İsrail'in yardım gemilerine yaptığı vahşi saldırı ve ardından BM'nin İran'a yaptırım kararı alması dış politikada önemli gelişmelere neden olurken, bu kritik günlerde İstanbul tarihi bir toplantıya daha ev sahipliği yapacak.
Zulümve sömürü ortadan kalkacak
ESAM Genel Başkanı Recai Kutan, yaşanan son gelişmelerin D-8 gibi stratejik oluşumların ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösterdiğini söyledi. Kutan, "Samimi inancımız odur ki şayet D-8'ler, başlangıçtaki hedefleri doğrultusunda yeterince güçlü ve aktif hale getirilebilirse, dünyadaki haksızlık, zulüm, çifte standart ve sömürü ortadan kalkacaktır" dedi.
İsrail'in yardım gemilerine yaptığı vahşi saldırı ve ardından BM'nin İran'a yaptırım kararı alması dış politikada önemli gelişmelere neden olurken, bu kritik günlerde İstanbul tarihi bir toplantıya daha ev sahipliği yapacak.
54. Hükümet döneminde Başbakan Necmettin Erbakan'ın yoğun çabalarıyla hayata geçirilen ve Türkiye'nin en önemli dış politika açılımlarından biri olarak nitelendirilen D-8'lerin 13. kuruluş yıldönümü bugün İstanbul'da kutlanacak.
Çırağan Sarayı'nda yapılacak
Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi ESAM'ın organize ettiği toplantıya D-8 ülkeleri temsilcilerinin yanı sıra, önemli devlet adamları ve akademisyenler katılacak. Bugün Çırağan Sarayı'nda yapılacak bu anlamlı toplantıya D-8'e üye ülkelerin kuruluş anlaşmasına imza atan devlet ve hükümet başkanları ile dışişleri bakanları da davet edildi.
Çırağan Sarayı'nda Saat 10:30'da başlayacak toplantıya D-8 oluşumunun mimarı, Milli Görüş Lideri ve 54. Hükümetin Başbakanı Prof. Dr. Necmettin Erbakan ve Saadet Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş'un yanı sıra D-8 üyesi ülkelerden çok sayıda temsilci katılacak. Toplantıda D-8'in şu andaki İranlı Genel Direktörü Büyükelçi Kia Tabatabai de hazır bulunacak.
Kutan: D-8'in önemi bugün daha iyi anlaşılıyor
ESAM Genel Başkanı Recai Kutan, yaşanan son gelişmelerin D-8 gibi stratejik oluşumların ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösterdiğini söyledi. Kutan, "D-8'ler, dünyayı kendi hegemonyaları altına almaya çalışan güçlere karşı yeni bir medeniyet projesi olarak çıkmıştır. Gerek İsrail'in yardım gemilerine yönelik vahşi saldırısı, gerekse BM'nin tam bir çifte standart örneği ortaya koyarak İran'a yaptırım kararı alması D-8 gibi oluşumların önemini somut bir şekilde ortaya koymuştur. Samimi inancımız odur ki şayet D-8'ler, başlangıçtaki hedefleri doğrultusunda yeterince güçlü ve aktif hale getirilebilirse, dünyadaki haksızlık, zulüm, çifte standart ve sömürü ortadan kalkacaktır" dedi.
Son günlerde baş gösteren "eksen kayması tartışmalarına" da değinen Recai Kutan, "Türkiye'nin ekseni D-8'ler olmalıdır. D-8'lerin en önemli prensipleri, adaletten, özgürlükten, barıştan yana olmaktır. Sömürünün, zulmün, baskı ve dayatmanın karşısında durmaktır. Bizim milletimiz tarih boyunca her zaman zalimin karşısında, mazlumun yanında olmuştur. Bizim eksenimiz budur" diye konuştu.
D-8 oluşumunun tarihi
D-8'ler, bundan 13 yıl önce, 15 Haziran 1997 günü İstanbul-Çırağan Sarayı'nda, Bangladeş, Mısır, İran, Malezya, Nijerya, Pakistan, Endonezya ve Türkiye'nin devlet ve hükümet başkanlarının bir araya gelmesiyle kuruldu. D-8'in kuruluşu, dünyaya "İstanbul Deklarasyonu"
ile ilan edildi. Projenin mimarı 54. Refahyol Hükümeti Başbakanı Prof. Dr. Necmettin Erbakan oldu. Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi Genel Başkanı Recai Kutan, D-8'in kurulduğu dönemde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olarak görev yapıyordu.
TV5'ten canlı yayınlanacak
Çırağan Sarayı'nda Saat 10:30'da başlayacak ve TV5'ten canlı olarak yayınlanacak toplantıya D-8 oluşumunun mimarı, Milli Görüş Lideri Prof. Dr. Necmettin Erbakan ve Saadet Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş'un yanı sıra D-8 üyesi ülkelerden çok sayıda temsilci katılacak.


Bu yazı
Bu yazıya ait yorumları RSS ile takip etmek için
Etiketler:




