milli gazete

YayınlarVideoFotoğraf


  1. ARSIV
  2. VIDEO
  3. Sarı Sayfalar

  • ANASAYFA
  • YAZARLAR
  • GÜNDEM
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • HABER
  • SPOR
  • AİLE HAYAT
  • KÜLTÜR

27 MAY 2012 PAZ
  • HABER INDEKSI
  • ANKET
  • BENİM SAYFAM

GERİ İLERİ
  • "HULE KATLİAMI" ARAP BİRLİĞİ ACİL TOPLANACAK
  • AFGAN YETKİLİLER: "NATO HAVA SALDIRISINDA 8 SİVİL ÖLDÜ"
  • KRONİK AĞRILARA MANUEL TERAPİ İLE BİRKAÇ DAKİKADA SON
  • DGS'YE BAŞVURULAR YARIN BAŞLIYOR
  • İSTANBUL DÜNYA KONGRE ŞEHİRLERİ SIRALAMASINDA İLK10'DA YERİNİ KORUDU
  • 'CEP JAM' ÖĞRENCİLERİN DERSE İLGİSİNİ ARTTIRIYOR

Hantal bürokrasi çatışmada askerin elini kolunu bağlıyor

26 AĞUSTOS 2011
CUM 12:02

[-] Normal [+]
  • Haber
  • Tavsiye Et
  • Yazdır
  • Yorum Yaz

ANKARA - Emir komuta zincirinden İnsansız Hava Araçları (İHA)'nın kullanımına, operasyonlardan bilgi edinmeye kadar birçok konuda soru işaretleri oluştu. Askeri kaynaklardan edinilen bilgilere göre operasyonlar, alınan duyumlar üzerine yapılıyor. İstihbaratın doğruluğu araştırılmıyor. İddialara göre bazı operasyonlar uydurma haberlere göre yapılıyor.

İstihbarat birimlerinden haber elemanları getirdikleri habere göre para alıyor. Ancak getirilen haberlerin kaçının doğru, kaçının yanlış çıktığı araştırılıp sorgulanmıyor. Böyle bir istatistik hazırlanıp planlama yapılmıyor. Haber elemanları ise sürekli para almak için zaman zaman yalan duyum üreterek istihbarat birimlerine iletiyor. Birlik komutanları kendilerine ulaşan her türlü bilgiyi değerlendirme durumunda kalıyor. Bu durum bazı zafiyetleri de beraberinde getiriyor. Askeri birliklerin pusuya düşürülme ihtimali ortaya çıkıyor. Haber elemanlarının genelde bölge halkından seçilmesi de 'iki taraflı çalışma' iddiasını ortaya çıkarıyor.

HAVA DESTEĞİ BÜROKRASİYE TAKILIYOR

Terörle mücadelede en önemli unsurlardan biri de hava desteği. Askeri kaynaklara göre çatışma anında operasyon komutanı helikopter desteği istediğinde bunun yerine getirilmesinde zafiyetler oluşuyor. Bu desteği sağlamak için sıralı komutanlardan izin alınması gerekiyor. Bu da gecikmelere yol açıyor. Askeri kaynaklar, izin alınmadan helikopterin hemen havalanması ve operasyona giderken havada izin verilmesi gerektiğini belirtiyor. Taarruz helikopterlerin konuşlanmasının en uç unsurlara istendiğinde en kısa sürede destek sağlayacak kadar ileride bulundurulması gerektiğini vurgulayan askeri kaynaklar, "Bu da imkan meselesi. Uçaklar ile yapılan Hava desteği İleri Hava Kontroleri (Havacı Subay) vasıtası ile sağlanıyor. Aslında bu da operasyonlara katılan subaylardan birisine bu konuda kurs verilerek sağlanabilir. Ya da bu kursu almış subaylar olmadan operasyona çıkılmaz. Çatışma anında uçak desteğinden çok helikopter desteği daha önem arz etmektedir." görüşlerini dile getiriyorlar. Özellikle Türk Silahlı Kuvvetleri'ndeki komutan sorumluluğu anlayışı, sistemi biraz daha hantal hale getirebildiği ifade ediliyor. Askeri kaynaklara göre gerek terfiler, gerekse atama ve ödüllendirmeler bu süreçlerdeki sonuçlara dayandırılabiliyor. Bir operasyondaki kayıp sayısı, oradaki komutanın veya karar vericinin olumsuz değerlendirilmesine sebep olunca daha sonraki karar süreçlerinde çekimser veya durumu idare etmeye yönelik kararlar ve uygulamalar ortaya çıkabiliyor. Bu da yapıyı hem hantal hem de verimsiz kılıyor.

İHA'LARIN BİLGİLERİ DOĞRULTUSUNDA ÖZEL BİRLİKLER OPERASYON YAPMALI

Terörle mücadele, etkin istihbarat, etkin operasyondan oluşuyor. Heron ve İHA'ların verdiği bilgiler, istihbarat konusunda güvenlik güçlerine büyük katkı sağlıyor. Askeri kaynaklar, güvenlik güçlerinin sürekli arazi arama taraması yapması yerine bölge İHA'lar ile kontrol altına alınması gerektiğinin altını çiziyor. Operasyonlarda normal askeri birliklerin kullanılmaması gerektiğini vurgulayan askeri kaynaklar, "Özel birlikler kullanılmalıdır. Geride değişik yerlerde konuşlanmış Özel Harekat Birlikleri, Skorsky ve taarruz helikopterleri ile birlikte bulundurularak İHA'nın tespit ettiği veya diğer istihbarat kaynaklarından gelen bilgi çerçevesinde terörist grubun olduğu bölgeye taarruz helikopterlerin desteğinde Uçar Birlik harekatı ile Özel Harekat Birlikleri (20-30 kişi olabileceği gibi daha da fazla olabilir) indirilip Taarruz helikopterin desteğinde operasyon yapılır. Bu operasyondan Terörist Grubun kurtulması inanın çok zordur. Bu sayede etkin ateş gücü ve zinde çevik birlikle çatışmaya girildiğinde başarı şansı çok yüksek olacaktır." diyorlar.

Geri izlemetrackback
  • staticsBu yazı Haber bölümü’nde 26.08.2011 tarihinde yayınlandı
  • feedBu yazıya ait yorumları RSS ile takip etmek için tıklayınız
  • tags Etiketler: orgeneral, ışık koşaner, ses, kayıt, terör, mücadele, zaafiyet,
Merhaba, yorum yazmak için oturum açınız

yorum yaz

Yorum yazmak için oturum açmanız gerekiyor.
Üye değilseniz, sadece bir dakikanızı ayırarak hemen üye olabilirsiniz.

Oturum açtıktan sonra bu sayfaya otomatik olarak yönlendirileceksiniz.
shape
  • Haber

    1. Çatışmada şehit olmuş
    2. Toplu sınav sistemi için hedefi 2015
    3. Yakalanmamak için uyuşturucu yüklü aracı ateşe verdiler
    4. Sezaryene neşter
    5. Hüseyin Dede, 70 yıldır eşe dosta örgü örüyor
    6. ''Herkes İçin Engelsiz Dönüşüm Projesi''
    7. Davutoğlu, Malmström ile vize muafiyetini görüştü
    8. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım İtalya'ya geldi
    9. Böğürtlen, üreticisini sevindiriyor
    10. Bombalı saldırıda yaralananlardan 11'i taburcu edildi
  • Diğer

    1. Fetih namazı
    2. Fethimiz mübarek olsun!
    3. Fethin erleri hocasıyla buluştu
    4. Milli Görüş barışın dilidir
    5. İstanbul, İslam dünyasının liderlerine ev sahipliği yapacak
    6. Ayasofya'yla Konuşmak..
    7. PKK yeniden çocuklara yöneldi
    8. Silvan'da teröristler mayın patlattı
    9. Göz nuru dantelleri "büyüteçle'' örüyor
    10. Karpuz, aç karnına ve çekirdekleriyle yenilmeli
  • Çok Okunanlar

    1. Iskarta tanka 500 milyon avro
    2. Yelkenler indirildi
    3. Bu olacak Ayasofya!
    4. Bu kadarını Deli Dumrul bile yapmadı
    5. Halkımız gösterilene değil, gizlenene baksın
    6. Nefes yolları rahatsızlıklarına, Sinirli Ot
    7. İktidarda figüran çatlağı
    8. Şok Detay
    9. Regaip Geceniz mübarek olsun
    10. Yasa geri çekilsin
  • Çok Yorumlanan

    1. Nefes yolları rahatsızlıklarına, Sinirli Ot
    2. Böbrek taşına karşı ,kuşkonmaz
    3. İsim koyarken nelere dikkat etmeliyiz?
    4. Üstad Necip Fazıl anılıyor
    5. Zamma toplu savunma!
    6. Vefatının 30. yılında Hamid Aytaç
    7. Fırçasıyla gönül köprüleri inşa ediyor
    8. Cepheden Haber Var oyunu izleyenleri duygulandırdı
    9. Mourinho, İstanbul'a geliyor
    10. Fenerbahçe'den 5 ayda 27 şampiyonluk
Günün Haber İndeksi
Arşiv & Arama
Gazete Aboneliği | Gündem | Ekonomi | Dünya | Haber | Kültür Sanat | Spor | Medya | Sayfa Başı
Kullanım Şartları | Seri İlan Kullanım Şartları | Seri İlan Hizmetin İade Şartları | Gizlilik İlkeleri | Kurumsal |Yazarlar | Multimedya | Arşiv | Reklam |Irtibat
Sponsor Bağlantılar : Kombi | Özgür Kocaeli Gazetesi

Firma Kayıt rss

Yardım ve Sık Sorulanlar FAQ

Copyright 2005 - 2008 Milli Gazete Basın Yayın A.Ş

prodestek