milli gazete

YayınlarVideoFotoğraf


  1. ARSIV
  2. VIDEO
  3. Sarı Sayfalar

  • ANASAYFA
  • YAZARLAR
  • GÜNDEM
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • HABER
  • SPOR
  • AİLE HAYAT
  • KÜLTÜR

27 MAY 2012 PAZ
  • HABER INDEKSI
  • ANKET
  • BENİM SAYFAM

GERİ İLERİ
  • FETİH NAMAZI
  • FETHİMİZ MÜBAREK OLSUN!
  • FETHİN ERLERİ HOCASIYLA BULUŞTU
  • MİLLİ GÖRÜŞ BARIŞIN DİLİDİR
  • İSTANBUL, İSLAM DÜNYASININ LİDERLERİNE EV SAHİPLİĞİ YAPACAK
  • ÜŞÜTMEYE KARŞI ETKİLİ (CİĞEROTU)
  • BU OLACAK AYASOFYA!
  • TERÖR DEHŞETİ
  • KAHRAMAN POLİS CAN KAYBINI ÖNLEDİ
  • ŞOK DETAY

Die Welt'ten camisiz Müslümanlara destek

25 AĞUSTOS 2011
PER 18:14

[-] Normal [+]
  • Dünya
  • Tavsiye Et
  • Yazdır
  • Yorum Yaz

KÖLN - Almanya'daki İslam din dersi ve ilahiyat kürsüsü çalışmalarında İslami teşkilatlara verilmesi düşünülen yarım hakkı bile fazla gören Alman medyası varlıkları Müslümanlar tarafından bilinmeyen ve bilinen bir camileri bile olmayan 'Liberal Müslüman' grupları gündeme getirerek adeta İslami teşkilatlara karşı cepheye sürmeye çalışıyor.

Başta Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaleti olmak üzere Almanya'nın çeşitli eyaletlerinde İslam din dersleri ve İslam ilahiyat fakülteleri çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. 320 bin Müslüman öğrencinin bulunduğu KRV'de İslam din dersleri yasa tasarısı KRV Parlamento komisyonlarında görüşülüyor.

Anayasa'nın 7. maddesinin 3. bendi gereğince tüm diğer inanç grupları din derslerini kendileri şekillendirirken, SPD-Yeşiller koalisyonundan oluşan KRV hükümetinin CDU'yu da yanına alarak hazırladığı yasa tasarısının Müslümanlara farklı formül geliştirmesi endişeyle karşılanıyor. Buna göre; Anayasa'nın inanç gruplarını resmen dini cemaat olarak tanıyarak din dersini şekillendirmelerini öngörmesine karşın, yasa tasarısı dini cemaatin sahip olduğu bu hakkı oluşturulacak bir danışma kuruluna (Beirat) devrediyor.

Sekiz üyeli söz konusu danışma kurulunun ise dördü İslami çatı kuruluşu Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi (KRM) bünyesindeki İslami kuruluşlardan, dördü hükümetin önereceği üyelerden oluşması ön görülüyor. Bu ise diğer inanç gruplarının aksine Müslümanlar ve temsilcileri İslami teşkilatlara "Yarım hak" verildiği iddiasını güçlendiriyor.

Ancak 2 binin üzerindeki camileriyle Müslümanların temsilcisi konumundaki DİTİB, İslam Konseyi (Islamrat), İslam Kültür Merkezleri (VIKZ) ve Müslümanlar Merkez Konseyi'ne (ZMD) din dersi konusunda verilmesi planlanan bu kısmi hakkı bile fazla görenler seslerini yükseltmeye başladı. Bunların başında, öncülüğünü Lamya Kaddor'un yürüttüğü "Liberal-İslami Birlik (LIB) geliyor.

Alman basını da liberal Müslüman gruplar konusunda oldukça hevesli. Daha önce Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) tarafından gündeme taşınan LIB ve Başkanı Kaddor'u şimdi de Die Welt gazetesi gündeme taşıdı. Die Welt gazetesi internet portalında, "Potansiyel liberal Müslüman dernekleri görmezden geliniyor" (Potenzial liberaler Muslimverbände wird ignoriert) başlıklı bir habere yer verdi. Haberinde mevcut İslami kuruluşları çeşitli iddialarla suçlayan gazete, "Bir çok eyalette Anayasayı Koruma Dairesi tarafından izlenen gruplar ve Türk devleti İslam din derslerine şekil verecek. Niye sadece onlar?" diye sordu.

Konuyla ilgili Liberal-İslami Birlik (Liberal-Islamischr Bund e.V) Başkanı Lamya Kaddor'la görüşen gazete, Kaddor'un görüşlerine geniş yer verdi. Geleneksel İslami kuruluşların adeta disko kapılarındaki bodyguard'lar gibi bir sistem oluşturduğunu ve "bir şekilde farklı" olmak isteyenlerin içeri giremediğini savunan Kaddor, bu yapıyı saygısız ve İslam dışı olarak nitelendirerek, "Cennetin kapıları sadece gerçek inananlara açıkmış, diğerlerini cehennem bekliyormuş." ifadelerini kullandı.

Gazete, "Kaddor sadece bu sözleriyle bile, federal ve eyaletler düzeyinde Alman politikasının neden liberal Müslümanları daha fazla görmezden gelmemesi gerektiğini gözler önüne seriyor. Çünkü LIB sadece hümanist bir anayasal sadakata inanmıyor, aynı zamanda kendilerini eleştirebilen ve başka ülkelerden bağımsız bir İslam'ı (bir çoğu söylüyor ama) pratiğe döküyor. Bununla LIB kendini, "eski derneklerden" ve onların temsil monopollüğünden ayırıyor." diye yazdı.

Öte yandan LIB ve Avrupalı Demokratik Müslümanlar (VDEM). KRV Eyalet Başbakanı Hannelore Kraft ve hükümet üyelerine hitaben yazdıkları açık mektupta KRM'nin veto hakkını eleştirerek bunun Müslüman toplumu böleceği ve hükümetin çalışmalarını zorlaştıracağı iddiasında bulundu.

Geri izlemetrackback
  • staticsBu yazı Dünya bölümü’nde 25.08.2011 tarihinde yayınlandı
  • feedBu yazıya ait yorumları RSS ile takip etmek için tıklayınız
  • tags Etiketler: ilahiyat, kürsü, medya, müslüman, camii, liberal, grup,
Merhaba, yorum yazmak için oturum açınız

yorum yaz

Yorum yazmak için oturum açmanız gerekiyor.
Üye değilseniz, sadece bir dakikanızı ayırarak hemen üye olabilirsiniz.

Oturum açtıktan sonra bu sayfaya otomatik olarak yönlendirileceksiniz.
shape
  • Dünya

    1. Mısır'da saflar belirlendi
    2. Ana gündem Suriye ve İran
    3. Ban'dan Esad'a ağır eleştiri
    4. Zihinsel engelli adamı öldüren askerlere ağır hapis
    5. 48 yıldır Kıbrıs sorununun görüşülmeyen bir tarafı kalmadı
    6. Bosna Hersek'in NATO üyeliğini destekleriz
    7. 25 asır sonra gelen beraat kararı
    8. İlk itiraz Şefik'ten geldi
    9. ABD Pakistan'da gün aşırı katliam yapıyor
    10. Selin faturası ağır oldu
  • Diğer

    1. Fetih namazı
    2. Fethimiz mübarek olsun!
    3. Fethin erleri hocasıyla buluştu
    4. Milli Görüş barışın dilidir
    5. İstanbul, İslam dünyasının liderlerine ev sahipliği yapacak
    6. Ayasofya'yla Konuşmak..
    7. Çatışmada şehit olmuş
    8. Toplu sınav sistemi için hedefi 2015
    9. Yakalanmamak için uyuşturucu yüklü aracı ateşe verdiler
    10. Sezaryene neşter
  • Çok Okunanlar

    1. Iskarta tanka 500 milyon avro
    2. Yelkenler indirildi
    3. Bu olacak Ayasofya!
    4. Bu kadarını Deli Dumrul bile yapmadı
    5. Halkımız gösterilene değil, gizlenene baksın
    6. Nefes yolları rahatsızlıklarına, Sinirli Ot
    7. İktidarda figüran çatlağı
    8. Şok Detay
    9. Regaip Geceniz mübarek olsun
    10. Yasa geri çekilsin
  • Çok Yorumlanan

    1. Nefes yolları rahatsızlıklarına, Sinirli Ot
    2. Böbrek taşına karşı ,kuşkonmaz
    3. İsim koyarken nelere dikkat etmeliyiz?
    4. Üstad Necip Fazıl anılıyor
    5. Zamma toplu savunma!
    6. Vefatının 30. yılında Hamid Aytaç
    7. Fırçasıyla gönül köprüleri inşa ediyor
    8. Cepheden Haber Var oyunu izleyenleri duygulandırdı
    9. Mourinho, İstanbul'a geliyor
    10. Fenerbahçe'den 5 ayda 27 şampiyonluk
Günün Haber İndeksi
Arşiv & Arama
Gazete Aboneliği | Gündem | Ekonomi | Dünya | Haber | Kültür Sanat | Spor | Medya | Sayfa Başı
Kullanım Şartları | Seri İlan Kullanım Şartları | Seri İlan Hizmetin İade Şartları | Gizlilik İlkeleri | Kurumsal |Yazarlar | Multimedya | Arşiv | Reklam |Irtibat
Sponsor Bağlantılar : Kombi | Özgür Kocaeli Gazetesi

Firma Kayıt rss

Yardım ve Sık Sorulanlar FAQ

Copyright 2005 - 2008 Milli Gazete Basın Yayın A.Ş

prodestek