Hükümetle kamu çalışanları arasındaki 2009 toplu görüşmelerinin ilk toplantısı gergin başladı.

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, basın toplantısının ardından gazetecilerin dışarı çıkmasını isteyince sendika başkanlarından tepki gördü. KESK Başkanı Sami Evren, toplantının meşru olmadığını belirterek, "Toplu İş Sözleşmesi masası kurulmazsa 30 Ağustos‘ta grev kararımızı açıklayacağız" dedi.

Hükümetle kamu çalışanları 8. kez toplu görüşme masasına oturdu. Kamu işveren kurulunu temsilen Devlet Bakanı Hayati Yazıcı ile ilgili bürokratların katıldığı toplantıda kamu çalışanlarını ise Memur-Sen Başkanı Ahmet Gündoğdu, Kamu-Sen Başkanı Bircan Akyıldız ve KESK Başkanı Sami Evren ile üç sendikanın yetkilileri temsil etti. Toplu görüşmelerin ilk toplantısı, daha önceki görüşmelerden farklı olarak Devlet Bakanı Hayati Yazıcı‘nın basın toplantısıyla başladı. Yazıcı, 2001 yılında yürürlüğe giren Kamu

Görevlileri Sendikaları Kanunu‘nu çok önemli bir adım olarak gördüğünü söyledi. 2002 yılından bu yana Kamu İşveren Kurulu ile kamu görevlileri sendikaları arasında toplu görüşmelerin gerçekleştiğini belirten Yazıcı, toplu görüşmelerin mali sorunlarla sınırlı tutulmasına karşın 2004 yılından bu yana toplu görüşmelerde kamu çalışanlarının çalışma şartları ve hizmet kollarının sorunlarının da ele alındığını söyledi. Toplu görüşme masasının önemli bir platform olduğunu dile getiren Yazıcı, 2 milyon kamu çalışanının gözünün bu masada olduğunu dile getirdi. Toplu görüşmelerin başladığı 2002 yılından bu yana kamu çalışanlarına hep enflasyonun üzerinde maaş artışı sağlandığına dikkat çeken Yazıcı, öngörülen maaş artışları enflasyonun altında kaldığında da bu farkın ödendiğini anlattı.

Usul tartışması

Devlet Bakanı Yazıcı, açıklamalarının sonunda gazetecilerin dışarıya çıkmasını istedi. Sendika başkanları ise basın toplantısı olduğu için dışarıda açıklama yapmadıklarını belirterek, bu usulün yanlış olduğunu ifade etti. KESK Başkanı Evren, Türkiye‘nin ILO toplantısında kara listeye alındığını belirterek, AİHM kararına göre bu toplantının meşru olmadığını belirtti. Evren‘in söz almadan konuşmasına tepki gösteren Yazıcı, "Ben bu toplantıyı yönetmekle görevli Bakan olarak süreci özetledim. Yapılanların dışında birşey söylemedik. Bu platformu kabul etmiyorsanız katılmazsınız. Basına her zaman açıklama yaparsanız. Açılış konuşması bitmiştir" dedi. Kamu-Sen Başkanı Akyıldız da Bakan Yazıcı‘nın usulüne tepki göstererek açıklamalar içeride yapılacak dendiği için basın mensuplarına açıklama yapmadıklarını söyledi. Sendika başkanlarının ısrarlı itirazları üzerine Yazıcı, her sendika başkanına 10‘ar dakika söz verdi.

Kaçak akaryakıt açık artırmayla satılacak

Kaçak akaryakıt, açık artırma usulü ile satılacak. Bir ay içinde satılamazsa, pazarlık usulüne göre satış gerçekleştirilecek. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu‘nun (EPDK), konuya ilişkin yönetmeliği Resmi Gazete‘nin dünkü sayısında yayımlandı. Yönetmeliğe göre, numune analiz sonuçları teknik düzenlemelere uygun olmayan kaçak petrol ürünlerinden akaryakıtın, ilgili il özel idaresi tarafından tasfiye ihalesi, numune analiz raporunun laboratuvardan geldiği tarihten başlayarak bir ay içerisinde, açık artırma  usulüne göre yapılacak. Bir ay içerisinde satış yapılamazsa, pazarlık usulüne göre satış gerçekleştirilecek. İlgili il özel idaresi akaryakıtı yalnızca, rafinerici lisansı sahiplerine satabilecek.  Rafinericiler kendilerine teklif edilen ürünleri almakla yükümlü olacak. Bu satışta ürünlerin satış bedeli, beyaz ürünlerde, benzin, motorin türleri, nafta, gazyağı, jet yakıtı ve solvent türleri, rafineride bir önceki ay sonunda oluşan ham petrol stok ve devir maliyet fiyatından, diğer ürünlerde ise bu fiyatın yüzde altmışından az olamayacak.

Teslim edilen ürünlerden analiz sonuç raporuna göre rafineri proseslerine ve katalizelerine zarar verebileceği tespit edilenler ilk madde olarak kullanılmak veya diğer şekillerde değerlendirilmek üzere uyuşulacak bedel üzerinden satılabilecek.

Yönetmelik, 7 Ekim 2009 tarihinde yürürlüğe girecek.

Muhabir: Haber Merkezi