde de her hangi bir değişiklik olmadı. 2004 yılından bu yana, yani son iki dönemdir iktidarda olan Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) bu seçimlerde Jose Luis Rodriguez Zapatero'nun yerine eski İçişleri Bakanı Alfredo Perez Rubalcaba'yı başbakanlık için aday gösterirken, PP'nin adayı ise son iki seçimde olduğu gibi yine Mariano Rajoy oldu.

5 milyonu geçen işsiz sayısı

14 yıl süren istikrarlı ekonomik büyümeden sonra ilk kez 2008 ortasında küçülme gösteren İspanyol ekonomisi, son 3 yılda durağan düzeyde bulunuyor. Ekonomi uzmanları 2016'dan önce İspanya'nın tekrardan ekonomik büyümeye başlamasını öngörmezken, Avro Bölgesi'ndeki borçlanma krizinden en fazla etkilenen ülkelerden birinin İspanya olması, her hafta spekülasyonlara yol açıyor. Ayrıca AB ülkeleri arasında, yüzde 22 ile işsizlik oranının en fazla olduğu ülke olan İspanya'da işsiz sayısının 5 milyonu geçmesi, halkta ciddi tedirginlik kaynağı...

''Öfkeliler'' hareketi

Ekonomik kriz ve işsizliğin etkisiyle geçtiğimiz 15 Mayıs'ta Madrid'deki Sol Meydanı'nda başlayan ve kendilerine ''Öfkeliler'' adı verilen halk hareketi de, ''Bizi temsil etmiyorsunuz'' diyerek, mevcut ekonomik, sosyal ve siyasi sistemi eleştiriyor. ''Öfkeliler'' hareketi, seçimlerde herhangi bir taraf tutmadan herkesi serbest bıraksa da, bu hareket içinde yer alan bazı sivil toplum derneklerinin boş oy kullanma çağrısına 20 Kasım'da halkın vereceği yanıt merak ediliyor.

Bu arada İspanya'da yayınlanan tüm seçim öncesi anket sonuçları PP'yi tek başına iktidar gösterdi. Mariano Rajoy'un liderliğindeki PP'nin, rekor kırarak, meclise 190 ila 195 arasında milletvekili sokması (2000 yılında Aznar döneminde 183 milletvekili vardı) bekleniyor. Sosyalistlerin ise tarihi bir hezimet alması ve bu zamana kadarki en düşük milletvekili sayısına (116 ila 121 arasında) sahip olacakları tahmini yapılıyor.

ETA'nın silahlı faaliyetleri bırakması seçmeni fazla etkilemedi

Öte yandan bu seçimler, yaklaşık 50 yıldır terör saldırılarında bulunan ETA örgütünün ''silahlı faaliyetlerini bıraktığını'' açıkladığı bir döneme gelirken, demokrasi tarihinde İspanya ilk defa terör korkusu olmadan seçime gitti.

Ancak İspanyolların gözünde ETA'nın silahlı eylemlerini bırakması Sosyalistlere oy değil, sadece prestij kazandırdı.

Yapılan anketlerde, ETA'ya karşı verilen mücadelede önemli bir paya sahip olan, PSOE'nin başbakan adayı eski İçişleri Bakanı Rubalcaba'nın oylarında artış görülmedi. Ancak ETA'nın kararı, Bask bölgesi içindeki ayrılıkçı, sol görüşlü siyasi hareketlerin önünü açtı.

Kısa bir süre önce kurulan ve ilk defa seçimlere katılacak olan ''Amaiur adlu'' koalisyonun 4-5 arasında milletvekili çıkarması bekleniyor.

Türkiye açısından seçimler

20 Kasım seçimlerine Türkiye açısından önemine bakıldığında ise, gerek PP gerekse PSOE'nin Türkiye'nin AB üyeliğini ''devlet politikası'' olarak gördüklerini hatırlatmak gerekiyor.

Buna rağmen Medeniyetler İttifakı girişimine karşı çıkan, göçmenler konusunda biraz daha katı bir politika izleyen PP'nin olası bir iktidarının, ikili ilişkileri etkileme ihtimali de bulunuyor.

Başbakan adayları Rajoy ve Rubalcaba

İspanya, demokrasi tarihinde, 1977 yılından bu yana, toplam 5 başbakan değiştirirken, seçimlerden ne sonuç çıkarsa çıksın 6'ncısı en yaşlısı olacak. 1977'de Adolfo Suarez 44 yaşında, 1981'de Leopoldo Sotelo 54 yaşında, 1982'de Felipe Gonzalez 40 yaşında, 1996 Jose Maria Aznar 43 yaşında, 2004'de Jose Luis Rodriguez Zapatero 43 yaşında başbakan olurken, şu andaki mevcut iki başbakan adayından Rubalcaba 60, Rajoy ise 56 yaşında bulunuyor.

Son iki haftadır yürütülen seçim kampanyalarında Rajoy, ''Değişime katıl'' sloganıyla çıkarken, ''Ciddi bir hükümet kuracağım, yüzeysel ve figüran olmayacak. Uzlaşmaya dayalı, birlik içinde bir hükümet olacak, herkesle konuşacağım'', ''Tek rakibimiz işsizlik, bu yüzden diğerleriyle dövüşmek istemiyoruz, sadece işsizliğe karşı'' gibi ifadeler kullanırken, Rubalcaba ise ''İstediğin için dövüş'', ''İspanyollardan her iki partinin modellerini karşılaştırmasını istiyorum. Biz hep beraber krizden çıkmak istiyoruz. PP ise sadece bazılarını, kutsanmış olanları'' gibi görüşleri sıklıkla dile getirdi.

Zapatero

2004 yılında PSOE'nin başbakan adayı olarak seçimleri kazanan ve 2008'deki genel seçimlerde de bu başarını yineleyen Zapatero, sosyal konularda birçok reform yapmasına rağmen ekonomik krizle baş edemedi. 51 yaşında olan ve aktif siyaseti bırakarak bu seçimlerde aday olmayan Zapatero, geçen iki dönemlik iktidarında eşcinseller arasında evliliği yasallaştıran, boşanmayı kolaylaştıran, kürtaj haklarını genişleten, kadına karşı şiddeti önlemeye yönelik yasalar çıkaran, yardıma muhtaç kişilere bakan ailelere ek ödenek sağlayan, 2004 yılında 460,50 avrodan aldığı aylık asgari ücreti 641,40 avroya çıkaran, göçmenlere ciddi bir düzenleme getiren, kamu alanlarında sigara içme yasağı getiren, Katalan ve Endülüs özerklik statüsünü değiştiren kararlarla dikkati çekti.

Geri izlemetrackback
  • staticsBu yazı Dünya bölümü’nde 19.11.2011 tarihinde yayınlandı
  • feedBu yazıya ait yorumları RSS ile takip etmek için tıklayınız
  • yer Kaynak: İHA / Dünya
  • tags Etiketler: ekonomik, kriz, ispanya, sağcı, iktidar,
Merhaba, yorum yazmak için oturum açınız

yorum yaz

Yorum yazmak için oturum açmanız gerekiyor.
Üye değilseniz, sadece bir dakikanızı ayırarak hemen üye olabilirsiniz.

Oturum açtıktan sonra bu sayfaya otomatik olarak yönlendirileceksiniz.
shape
  • Dünya

    1. İran'da 9. Dönem Meclis'i göreve başladı
    2. Afrika'da akıl hastalarının çaresizliği
    3. "Hule katliamı" Arap Birliği acil toplanacak
    4. Afgan yetkililer: "NATO hava saldırısında 8 sivil öldü"
    5. Mısır'da saflar belirlendi
    6. Ana gündem Suriye ve İran
    7. Ban'dan Esad'a ağır eleştiri
    8. Zihinsel engelli adamı öldüren askerlere ağır hapis
    9. 48 yıldır Kıbrıs sorununun görüşülmeyen bir tarafı kalmadı
    10. Bosna Hersek'in NATO üyeliğini destekleriz
  • Diğer

    1. Trafik kazasına karışan 232 bin sürücü savcılıklara sevk edildi
    2. Burhan Apaydın: "27 Mayıs, bir eşkıya hareketidir"
    3. Görsel kirlilik, resimlerle kapatılacak
    4. Terör örgütü, kaçırdığı 10 köylü serbest bıraktı
    5. Börek festivaline büyük ilgi
    6. Uzman eksiksiğini gidermeyen hastanenin ruhsatı iptal edilecek
    7. "Yeraltından su çekerek depremleri durduralım" önerisi
    8. Alabalık üreticileri "ayı nöbeti" tutuyor
    9. ''Kentsel Yoksulluk'' araştırması
    10. Bayraktar: "Tarımda, alan küçüldü, verim arttı"
  • Çok Okunanlar

    1. Iskarta tanka 500 milyon avro
    2. Yelkenler indirildi
    3. Bu olacak Ayasofya!
    4. Bu kadarını Deli Dumrul bile yapmadı
    5. Fetih namazı
    6. Halkımız gösterilene değil, gizlenene baksın
    7. Nefes yolları rahatsızlıklarına, Sinirli Ot
    8. İktidarda figüran çatlağı
    9. Şok Detay
    10. Regaip Geceniz mübarek olsun
  • Çok Yorumlanan

    1. Nefes yolları rahatsızlıklarına, Sinirli Ot
    2. Böbrek taşına karşı ,kuşkonmaz
    3. İsim koyarken nelere dikkat etmeliyiz?
    4. Üstad Necip Fazıl anılıyor
    5. Zamma toplu savunma!
    6. Vefatının 30. yılında Hamid Aytaç
    7. Fırçasıyla gönül köprüleri inşa ediyor
    8. Cepheden Haber Var oyunu izleyenleri duygulandırdı
    9. Mourinho, İstanbul'a geliyor
    10. Fenerbahçe'den 5 ayda 27 şampiyonluk
Günün Haber İndeksi
Arşiv & Arama
Gazete Aboneliği | Gündem | Ekonomi | Dünya | Haber | Kültür Sanat | Spor | Medya | Sayfa Başı
Kullanım Şartları | Seri İlan Kullanım Şartları | Seri İlan Hizmetin İade Şartları | Gizlilik İlkeleri | Kurumsal |Yazarlar | Multimedya | Arşiv | Reklam |Irtibat
Sponsor Bağlantılar : Kombi | Özgür Kocaeli Gazetesi

Firma Kayıt rss

Yardım ve Sık Sorulanlar FAQ

Copyright 2005 - 2008 Milli Gazete Basın Yayın A.Ş

prodestek