Türkiye'nin en önemli demir-çelik üreticilerinden olan Kardemir, son yıllarda yaptığı yatırımların meyvesini almaya başladı. Bir zamanlar kapısına kilit vurulması düşünülen Kardemir, yaptığı yatırımlar sonucunda bugün ray ihraç eder hale geldi. Kardemir ile İran arasında aylardır süren görüşmeler anlaşma ile sonuçlandı. Buna göre İran devlet demir yollarını yenilemek için Kardemir'den ilk etapta yaklaşık 120 milyon Euro değerinde 170 bin ton ray alacak. Üretim kapasitesini her geçen gün artıran Kardemir, bu anlaşma ile uluslar arası piyasada da çıtasını yükseltmiş oldu.
Kardemir Genel Müdürü Fadıl Demirel, uzun süren görüşmelerin ardından İran ile 170 bin tonluk bir anlaşma yaptıklarını açıkladı. Genel Müdür Fadıl Demirel, yapılan anlaşma sonucunda bir ay içinde 170 bin tonluk rayın 14 bin tonluk ilk ray partisini gemi ile göndereceklerini belirterek, "Büyük bir parti ve bir sene içinde bunu tamamlayacağız. Tabii bu sadece bir başlangıç" dedi. Kardemir'in bundan sonra da İran ile çalışmalarını devam ettireceğini vurgulayan Demirel, şunları kaydetti: "Bu anlaşma hem Kardemir için hem de ülkemiz için ciddi bir kazanç kapası. İran içinde önemli bir tedarik ülkesi konumuna geldik. Biz İran'a yaptığımız anlaşma ile hem kuzeyden hem de güneyden ulaşma imkânımız var. İran'ın içersindeki demir yollarının hatlarındaki ihtiyaçlarına göre bizim sevkiyatlarımızla kendi iç nakliyelerinin maliyetini de minimumuma çekiyoruz. Hepimiz için hayırlı olmasını diliyorum"
Ray ticaretinin pazarlaması ve ilişkilerinin de çok özel bir konu olduğuna dikkat çeken Demirel, şu değerlendirmelerde bulundu: "Ray alıcıları tektir. Hangi ülkeye gidersek gidelim ray alıcılarının arkasında mutlaka devlet vardır. Biz özellikle ihracat pazarlaması yönüne Kardemir olarak yeni giren bir fabrikayız. Çoğu ülkeler ray ihtiyacını belli ülkelerden alıyordu. Birileri bu pazara uzun yıllar yerleşmiş. Belli bir ilişkiler çerçevesinde mal satarak kalite ve tedarikleri yaparak iyi bir şekilde yerleşmişti. Biz Kardemir olarak böyle bir pazarları zorlamak ve girmek kolay değildi. İran'la uzun süredir uğraşıyorduk ve kolay olmadı. Ama en sonunda çok ciddi bir anlaşma yaptık"
Öte yandan İran'a rayın yanında profil de ihraç etmeyi hedeflediklerini bildiren Demirel, Kardemir'in bu konuda da büyük bir avantajı elinde bulundurduğunu ifade etti. "Çoğu ürünlerde bölgenin tek üreticisi konumunda olmamız bizim en büyük avantajımız" diye konuşan Demirel, Kardemir'in yaptığı yeni yatırımlarla şu an en yüksek kalitede 650 mm çapında profil üretebildiğini söyledi. Demirel, İran inşaat sektörünün çelik konstrüksiyon profil kullanan ülkeler arasında yer aldığını kaydetti.


Bu yazı
Bu yazıya ait yorumları RSS ile takip etmek için
Kaynak: Sadettin İnan / Türkiye
Etiketler:



