Disk-Ar''ın Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Hanehalkı İşgücü Anketi Aralık 2010 dönem sonuçları üzerinden hazırladığı Aralık 2010 dönemine ilişkin İstihdam Raporu'na göre, başta umutsuzluk olmak üzere çeşitli nedenlerle son 3 aydır iş arama kanallarını kullanmayan ve işe başlamaya hazır olan umudu kesik işsizlerin de hesaba katıldığı, geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 18,07 oldu.
Bir saat bile çalışsa işsiz sayılmayan, yetersiz ve eksik zamanlı istihdam edilen gizli işsizler ilave edildiğinde bu oranın yüzde 22 düzeylerine ulaştığı dile getirilen raporda, işsiz sayısının ise resmi 2 milyon 929 bin rakamına karşın, umutsuz işsizlerle 5 milyon, gizli işsizlerle 6 milyon 65 bin düzeyinde olduğu, işsiz sayısının 2007 Aralık dönemi ile karşılaştırıldığında 464 bin, umudu kesik işsizler dahil edildiğinde 853 bin artmış durumda bulunduğu ifade edildi.
Rapora göre, geçici bir işte çalışan her 10 kişiye karşın, geçici bir işte çalıştığı için işsiz kalmış yaklaşık 4 kişi bulunuyor. Buna göre Kasım 2010 raporunda yüzde 34 oranında olan geçici işçiler için işsizlik oranı Aralık 2010 döneminde yüzde 39 düzeyine çıktı. Aralık 2010 döneminde resmi işsizlerin yüzde 15'ini işten çıkartılanlar, yüzde 16,7'sini ise kendi isteğiyle işten ayrılanlar oluştururken, işyerini kapatan 196 bin kişi ise henüz iş bulabilmiş değil. Öğrenimine devam eden veya yeni mezun işsizlerin sayısının 310 bin düzeyinde bulunduğu belirtilen rapora göre, Türkiye'de kriz dönemi ile birlikte tarım sektöründe istihdam edilenlerin sayısında bir patlama yaşandı. Son 3 yıllık dönemde yaratılan 2 milyon 550 bin kişilik istihdamın, 1 milyon 282 bini tarım kesiminde gerçekleşti. Tarımın istihdam içindeki payı yüzde 21,38'den yüzde 24,68'e çıktı.
Raporda, "Az gelişmişlik göstergesi olarak kabul edilen tarımsal istihdamda bu artış yaşanmasa idi, işsizlik oranları için olumsuz tablo iyice kendini gösterecekti. Bu durum istihdam artışının dayandığı zeminin son derece olumsuz olduğunu ortaya koyuyor" görüşüne yer verildi.


Bu yazı
Bu yazıya ait yorumları RSS ile takip etmek için
Etiketler:



