milli gazete

YayınlarVideoFotoğraf


  1. ARSIV
  2. VIDEO
  3. Sarı Sayfalar

  • ANASAYFA
  • YAZARLAR
  • GÜNDEM
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • HABER
  • SPOR
  • AİLE HAYAT
  • KÜLTÜR

27 MAY 2012 PAZ
  • HABER INDEKSI
  • ANKET
  • BENİM SAYFAM

GERİ İLERİ
  • FETİH NAMAZI
  • FETHİMİZ MÜBAREK OLSUN!
  • FETHİN ERLERİ HOCASIYLA BULUŞTU
  • MİLLİ GÖRÜŞ BARIŞIN DİLİDİR
  • İSTANBUL, İSLAM DÜNYASININ LİDERLERİNE EV SAHİPLİĞİ YAPACAK
  • ÜŞÜTMEYE KARŞI ETKİLİ (CİĞEROTU)
  • BU OLACAK AYASOFYA!
  • TERÖR DEHŞETİ
  • KAHRAMAN POLİS CAN KAYBINI ÖNLEDİ
  • ŞOK DETAY

Fransa'nın insani kaygısı yok!

23 ARALIK 2011
CUM 00:55

[-] Normal [+]
  • Dünya
  • Tavsiye Et
  • Yazdır
  • Yorum Yaz

Fransa'nın Ermeni tasarısını oylamasını değerlendiren Cezayirli gazeteci Buhemhem, "Fransa ilkesel ve insanî kaygılar nedeniyle konuya yaklaşmıyor, politik ve pragmatik davranıyor" dedi.

Parlamentosunda sözde Ermeni Soykırımı'nı inkar edenlerin para ve hapis cezası almasını öngören yasayı oylayan Fransa'nın, Cezayir'de işlediği soykırım ve gerçekleştirdiği katliamın izleri bugün hâlâ sürüyor. Cezayirli gazeteci ve Cezayir Gazeteciler Cemiyeti eski başkanı Abdunnur Buhemhem, "Bir asır süren Fransız sömürge yönetimi boyunca, o zaman 9 milyon civarında olan Cezayir'de 1,5 milyon kişi hayatını kaybetti. Buna ilaveten sınırlara yerleştirilen elektronik kablolar ve toprak altına gömülen mayınlardan dolayı da onbinlerce insan yaşamını yitirdi. Cezayir halkının, sömürge yıllarından kalan çile ve ıstırapları bugün hala devam ediyor" dedi.  Fransa'nın Cezayir'de işlediği katliamlara ilişkin Cihan Haber Ajansı'na önemli açıklamalarda bulunan Buhemhem, Fransa'nın 1960'lı yıllarda nükleer silah elde etmesinin ardından Cezayir topraklarında gerçekleştirdiği nükleer denemeler sonucunda meydana gelen ölüm, hastalık ve fiziksel dezenformasyonlara maruz kalan Cezayirlilerin sayısının 100 bini geçtiğini hatırlatıyor.

Fransız mayınları hala can alıyor

Fransız askerlerinin Cezayirli direnişçilere dış yardımı ve silah tedarikini engellemek amacıyla, ülkenin batısından başlayıp Tunus sınırına kadar olan bin 500 kilometre boyunca elektrik kabloları döşediğini belirten ünlü gazetesi, ayrıca sınıra yakın birçok bölgede mayınlar gömüldüğünü aktarıyor. Abdunnur Buhemhem, "Fransa, bu bölgeleri mayınlardan temizlemediği, daha da önemlisi, mayınların yerlerini gösteren haritaları Cezayirli yetkililere vermeyi reddettiği için bugün hâlâ birçok vatan evladı bunlara kurban gitmektedir" diye konuşuyor. Fransız sömürgesinin kültürel boyutuna da değinen Abdunnur Buhemhem, "Fransızlar, ülkemizin Osmanlı dönemi ve öncesine ait bütün belge ve arşivleri alıp ülkelerine götürdükleri gibi Cezayir'de Arapça okuma ve yazmayı yasaklamışlardı. Öyle ki sömürge yıllarında Arapça okuma-yazma oranı yüzde 90'lara kadar gerilemişti." diye vurguluyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Nikolas Sarkozy'nin 2006 yılında Cezayir'i ziyareti esnasında sarf ettiği "Cezayir'deki Fransız sömürge sistemi bir hata olduğu gibi Cumhuriyetimizin üzerine kurulduğu üç prensibe de aykırıydı; hürriyet, adalet ve kardeşlik." sözlerini anımsatan Cezayirli gazeteci, buna rağmen Fransa'nın, 1830'den 1962'ye kadar süren sömürge yılları arasında işledikleri "soykırımı" hâlâ resmî olarak kabullenmediği, bunun için özür dilemediği ve olaylarda zarar gören ailelere tazminat ödemeği reddettiğini hatırlatıyor. Abdunnur Buhemhem, halk ve hükümet olarak, Cezayir'in Fransa'dan bunu istemesinin en doğal hakkı ve Fransa'nın da bu talepleri karşılamasının bir insanlık, uygarlık, demokrasi ve insanlık borcu olduğunun altını çiziyor. Fransa'nın Ermeni tasarısını oylamasını da değerlendiren Cezayirli gazeteci, Fransa'nın ilkesel ve insanî kaygılar nedeniyle konuya yaklaşmadığını, politik ve pragmatik davrandığını söyledi.

Geri izlemetrackback
  • staticsBu yazı Dünya bölümü’nde 23.12.2011 tarihinde yayınlandı
  • feedBu yazıya ait yorumları RSS ile takip etmek için tıklayınız
  • tags Etiketler: fransa, insan, kaygı,
Merhaba, yorum yazmak için oturum açınız

yorum yaz

Yorum yazmak için oturum açmanız gerekiyor.
Üye değilseniz, sadece bir dakikanızı ayırarak hemen üye olabilirsiniz.

Oturum açtıktan sonra bu sayfaya otomatik olarak yönlendirileceksiniz.
shape
  • Dünya

    1. Mısır'da saflar belirlendi
    2. Ana gündem Suriye ve İran
    3. Ban'dan Esad'a ağır eleştiri
    4. Zihinsel engelli adamı öldüren askerlere ağır hapis
    5. 48 yıldır Kıbrıs sorununun görüşülmeyen bir tarafı kalmadı
    6. Bosna Hersek'in NATO üyeliğini destekleriz
    7. 25 asır sonra gelen beraat kararı
    8. İlk itiraz Şefik'ten geldi
    9. ABD Pakistan'da gün aşırı katliam yapıyor
    10. Selin faturası ağır oldu
  • Diğer

    1. Fetih namazı
    2. Fethimiz mübarek olsun!
    3. Fethin erleri hocasıyla buluştu
    4. Milli Görüş barışın dilidir
    5. İstanbul, İslam dünyasının liderlerine ev sahipliği yapacak
    6. Ayasofya'yla Konuşmak..
    7. Çatışmada şehit olmuş
    8. Toplu sınav sistemi için hedefi 2015
    9. Yakalanmamak için uyuşturucu yüklü aracı ateşe verdiler
    10. Sezaryene neşter
  • Çok Okunanlar

    1. Iskarta tanka 500 milyon avro
    2. Yelkenler indirildi
    3. Bu olacak Ayasofya!
    4. Bu kadarını Deli Dumrul bile yapmadı
    5. Halkımız gösterilene değil, gizlenene baksın
    6. Nefes yolları rahatsızlıklarına, Sinirli Ot
    7. İktidarda figüran çatlağı
    8. Şok Detay
    9. Regaip Geceniz mübarek olsun
    10. Yasa geri çekilsin
  • Çok Yorumlanan

    1. Nefes yolları rahatsızlıklarına, Sinirli Ot
    2. Böbrek taşına karşı ,kuşkonmaz
    3. İsim koyarken nelere dikkat etmeliyiz?
    4. Üstad Necip Fazıl anılıyor
    5. Zamma toplu savunma!
    6. Vefatının 30. yılında Hamid Aytaç
    7. Fırçasıyla gönül köprüleri inşa ediyor
    8. Cepheden Haber Var oyunu izleyenleri duygulandırdı
    9. Mourinho, İstanbul'a geliyor
    10. Fenerbahçe'den 5 ayda 27 şampiyonluk
Günün Haber İndeksi
Arşiv & Arama
Gazete Aboneliği | Gündem | Ekonomi | Dünya | Haber | Kültür Sanat | Spor | Medya | Sayfa Başı
Kullanım Şartları | Seri İlan Kullanım Şartları | Seri İlan Hizmetin İade Şartları | Gizlilik İlkeleri | Kurumsal |Yazarlar | Multimedya | Arşiv | Reklam |Irtibat
Sponsor Bağlantılar : Kombi | Özgür Kocaeli Gazetesi

Firma Kayıt rss

Yardım ve Sık Sorulanlar FAQ

Copyright 2005 - 2008 Milli Gazete Basın Yayın A.Ş

prodestek