TBMM - Türkiye‘de 300 bin Down sendromlu, ‘‘spor‘‘ ile yaşama daha kolay tutunacak.
Türkiye Down Sendromlular Spor Federasyonu‘nun kuruluş hazırlıkları sürüyor. Muhammed Abdullah Tuncay ve Özlem Yeşilyurt, Federasyonun kuruluş hazırlıklarını sürdüren iki isim.... Özlem Yeşilyurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye‘de 300 bin Down sendromlu birey olduğunu belirterek, dünyadaki yönelime paralel olarak Down sendromlu çocukların kendilerini daha iyi hissetmeleri ve kendileriyle yarışabilecekleri bir federasyon kurma girişimi başlattıklarını ifade etti.
Federasyonun resmi olarak kuruluşunun 2012 olimpiyatları sonrasında tamamlanmış olacağını belirten Yeşilyurt, ‘‘2 kişi olarak başlattığımız bu çalışmada, çok güzel gönül dostluklarıyla yolumuza devam ediyoruz. Şu anda çalışmalar çok hızlı sürüyor. Ciddi bir kamuoyu oluşturuyoruz. Ulaşabildiğimiz kadar Down sendromlu çocuklara ulaşmaya çalışıyoruz‘‘ dedi.
Gençlik ve Spor Bakanlığının ‘‘özel bir oluşum olduğu‘‘ için federasyonun kuruluşuna destek verdiğini ifade eden Yeşilyurt, kuruluş çalışmaları kapsamında bir adım attıklarını, iş, spor ve sanat dünyasından ünlü isimlerin desteğini de aldıklarını kaydetti.
- Sporcu ve sanatçı desteği -
Sporculardan Emre Aşık, Arzu Göllü, İbrahim Kutluay, sanatçı Deniz Seki ve İnci Türkay‘ın sporcu Down sendromlu çocukların gönüllü elçileri olduğunu İfade eden Yeşilyurt, şöyle konuştu:
‘‘Bu çocuklarımız o kadar değerli ki... Etki ettiğimizde, dokunduğumuzda yapamayacakları hiçbir şey yok. Onlara sadece dokunmak gerekiyor. Onları hareketlendirmek için küçük bir dokunuş, onları en üst noktaya getirebiliyor. Atletizmden alın futbol, basketbol, yüzme ve daha bir çok sporu rahatlıkla yapabilir, başarı gösterebilirler. Federasyonda ilkleri yapmak istiyoruz. Biz Down sendromlularda bilardoyu başlatmak, izci kampları düzenleyip izciliği onları tattırmak istiyoruz. Masa tenisi de plaj futbolu da olacak.‘‘
Down sendromluların ‘‘toplumun çok önemli bir gerçeği ve ayrılmaz parçası‘‘ olduğuna işaret eden Yeşilyurt, ‘‘Türkiye‘de yaklaşık 8 milyon engelli vatandaşımız, bunlar arasında da 300 bin Down sendromlu birey var. Hiçbir özür ayrımı yapmaksızın onları kendi aramızda görmek, bizim için çok önemli‘‘ dedi.
Bunda ilk görevin ailelere düştüğünü belirten Yeşilyurt, ‘‘Çocuğunun Down sendromlu olacağı haberini ilk onlar alıyor. Ailelere söyleyeceğim, bu çocuklarla çalışmak o kadar güzel ve anlamlı ki... Anneler ‘haberi aldığımda şaşkınlıkla geçirdiğim zamanı çocuğumla neler yapabileceğime ayırsaydım çok daha başarılı olurdum‘ diyor. Bütün annelere, ailelere, topluma bu çocuklara dokunduğumuzda çok üst düzeyde başarılar elde ettiğimizi ve topluma entegreyi sağladığımızı söylemek istiyorum. Bu çocukları evlerde tutmayalım, her türlü sosyal faaliyete katalım ve onları destekleyelim‘‘ diye konuştu.




