milli gazete

YayınlarVideoFotoğraf


  1. ARSIV
  2. VIDEO
  3. Sarı Sayfalar

  • ANASAYFA
  • YAZARLAR
  • GÜNDEM
  • MEDYA
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • HABER
  • SPOR
  • AİLE HAYAT
  • KÜLTÜR

10 ŞUB 2012 CUM
  • HABER INDEKSI
  • ANKET
  • BENİM SAYFAM

GERİ İLERİ
  • DERİN SAVAŞ
  • BİLMECE YUMAĞI
  • 'ORTADA SUÇ FALAN YOK'
  • DAVASININ ERİYDİ
  • TEZKEREYLE Mİ DÖNECEK?
  • FİDAN'I KİM HARCAMAK İSTİYOR ?
  • DIŞA BAĞIMLI OLARAK BÜYÜK DEVLET OLUNAMAZ
  • BİR ÜLKENİN BAŞBAKANI, EMPERYALİST PROJE İÇERİSİNDE YER ALABİLİR Mİ?
  • FATİH'İN KARADAN YÜRÜTTÜĞÜ GEMİLERİN BELGESİ BULUNDU
  • BÇG'Yİ DE GÖRÜN

En çok sarımsağı hangi il tüketiyor?

09 KASIM 2009
PZT 20:02

[-] Normal [+]
  • Haber
  • Tavsiye Et
  • Yazdır
  • Yorum Yaz

Dünyada en çok sarımsağın üretildiği Çin, Dubai'de kurduğu özel satış ofislerinde Arap dünyasına sarımsak satıyor. Türkiye'de ise Gaziantep en çok sarımsak tüketen şehirlerin başında geliyor.

Geçmiş yıllarda grip başta olmak üzere birçok hastalığa karşı toplumdaki inanışlara göre doğal antibiyotik niyetine tüketilen sarımsak satışları şu günlerde domuz gribi vakalarının artmasıyla hareketlendi. Kurban Bayramı'nda satışların artması bekleyen sarımsak üreticileri ve tüccarları ise bu durumdan memnun.

Kayseri'de sarımsak üretiminin yanı sıra ithalat ve ihracatını yapan Korkmaz Sucukları Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Korkmaz, domuz gribine doğal antibiyotik olarak sarımsak kullanılması yönündeki haberlerin sarımsak taleplerini artırdığını söyledi.

Nuri Korkmaz, yaklaşan kurban bayramında sarımsak satışlarının artmasını beklediklerini hatırlatarak, "Bu söylentiler bayram için aldığımız sarımsakların daha erken bir süreçte talep edilmesiyle karşılaştık." dedi.

Kış aylarında sarımsak taleplerinde artışın her zaman olduğunu ifade eden Korkmaz, "Türk toplumu arasında doğal antibiyotik olarak adlandırılan sarımsak tüketimi her zaman için vardı. Özellikle kış aylarında taleplerin arttığını iyi biliyoruz. Ama domuz gribi söylemleri, gribe karşı sarımsağın iyi geldiği ifadeleri satışlarımızda beklemediğimiz bir hareket yaşamamıza neden oldu."

Türkiye'de yıllık 25-30 bin ton sarımsak üretildiğini ve kendilerinin de Kahramanmaraş'ta ekim yaptıklarını anlatan Nuri Korkmaz, sarımsak üretiminde Çin'in 1 milyon tonla dünya pazarında söz sahibi olduğunu dile getirdi.

Korkmaz, Çin'in kendi topraklarında ürettiği sarımsağın pazarlamasını Dubai'deki ofisinde yaptığını anlatarak, "Sarımsak ticaretinin merkezi, alımın ve satımının yapıldığı yer Dubai'dir. Çin sarımsakta söz sahibidir. Türkiye'nin üretimi zaten yıllık 30 bin ton olan tüketimine ancak yetiyor ve hatta ithalat bile yapmak zorunda kalıyor." diye konuştu.

DÜNYADA EN ÇOK SARIMSAĞI ARAPLAR TÜKETİYOR

Dünyada en çok sarımsak tüketimini Arapların yaptığını aktaran Korkmaz, Çin'in bu nedenle sarımsak pazarlamasını Dubai'de yaptığına dikkat çekti. Korkmaz, her bir Arap ülkesinin Türkiye'nin yıllık tüketiminin 5 katı fazla sarımsak aldığını ve tükettiğini ifade etti. Korkmaz, Arap ülkelerinde sarımsaktan yapılan yemeğin çok sevildiğini ve sarımsağın yeşil saplarını da kullanarak çorba yapıldığını aktardı.

Türkiye'de ise en çok sarımsak talebi yapan şehrin ise Gaziantep olduğunu belirten Nuri Korkmaz, "Kayseri'de sarımsak daha çok sucuk üretiminde kullanılıyor. Turşulara konuyor ve günlük sarımsak yiyenler oluyor. Közde sarımsağın yanı sıra cacıkta, güveçte ve birçok et yemeğinde kullanılıyor. Ama Gaziantep'te bu tüketim daha farklı. Şehir insanı sarımsağın çorbasını yapıyor, lahmacuna kadar sarımsak katıyor." şeklinde konuştu.

Nuri Korkmaz, Türkiye'de ilaç üretimi yapan firmalarda sarımsak satışı yaptıklarını hatırlatarak, "Doktorlar bile sarımsağın birçok faydası olduğunu söylüyor. Ama bu koruyucu bir önlem olarak algılanmalıdır. Hastalığı bire bir iyi eden bir ürün olmadığını bilmeliyiz. Sadece vücut direncini artırdığını biliyoruz." ifadelerini kullandı.

Geri izlemetrackback
  • staticsBu yazı Haber bölümü’nde 09.11.2009 tarihinde yayınlandı
  • feedBu yazıya ait yorumları RSS ile takip etmek için tıklayınız
  • tags Etiketler: sarımsak, grip, çin, dubai, sucuk, gaziantep,
Merhaba, yorum yazmak için oturum açınız

yorum yaz

Yorum yazmak için oturum açmanız gerekiyor.
Üye değilseniz, sadece bir dakikanızı ayırarak hemen üye olabilirsiniz.

Oturum açtıktan sonra bu sayfaya otomatik olarak yönlendirileceksiniz.
shape
  • Haber

    1. Öğretmenlere yüksek lisans imkanı
    2. Kampta İslam dinine saygısızlık had safhada
    3. 881 yıldır ezan sesi yükselen cami
    4. Su kuşlarının sığınağı: Mogan
    5. RİDA, Afrika ve Türkiye'de 4 binden fazla yetime ulaştı
    6. ''Arama kurtarmadan sonra ilk yardım müdahalesi çok önemlidir''
    7. "Veli öğretmen diyalogu öğrenciye başarı getirir"
    8. Türkiye'nin en büyük barajında tarihi rekor
    9. Kentsel dönüşüme nüfusun yoğun olduğu şehirlerden başlanacak
    10. PETA destek verdi, hayvanlar artık simülasyonla kesilecek
  • Diğer

    1. Halep'teki patlamalar: "25 ölü, 175 yaralı"
    2. Böyle bir dayatmaya muhalefet olarak kesinlikle boyun eğmeyeceğiz
    3. Suriyeli muhaliflerin sınır dışı edilmesine tepki
    4. ''Mobil'' aile hekimlerinin iş yükü hafifleyecek
    5. Kazakistan'dan Kaşagan uyarısı
    6. Avrupa donuyor, Avustralya yanıyor
    7. Türkiye tohum üretim ve ihracatında rekor kırdı
    8. Bebeklere en iyi ek besin tarhana çorbası
    9. Avro Bölgesi'nden yardım bekleyen Yunanistan'a kırmızı ışık
    10. Çay tansiyonu düşürüyor
  • Çok Okunanlar

    1. Gün ortasında camileri yaktılar
    2. Fidan'ı kim harcamak istiyor ?
    3. “AKP’nin dindar nesli böyledir!”
    4. Tezkereyle mi dönecek?
    5. Fatih'in karadan yürüttüğü gemilerin belgesi bulundu
    6. BÇG'yi de görün
    7. Derin savaş
    8. Mersin'de muhteşem Milli Gazete gecesi
    9. Cübbeli Ahmet Hoca'yı Kamalak savunacak
    10. Bir ülkenin başbakanı, emperyalist proje içerisinde yer alabilir mi?
  • Çok Yorumlanan

    1. Fidan'ı kim harcamak istiyor ?
    2. Cübbeli Ahmet Hoca'yı Kamalak savunacak
    3. Türkiye tohum üretim ve ihracatında rekor kırdı
    4. Haniye İran'a gidiyor
    5. İstifa eden başkana tutuklama
    6. Uluslararası Af Örgütü endişeli
    7. Sinemanın Ankara'sı
    8. Humus'ta kan durmuyor
    9. Sahabe sadece inandık demekle yetinmemişti...
    10. Polonya'da 62 ölü var!
Günün Haber İndeksi
Arşiv & Arama
Gazete Aboneliği | Gündem | Ekonomi | Dünya | Haber | Kültür Sanat | Spor | Medya | Sayfa Başı
Kullanım Şartları | Gizlilik İlkeleri | Kurumsal |Yazarlar | Multimedya | Arşiv | Reklam |Irtibat
Sponsor Bağlantılar : Haberler | Bisiklet Mağazası | Bebek Mağazası | ticaretmerkezi.com.tr | Kombi | Bebek Ürünleri

Firma Kayıt rss

Yardım ve Sık Sorulanlar FAQ

Copyright 2005 - 2008 Milli Gazete Basın Yayın A.Ş

prodestek