milli gazete

YayınlarVideoFotoğraf


  1. ARSIV
  2. VIDEO
  3. Sarı Sayfalar

  • ANASAYFA
  • YAZARLAR
  • GÜNDEM
  • MEDYA
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • HABER
  • SPOR
  • AİLE HAYAT
  • KÜLTÜR

20 MAR 2010 CMT
  • HABER INDEKSI
  • ANKET
  • BENİM SAYFAM

GERİ İLERİ
  • EMEK, DEĞER KAYBEDİYOR
  • FİLİSTİN DİRENİYOR ÜMMET DİRİLİYOR
  • BELÇİKA DANIŞTAY’I BAŞÖRTÜSÜ YASAĞINI KALDIRDI
  • 5 BİN KİŞİ BUGÜN SAADET’E KATILIYOR
  • ORTADOĞU DÖRTLÜSÜNDEN İSRAİL'E ÇAĞRI
  • İSRAİL'İN TÜRKİYE ÜZERİNDEN SUİKAST PLANI
  • KURTULMUŞ: İKTİDARA YÜRÜYORUZ
  • KATSAYI KATLANDI
  • EVREN, YOKTAN VARA, HİÇLİKTEN HEPE DÖNÜŞTÜ
  • MİLLET KİRACI DEĞİL, TOPRAKLARIN SAHİBİDİR

Tüm Eczacılar Derneği Genel Başkanı Salih Beşir
Eczacılar fiyat indirimine karşı değil

07 ARALIK 2009
PZT 01:50

[-] Normal [+]
  • Gündem
  • Tavsiye Et
  • Yazdır
  • Paylaş
  • Yorum Yaz

Tüm Eczacılar Derneği Genel Başkanı Salih Beşir'le 4 Aralık'ta kepenk kapatma eylemi yapan eczanelerin sorunlarını konuştuk. Beşir, bütçe açığından doğan faturanın eczacılara ve vatandaşlara çıkarıldığını belirterek Milli İlaç Sanayisinin güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.

  • Eczacılar fiyat indirimine karşı değil -

4 Aralık'ta eczaneler neden kepenk kapattı?

SağlIk alanında meydana gelen gelişmeler, uzun süredir eczacıların sıkıntı yaşamasına yol açıyor. Eczacıların sıkıntıları gün geçtikçe daha da çok artıyor. Şu anda 24 bin eczanenin 7 bini büyük sıkıntı içinde. Yani genel olarak olumsuz bir süreç yaşanıyor. Bütçenin açık vermesi, devletin sağlık harcamalarını kısıtlaması, bazı ilaçlarda indirime gitmesi bu sorunları perçinleyecek. 4 Aralık tarihi itibariyle raflardaki stok ilaç ihtiyacını karşılayamaz duruma geldi. Eczacılar da 5-6 yıldan bu yana devam eden stoklarda büyük kayıplar yaşanmasına yol açtı. Eczacılar da bu uygulamalara tepki olarak kepenk kapatma eylemi yaptı ve bu Türkiye'de yüzde 100 oranında karşılık buldu. Halkın mağdur olmaması için nöbetçi eczanelerin sayısı arttırıldı ve günler öncesinden böyle bir eylem yapılacağı söylendi.

"Milli İlaç Sanayisi güçlendirilmeli, SSK İlaç Fabrikasını kapatmak hataydı"

Yeni kararnamede ilaç kalemlerinde indirime gidileceği söyleniyor. Bu halk açısından iyi değil mi?

Bu halka yanlış aksettiriliyor. Biz eczacılar olarak indirime karşı değiliz. İlaç fiyatlarının makul oranlara çekilmesini savunuyoruz. Ama ilaç sektöründe büyük oranda haksız kazanç var. İtirazımız bütçedeki açığın faturasının eczanelere çıkarılmasına. Sadece eczacılar mağdur olmadı zaten mesela muayene ücretlerine de zam yapıldı ve fatura vatandaşa da çıkarıldı. İlaç farkları ortaya çıktı ve vatandaş bazı ilaçlara cebinden fazla para vermek zorunda kalıyor. İlaçtaki serüvene çok dikkat etmek gerekiyor. Olması gereken Milli İlaç Sanayisini güçlendirmek ve bu yönde tedbir almaktır. 2003 yılında yabancı ilaç şirketlerinin pazardaki payı yüzde 30 iken bu yıl yüzde 70 oldu. İlaç sektöründe dışa bağımlı hale geldik. SSK İlaç fabrikası faaliyet gösteriyordu, ve vatandaşa uygun fiyattan ilaç veriliyordu. Bu fabrika da kapatıldı, geçmişte 3 liradan verilen ilaç şimdilerde 30 ila 70 lira arası değişen fiyatlarla hastalara veriliyor.

SGK sadece 9 eczane iflas edecek dedi

SGK'nın verdiği rakamlar gerçeği yansıtmıyor. Aslında o da bir bakıma bizim mağduriyetimizi dillendiren bir şey. Kapanmayanlar sürünecek demek istiyor.  Olaya bütün halinde bakmak gerekiyor. Türkiye'de zayıfı ezmek, güçlüden yana olmak anlayışı yaygınlaştı. Bu politikalarda şöyle bir tehlike de var: Sermaye kısa vadede önce eczaneye ortak olacak ardından Alışveriş Merkezleri gibi genel bir eczaneler zinciri kuracak. Sermayeye yarayacak uygulamalar bunlar. Devletin ilaç firmalarıyla anlaştığı belirtildi. Önemli olan kapalı kapılar ardında nelerin konuşulduğudur. Eczacılar çok zor duruma düşecek ama büyük ilaç üreticileri bundan yine kar etmeye devam edecek.

"Eczane maliyetleri çok arttı"

Çalışma Bakanı Eczacıların karlarının arttığı yönünde bir açıklaması var İlaç ödemelerinin artmış olması eczacıların karının artmış olduğu anlamına gelmiyor. Eczacıların ilaçlara ödediği vergi arttı. 1 ödemeye 5 vergi veriyoruz. Daha önce 1 eleman çalıştıran eczacılar şimdi aynı iş için 3 eleman çalıştırmak zorunda. Eczane maliyetleri arttı ama kar belirgin bir ölçüde azaldı. Bu uygulamalar yabancı ilaç üreticilerine yaradı.

Yine Bakanlık kepenk kapatma eylemine katılan eczacılara soruşturma başlatılacağını açıkladı. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bu uygulamayla halk da mağdur olacak. Sayın Bakan eczacıların sorunları çözüm üretir yönde adımlar atabilmelidir.

Geri izlemetrackback
  • staticsBu yazı Gündem bölümü’nde 07.12.2009 tarihinde yayınlandı
  • feedBu yazıya ait yorumları RSS ile takip etmek için tıklayınız
  • yer Kaynak: CİHAT ARPACIK / Türkiye
  • tags Etiketler: eczane, ilaç, eylem, ankara, hastalık,
Merhaba, yorum yazmak için oturum açınız

yorum yaz

Yorum yazmak için oturum açmanız gerekiyor.
Üye değilseniz, sadece bir dakikanızı ayırarak hemen üye olabilirsiniz.

Oturum açtıktan sonra bu sayfaya otomatik olarak yönlendirileceksiniz.
shape
  • Gündem

    1. 'Annemi öldürdüm' diyerek polise teslim oldu
    2. “Darbecilerin ‘Cumhurbaşkanı’ ünvanı geri alınsın”
    3. Sefer Ekşi’nin cenazesi toprağa verildi
    4. 2010 Türkiye Çocuk Hakları Yılı
    5. Avukatlardan Başbuğ ve Özbek’e suç duyurusu
    6. İlaç pazarı 11 milyar dolar
    7. Herkes hakkını arasın
    8. Emek, değer kaybediyor
    9. Filistin direniyor ümmet diriliyor
    10. Belçika Danıştay’ı başörtüsü yasağını kaldırdı
  • Diğer

    1. Futbol: Haftanın Programı
    2. Bank Asya’da dev maç
    3. Şampiyonlar ligi kuraları çekildi
    4. ‘Adil yönetim sergilesin’
    5. Fener, çıkış arıyor
    6. ‘Beşiktaş’ı da yeneceğiz’
    7. Bir babanın feryadı
    8. Görülmemiş cinayet
    9. V. Ulusal Risale-i Nur Kongresi Başlıyor
    10. Çeyrek altına alternatif “gramlık altın”
  • Çok Okunanlar

    1. İsrail'in cakasını fena bozdu
    2. Bu bağı açıkla Obama
    3. ‘Düşmanlara öğüttür, Çanakkale geçilmez’
    4. Çanakkale doğru anlatılmıyor
    5. İsrail'in Türkiye üzerinden suikast planı
    6. KEY ödemelerinde tarih netleşti
    7. Kurtulmuş: İktidara yürüyoruz
    8. Bu tasarıya dikkat!
    9. 'Fakir sofrasından, rantiyeye'
    10. '40 yıllık petrol ihtiyacımız Karadeniz’de'
  • Çok Yorumlanan

    1. İsrail'in cakasını fena bozdu
    2. Bu bağı açıkla Obama
    3. Yine ABD yine katliam
    4. 'Fakir sofrasından, rantiyeye'
    5. Adana’da Durak bilmecesi
    6. Bu tasarıya dikkat!
    7. İsrail'e karşı şimdi icraat zamanı
    8. '40 yıllık petrol ihtiyacımız Karadeniz’de'
    9. YÖK'teki katsayı toplantısı sona erdi
    10. Çanakkale doğru anlatılmıyor
Günün Haber İndeksi
Arşiv & Arama

Video

  • 1099 kez izlendi 07.01.10
  • 10919 kez izlendi 02.02.09
  • kez izlendi 01.01.70

Multimedya Galerisi

Gazete Aboneliği | Gündem | Ekonomi | Dünya | Haber | Kültür Sanat | Spor | Medya | ticaretmerkezi.com.tr | Sayfa Başı
Kullanım Şartları | Gizlilik İlkeleri | Kurumsal |Yazarlar | Multimedya | Arşiv | Reklam |Irtibat

Firma Kayıt rss

Yardım ve Sık Sorulanlar FAQ

Copyright 2005 - 2008 Milli Gazete Basın Yayın A.Ş

prodestek