milli gazete

YayınlarVideoFotoğraf


  1. ARSIV
  2. VIDEO
  3. Sarı Sayfalar

  • ANASAYFA
  • YAZARLAR
  • GÜNDEM
  • MEDYA
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • HABER
  • SPOR
  • AİLE HAYAT
  • KÜLTÜR

10 ŞUB 2012 CUM
  • HABER INDEKSI
  • ANKET
  • BENİM SAYFAM

GERİ İLERİ
  • KAZAKİSTAN'DAN KAŞAGAN UYARISI
  • SU KUŞLARININ SIĞINAĞI: MOGAN
  • RİDA, AFRİKA VE TÜRKİYE'DE 4 BİNDEN FAZLA YETİME ULAŞTI
  • ''ARAMA KURTARMADAN SONRA İLK YARDIM MÜDAHALESİ ÇOK ÖNEMLİDİR''
  • "VELİ ÖĞRETMEN DİYALOGU ÖĞRENCİYE BAŞARI GETİRİR"
  • TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK BARAJINDA TARİHİ REKOR

Emekliye ne kadar zam yapılacak ?

18 ARALIK 2009
CUM 11:05

[-] Normal [+]
  • Gündem
  • Tavsiye Et
  • Yazdır
  • Yorum Yaz

2000 yılından önce SSK'dan (Sosyal Sigortalar Kurumu) emekli olanların maaşlarına yapılacak iyileştirmede sona gelindi.

  • Emekliye ne kadar zam yapılacak ? -

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) yaptığı çalışmaya göre emekliler arasında dengesizliği gidermek için düşük maaşlıya yüksek, yüksek maaşlıya ise daha az iyileştirme yapılacak. Ayrılacak kaynak yıllık 3 milyar civarında olacak. Düzenlemeden 5 milyon 193 bin emekliden, 2000 yılından önce SSK'dan emekli olan 2 milyon 500 bin kişi yararlanacak. Dul ve yetim aylığı alan emekliler mevzuat gereği daha düşük iyileştirme alacak. Diğer emeklilerin alacağı iyileştirme ise daha yüksek olacak. Zaman'ın edindiği bilgiye göre maaşlarda ortalama 100-150 TL civarında iyileştirme yapılacak. Dul ve yetim aylığı alan emeklilerin maaşı 50 TL civarında artacak.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan başkanlığındaki ekonomi yönetiminin de emekli maaşlarında yapılacak iyileştirmeye sıcak baktığı belirtiliyor. Ekonomi yönetimi, emekli maaşlarına yapılacak iyileştirmeyi krizden çıkışın bir formülü olarak da görüyor. Bu yolla kriz nedeniyle düşen talebin canlandırılması hedefleniyor. Emekliye yapılacak iyileştirmede son kararı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan verecek, açıklamayı da bizzat yapacak.

Çalışma Bakanı Ömer Dinçer'in talimatıyla çalışma başlatan SGK, alternatifli çalışma yaptı. Birkaç seçenek içeren çalışma, ekonomi yönetimine ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a sunulacak. SGK'nın yaptığı çalışmaya göre emekliler arasındaki farkın tamamen ortadan kaldırılabilmesi için 7 milyar TL gerekiyor. Bu kadar kaynak ayrılmasını mümkün görmeyen SGK'nın önereceği ikinci seçenek ise kısmi düzelme getiriyor. 3 milyar kaynak gerektiren bu formül, kabul gördü. Benzer bir düzenleme, geçen yıl memur maaşlarında yapılmıştı. Öğretmen, polis, imam, düz memur ve mühendis gibi ek ödeme almayan kamu çalışanlarının maaşı 103 ile 375 TL arasında artırılmıştı.

Bulunan yeni formülle emekli aylıklarında kısmi intibak sağlayacak düzenlemenin Hazine'ye yükü de karşılanabilir boyutlarda kalacak. SGK, 2009 yılında 67,5 milyar TL emekli maaşı ödeyecek. 2010 yılında ödenecek emekli maaşı ise 75 milyar olarak öngörülüyor. İntibak düzenlemesinin hayata geçmesi ile bu rakam 78 milyara yükselecek. Ekonomik krizden çıkışla birlikte bu rakamın bir kısmı, prim gelirlerindeki artışla karşılanacak. Kalan kısım ise Hazine'den transfer edilecek.

SSK'da maaş bağlama sisteminde yıllar içinde sık sık değişiklik yapılması, birden fazla maaş skalasına yol açtı. Yapılan değişikliklerin önceki emeklilere yansıtılmaması nedeniyle eski emeklilerle yeni emekliler arasında yıllar içinde önemli farklar oluştu. Çalışma Bakanlığı'nın yeniden gündeme aldığı intibak düzenlemesi, 2000 yılından önce emekli olan SSK'lıları ilgilendiriyor. Emekli Sandığı'nda intibak otomatik olarak yapıldığı için memur emeklilerin böyle bir sorunu bulunmuyor. Bağ-Kur'da da daha önce intibak düzenlemesi yapıldığından böyle bir sorun söz konusu değil.

SSK emeklileri için sürdürülen çalışmaya göre SGK, aynı emeklilik koşullarına sahip olmalarına rağmen farklı emekli aylığı alanların durumunu ele alıyor. İntibak düzenlemesiyle aynı süre çalışıp aynı prim gün sayısıyla emekli olanların maaşları arasındaki uçurumun giderilmesi üzerinde duruluyor. Örneğin şu an 7 bin 200 gün primle emekli olan biri bin 100 TL civarında maaş alıyor. Ancak 2000 yılı öncesinde aynı prim günü ile emekli olan biri halen 700-800 TL civarında maaş alıyor.

Geri izlemetrackback
  • staticsBu yazı Gündem bölümü’nde 18.12.2009 tarihinde yayınlandı
  • feedBu yazıya ait yorumları RSS ile takip etmek için tıklayınız
  • tags Etiketler: ssk, emekli, zam,
Merhaba, yorum yazmak için oturum açınız

yorum yaz

Yorum yazmak için oturum açmanız gerekiyor.
Üye değilseniz, sadece bir dakikanızı ayırarak hemen üye olabilirsiniz.

Oturum açtıktan sonra bu sayfaya otomatik olarak yönlendirileceksiniz.
shape
  • Gündem

    1. Cübbeli Ahmet Hoca'yı Kamalak savunacak
    2. İrtica.org kuradan çıktı
    3. 'Sanki savaşa gidermiş gibi konuşuyor'
    4. Darbecilerin kıydığı hayatlar
    5. MHP'li vekil, Bahçeli'nin disipline sevkini istiyor
    6. Görevimiz Meclisi çalıştırmak
    7. İktidar savaşı
    8. Doğan'a göre dava yanlışlıkla açıldı
    9. Tarihçi Yılmaz Öztuna vefat etti
    10. Derin savaş
  • Diğer

    1. Türkiye'nin en büyük barajında tarihi rekor
    2. Kentsel dönüşüme nüfusun yoğun olduğu şehirlerden başlanacak
    3. PETA destek verdi, hayvanlar artık simülasyonla kesilecek
    4. Avrupa donuyor, Avustralya yanıyor
    5. Yandımata: ''Türkiye'de doğalgaz arzında hiçbir sıkıntı yok''
    6. Madde bağımlısını ayıplamayın, maddeye 'hayır'demesine yardımcı olun
    7. TESK Başkanı Palandöken'dan ''korsan taksici'' uyarısı
    8. Türkiye tohum üretim ve ihracatında rekor kırdı
    9. Bebeklere en iyi ek besin tarhana çorbası
    10. Avro Bölgesi'nden yardım bekleyen Yunanistan'a kırmızı ışık
  • Çok Okunanlar

    1. Gün ortasında camileri yaktılar
    2. Fidan'ı kim harcamak istiyor ?
    3. “AKP’nin dindar nesli böyledir!”
    4. Tezkereyle mi dönecek?
    5. Fatih'in karadan yürüttüğü gemilerin belgesi bulundu
    6. BÇG'yi de görün
    7. Mersin'de muhteşem Milli Gazete gecesi
    8. Derin savaş
    9. Bir ülkenin başbakanı, emperyalist proje içerisinde yer alabilir mi?
    10. "Erbakan'ın etkisi hiç bitmeyecek"
  • Çok Yorumlanan

    1. Fidan'ı kim harcamak istiyor ?
    2. Cübbeli Ahmet Hoca'yı Kamalak savunacak
    3. Türkiye tohum üretim ve ihracatında rekor kırdı
    4. Haniye İran'a gidiyor
    5. İstifa eden başkana tutuklama
    6. Uluslararası Af Örgütü endişeli
    7. Sinemanın Ankara'sı
    8. Humus'ta kan durmuyor
    9. Sahabe sadece inandık demekle yetinmemişti...
    10. Polonya'da 62 ölü var!
Günün Haber İndeksi
Arşiv & Arama
Gazete Aboneliği | Gündem | Ekonomi | Dünya | Haber | Kültür Sanat | Spor | Medya | Sayfa Başı
Kullanım Şartları | Gizlilik İlkeleri | Kurumsal |Yazarlar | Multimedya | Arşiv | Reklam |Irtibat
Sponsor Bağlantılar : Haberler | Bisiklet Mağazası | Bebek Mağazası | ticaretmerkezi.com.tr | Kombi | Bebek Ürünleri

Firma Kayıt rss

Yardım ve Sık Sorulanlar FAQ

Copyright 2005 - 2008 Milli Gazete Basın Yayın A.Ş

prodestek