Yeditepe Üniversitesi 26 Ağustos Yerleşkesi İnan Kıraç Konferans Salonu‘nda, dünya genelinde halk kültürlerinin önemli bir dalı olan halk tiyatrosunun korunup yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması için yapılması gerekenler, 20 yabancı bilim adamı ile Türkiye‘deki 48 üniversiteden 110 bilim adamının katıldığı sempozyumla tartışılmaya başlandı. Dalında dünyada ilk olduğu belirtilen sempozyumun açılışında konuşan Motif Halk Oyunları Eğitim ve Öğretim Vakfı Başkanı Mehmet Zeki Baykal, vakfın, halk oyunlarını bilimsel ortamlarda araştırmak, uygulamak ve dünyaya tanıtmak için kurulduğunu belirterek, ulusal ve uluslararası yarışmalarda Türkiye‘yi iki kez temsil ettiklerini kaydetti.

Baykal, ‘‘Ulusların birbirleriyle ilişkilerine bakıldığında kültürel değerler ortaya çıkar. Halk tiyatrosu da bu kültürel değerler içinde çok önemli bir yer tutar‘‘ diye konuştu.  Marmara Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Zeki Kuşoğlu, ‘‘Derler ki kişi bilmediğinin düşmanıdır. Biz bu toplantılarda bilinmeyenleri anlatırsak, insanlığa ayna tutmuş oluruz. Bilgiler ne kadar yeni olursa olsun, bunun temeli eski olmak zorundadır. Modern eğitimlerde klasik eğitim, taban eğitimi olarak verilmezse başarılı olamayız‘‘ şeklinde konuştu.

Sanatçı Emre Kınay da sempozyuma tiyatro oyuncusu olarak çağrıldığı için gurur duyduğunu belirterek, Orta Oyunu‘nun çok önemli olduğunu yeni yeni fark ettiğini, kendilerinin tiyatro konusunda bu şekilde yetiştirilmediğini söyledi. Kınay, ‘‘Geleneksel tiyatroya çok fazla önem verilmediğini düşünüyorum. Hiçbirimizin, kültürümüzden sıyrılıp Hamlet oynayabileceğini sanmıyorum‘‘ dedi. Sempozyumda Vakıf Başkanı Baykal, katkılarından dolayı Yeditepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Serpil ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sedefhan Oğuz‘a plaket verdi. Karagöz-Hacivat, Orta Oyunu, Meddah ve Köy Seyirlik Oyunları gibi halk tiyatrosu dallarının tartışılacağı sempozyum 3 gün sürecek.

Muhabir: Haber Merkezi