Avrogrup Başkanı Jean-Claude Juncker dış borçlarını ödeyemeyen Yunanistan için "Egemenlikleri kısıtlanacak", açıklamasında bulundu. Juncker Doğu Almanya'yı yağmalamaya kapı aralayan "Treuhand" modelini önerirken, Hollanda Maliye Bakanı Jan Kees de Jage'de "Uluslarası bir kurum kurulmalı" dedi.
Yaşadığı ekonomik kriz nedeniyle zor günler geçiren Yunanistan borçlarını ödemek kara kara düşünürken, Avrogrup Başkanı Jean-Claude Juncker'den çarpıcı bir açıklama geldi. Açıklamasında Doğu Almanya'daki "Treuhand" modeline dikkat çeken Juncker, Yunanistan'ın egemenliğinin büyük oranda kısıtlanacağı sinyalini verdi. Juncker'in dikkat çektiği bu model çağdaş Düyun-u Umumiye'den başka bir şey değil.
Teslimiyet bayrağı: Treuhand modeli
Doğu Almanya'nın 1990 yılında Batı Almanya'ya iltihak etmesiyle birlikte, Almanya, bu ülkenin kamu varlıklarının satış işlemlerini gerçekleştirmişti. Bunu yaparken de "Treuhand" isimli bu kurumu kullanmıştı. "Treuhand" 4 sene içinde Doğu Almanya'nın 14 bine yakın şirketini satmış, satılan bu şirketlerden elde edilen gelir ise, açıkça yağmalanmıştı. Milyonlarca kişi bu yağma nedeniyle işsiz kalmıştı. Bu kurumla birlikte Yunanistan devlet olarak kasasını da Avrupa'ya teslim etmiş olacak. Yapılacak satışların şartları, kime ve ne şekilde satılacağını da bu kurum belirleyecek. Mali denetimde bu kuruluşun elinde olacak. Böylelikle Yunan ekonomisinin direksiyonuna yabancı bir kuruluş geçecek. Özelleştirmeden 300 milyar avro elde edileceği de çıkan söylentiler arasında. Bu rakamın Yunanistan'ın borçlarını kapatmaya yeteceği ifade edilse de, "Treuhand" tarafından yapılacak özelleştirmelerin akıbetinin nasıl sonuçlanacağı bilinmiyor.
Uluslararası kurul devrede
AB tarafından özelleştirmeye mahkum edilen ve bunu da kendi başına beceremeyen Yunanistan, şimdi Avrupa'nın eliyle öz varlıklarını satmaya hazırlanıyor. Daha da önemlisi Yunanistan'ın bu satışlara hiçbir dahli olmayacak. Tek yetki AB tarafından oluştulmak istenen kurum da olacak. Yunan ekonomisinin uluslararası bir kurul tarafından yönetilmesini isteyen Hollanda Maliye Bakanı Jan Kees de Jage'de, bunun bir gereklilik olduğunu vurguladı. Jager, Yunanistan'ın varlıklarının uluslararası uzmanlar tarafından oluşturulan bir yapının kontrolünde olmasının kaçınılmaz olduğunu söyledi.
1954'e kadar borç ödedik
Treuhand'in, Düyun-u Umumiye'den çok farkı yok. Düyun-u Umumiye dış borçlarını ödemeyen Osmanlı İmparatorluğu'nun ekonomisine el koymak için oluşturulan bir kurumdu. Bu kurum borçların ödenmesi için imparatorluğun malî kaynaklarına el koymuştu. Düyun-u Umumiye" yönetiminin kurulmasıyla, Osmanlının bütünüyle, yabancı denetimi altına girmişti. Yunanistan içinde öngörülen bu. Vedat Eldem "Osmanlı İmparatorluğunun İktisadi Şartları Hakkında Bir Tetkik"adlı kitabında bu durumu "1909 yılında, alacaklılara ödenen para, tüm devlet giderlerinin yüzde 31.2'sine kadar yükselmişti. Başlangıçta, yalnızca, devlet tekellerinden ve gümrük vergilerinden gelen paralar "Düyun-u Umumiye" yönetimine verilmişti. Fakat, bir süre sonra, bu kaynaklar, dış borçları ödemekte yetersiz kaldı. Bunun üzerine, doğrudan ve dolaylı başka vergiler de, Yönetimin denetimi altına kondu. Düyun-u Umumiye Yönetimi, imparatorluğun gelirlerinin üçte birine el koymuştu." diyerek aktarıyordu. Türkiye Cumhuriyeti 1954'e kadar Düyun-u Umumiye'ye borç ödemiştir.
Hızla büyüyen cari açık ve dış borç
Yunanistan teslim bayrağını çekerken, Türkiye'nin cari açığı da yılın ilk 4 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 113,82 artarak, 29 milyar 642 milyon dolara ulaştı. Merkez Bankası tarafından açıklanan 2011 yılı Nisan ayına ilişkin ödemeler dengesi verilerine göre, cari açık 2011 yılı Ocak-Nisan döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre 15 milyar 779 milyon dolar arttı. Türkiye'nin hızla artan bu cari açığı endişeleri de beraberinde getiriyor. BDDK, cari açığı düşürmek için, tüketimi azaltmak adına, tüketici kredilerini sınırlandırmak için düğmeye bastı. Türkiye'nin cari açığı büyürken, dış borcu da yükselen bir grafik çiziyor. Öyle ki Türkiye'nin dış borç yükü, son 5 yılda yüzde 70,9 artarak, 169 milyar 872 milyon dolardan, 290 milyar 350 milyon dolara yükseldi.


Bu yazı
Bu yazıya ait yorumları RSS ile takip etmek için
Kaynak: Gökçen Göksal / Türkiye
Etiketler:




