Yatırıma kaynak ayırmayan, her şeyi babalar gibi satan AKP, bunun sonucunda artan işsizliğin tek sorumlusu olarak kıdem tazminatını görüyor.
Sadettin İnan
İşçinin tek kalesi kalmıştı, onu da elinden alacaklar. 22 Temmuz seçimlerinden sonra AKP nin hükümet kurması durumunda kıdem tazminatını ortadan kaldıracak düzenlemeleri hayata geçirecek. IMF ve işadamlarının talebi doğrultusunda kıdem tazminatının budanması konusunda uzun bir süredir kafa yoran AKP, işçinin tepkisinden çekindiği için bu düzenlemeleri seçim sonrasına bıraktı.
Yatırıma kaynak ayırmayan, her şeyi babalar gibi satan AKP, bunun sonucunda artan işsizliğin tek sorumlusu olarak da kıdem tazminatını görüyor. AKP ye göre kıdem tazminatı kaldırılırsa ülkedeki istihdam sorunu çözülecek!
Nitelikleri, amaçları ve işlevleri bir birinden tamamen farklı olan İşsizlik Sigortası Fonu ile kıdem tazminatını bir birinin alternatifiymiş gibi göstermeye çalışan AKP, seçim sonrasında işçileri ?ya biri ya öteki tercihi ile karşı karşıya bırakacak. Yani işsizlik fonunu kaldıramayacaklarına göre kıdem tazminatını işlevsiz bir hale getirecekler.
AKP nin kapalı kapılar ardında uzun bir süredir bunun üzerinde çalıştığı zaten biliniyordu. İşçinin meydanlara inmesinden çekindikleri için de bu çalışmaları seçim sonrasına bıraktılar. Ancak Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ın dün bir gazetede yayınlanan röportajında "Kıdem tazminatı ve işsizlik sigortası fonundan sadece biri olmalı" şeklindeki değerlendirmeleri bu konuya ne kadar önem verdiklerini bir kez daha gösterdi. Yani AKP seçimlerden sonra tekrar hükümete gelirse kıdem tazminatını işçinin elinden almak için ne gerekiyorsa yapacak.
Hak- İş Başkanı Salim Uslu , Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ın seçimler öncesinde isabetsiz bir açıklamada bulunduğuna dikkat çekerek, "Kıdem tazminatını işsizlik sigorta fonu var diye bütünüyle ortadan kaldırmaya kalkışmak, yok saymak, bunu önemli bir maliyet unsuru olarak görmek çok doğru bir yaklaşım değil" dedi. Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Başoğlu da yaptığı açıklamada, AKP nin işçilerin haklarını sınırlayarak, işsizliği körükleyerek, kıdem tazminatını pazarlık konusu yaparak işçinin desteğini almasının mümkün olmadığını dile getirdi.
Ülkedeki istihdam sorununun kıdem tazminatından kaynaklanmadığını vurgulayan Türk-İş Başkanı Salih Kılıç, işsizliğin temel nedeninin yatırımsızlık ve IMF nin istihdamın sınırlandırılmasını öngören programı olduğunu belirtti. "Kıdem tazminatı konusunda yapılacak bir takım düzenlemelerde işçinin hakkını geriye götürecek talepler ortaya çıkarsa bizim tavrımız kesindir, bellidir. O nedenle tereddüt geçirmeden o kararları uygularız" uyarısında bulunan Kılıç, "AKP yatırım yaptı da kıdem tazminatı mı engel oldu?" eleştirisinde bulundu. Kılıç, "İstedikleri gibi işçi çalıştıracakları, istedikleri gibi işten çıkaracakları, bütün kuralsızlığın hakim süreceği bir yapıyı oluşturmak istiyorlar" dedi.





