milli gazete

YayınlarVideoFotoğraf


  1. ARSIV
  2. VIDEO
  3. Sarı Sayfalar

  • ANASAYFA
  • YAZARLAR
  • GÜNDEM
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • HABER
  • SPOR
  • AİLE HAYAT
  • KÜLTÜR

27 MAY 2012 PAZ
  • HABER INDEKSI
  • ANKET
  • BENİM SAYFAM

GERİ İLERİ
  • FETİH NAMAZI
  • FETHİMİZ MÜBAREK OLSUN!
  • FETHİN ERLERİ HOCASIYLA BULUŞTU
  • MİLLİ GÖRÜŞ BARIŞIN DİLİDİR
  • İSTANBUL, İSLAM DÜNYASININ LİDERLERİNE EV SAHİPLİĞİ YAPACAK
  • ÜŞÜTMEYE KARŞI ETKİLİ (CİĞEROTU)
  • BU OLACAK AYASOFYA!
  • TERÖR DEHŞETİ
  • KAHRAMAN POLİS CAN KAYBINI ÖNLEDİ
  • ŞOK DETAY

Devlette eimza dönemi

27 TEMMUZ 2010
SAL 09:54

[-] Normal [+]
  • Haber
  • Tavsiye Et
  • Yazdır
  • Yorum Yaz

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, bir ilki gerçekleştirerek bakanlıklar arasında elektronik ortamda yazışmayı ve e-imza kullanımını başlattı.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Ömer Dinçer'in Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı görevine gelmesiyle bakanlıktaki iş ve işlemlerde bürokrasinin azaltılması amacıyla uygulanan projelerden biri daha hayata geçti.

Bakanlık, ''e-Devlet'' çalışmaları çerçevesinde ilk kez iki bakanlık arasında elektronik ortamda yazışmayı başlattı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer'in, 23 Temmuz 2010'da İçişleri Bakanı Beşir Atalay'a gönderdiği metinle uygulamanın ilk örneği gerçekleştirildi.

Böylece Türkiye'de ilk kez elektronik imzalı bir evrak iki bakanlığın sistemine girdi. Bu uygulamayla, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı herhangi bir bakanlığa elektronik imza kullanarak her türlü yazışma ve evrak gönderimini yapabilir hale geldi.

Çalışma hayatı, sosyal güvenlik gibi alanlarda yaklaşık 72 milyonluk nüfusun tümüne doğrudan hizmet veren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının bu ilk uygulamasının yaygınlaşmasıyla milyonlarca evraka ilişkin işlemler elektronik ortamda gerçekleştirebilecek.

Uygulamayla, milyarlarca lira tasarruf edilmesi, bürokrasiden kaynaklanan engel ve engellemelerin ortadan kaldırılması, evrakın nerede, ne zaman, kim tarafından ve hangi gerekçeyle bekletildiğinin kendiliğinden denetim sistemiyle derhal anlaşılması, hizmetlerde verimlilik, hız, şeffaflık sağlanarak kalite standardının en yüksek seviyelere çıkarılması amaçlanıyor.

E-İMZALI İLK YAZIŞMA

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, İçişleri Bakanı Beşir Atalay'a gönderdiği e-imzalı ilk yazıda şunları kaydetti:

''Ülkemizin bilgi toplumu olma yolunda yürüttüğü e-Dönüşüm Türkiye Projesi'ne çok büyük hız verecek ve güç katacak olan e-Çalışma Projesi, 26 Nisan 2010 tarihinde bakanlıklarımız arasında imzalanan protokolle başlatılmıştır. Protokol kapsamında İçişleri Bakanlığı bünyesinde geliştirilen Dokuman Yönetim Sistemi'ne ilişkin program ve uygulamaların bakanlığımıza uyarlanarak kazandırılmasına devam edilmektedir.

Bakanlığımızda ilk elektronik imzalı belgeler üç ay gibi kısa bir sürede üretilmiş, pilot olarak iş ve işlemlerimizde kullanılmaya başlanmıştır. Bu uygulama, çalışma hayatı başta olmak üzere istihdam ve sosyal güvenlik alanlarında olumlu etkisini gösterecek, vatandaşlarımıza sunduğumuz hizmetlerimizin kalite ve hızının artmasına olumlu katkıda bulunacaktır.

Ülkemizde iki bakanlık arasında güvenli elektronik imza ile yazılan ilk belge olma özelliğini taşıyan bu yazıyı size gönderme imkanı veren e-İçişleri Projesi yazılımlarını bakanlığımız ile paylaştığınız için teşekkür ediyor, başlattığımız e-Çalışma Projesinin milletimize hayırlı olmasını temenni ediyorum.''

E-İMZA NEDİR?

5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu'nda yer alan şekliyle elektronik imza, başka bir elektronik veriye eklenen veya elektronik veriyle mantıksal bağlantısı bulunan ve kimlik doğrulama amacıyla kullanılan elektronik veriyi tanımlıyor.

Elektronik imza; bir bilginin üçüncü tarafların erişimine kapalı bir ortamda, bütünlüğü bozulmadan (bilgiyi ileten tarafın oluşturduğu orijinal haliyle) ve tarafların kimlikleri doğrulanarak iletildiğini elektronik ve benzeri araçlarla garanti eden harf, karakter ve sembollerden oluşuyor.

Elektronik imza kavramı çok genel bir tanımı bulunuyor ve kişilerin elle atmış olduğu imzaların tarayıcıdan geçirilmiş hali olan sayısallaştırılmış imzaları, kişilerin göz retinası, parmak izi ya da ses gibi biyolojik özelliklerinin kaydedilerek kullanıldığı biyometrik önlemleri içeren elektronik imzaları veya bilginin bütünlüğünü ve tarafların kimliklerinin doğruluğunu sağlayan sayısal imzaları içeriyor.

Sayısal imza, imzalanan metine göre farklılık gösteriyor ve içeriğin matematiksel fonksiyonlardan geçirilerek eşsiz olduğu düşünülen bir değer bulunması sureti ile elde ediliyor. Yani kişilerin, elle atılan imzada olduğu şekilde tek imzası olmuyor, bunun yerine imzalamada kullanılan anahtarları oluşturuluyor.

5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu'ndaki ''elektronik imza'' kavramı sayısal imzayı işaret ediyor.

Geri izlemetrackback
  • staticsBu yazı Haber bölümü’nde 27.07.2010 tarihinde yayınlandı
  • feedBu yazıya ait yorumları RSS ile takip etmek için tıklayınız
  • tags Etiketler: devlet, imza, durum,
Merhaba, yorum yazmak için oturum açınız

yorum yaz

Yorum yazmak için oturum açmanız gerekiyor.
Üye değilseniz, sadece bir dakikanızı ayırarak hemen üye olabilirsiniz.

Oturum açtıktan sonra bu sayfaya otomatik olarak yönlendirileceksiniz.
shape
  • Haber

    1. Çatışmada şehit olmuş
    2. Toplu sınav sistemi için hedefi 2015
    3. Yakalanmamak için uyuşturucu yüklü aracı ateşe verdiler
    4. Sezaryene neşter
    5. Hüseyin Dede, 70 yıldır eşe dosta örgü örüyor
    6. ''Herkes İçin Engelsiz Dönüşüm Projesi''
    7. Davutoğlu, Malmström ile vize muafiyetini görüştü
    8. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım İtalya'ya geldi
    9. Böğürtlen, üreticisini sevindiriyor
    10. Bombalı saldırıda yaralananlardan 11'i taburcu edildi
  • Diğer

    1. Fetih namazı
    2. Fethimiz mübarek olsun!
    3. Fethin erleri hocasıyla buluştu
    4. Milli Görüş barışın dilidir
    5. İstanbul, İslam dünyasının liderlerine ev sahipliği yapacak
    6. Ayasofya'yla Konuşmak..
    7. PKK yeniden çocuklara yöneldi
    8. Silvan'da teröristler mayın patlattı
    9. Göz nuru dantelleri "büyüteçle'' örüyor
    10. Karpuz, aç karnına ve çekirdekleriyle yenilmeli
  • Çok Okunanlar

    1. Iskarta tanka 500 milyon avro
    2. Yelkenler indirildi
    3. Bu olacak Ayasofya!
    4. Bu kadarını Deli Dumrul bile yapmadı
    5. Halkımız gösterilene değil, gizlenene baksın
    6. Nefes yolları rahatsızlıklarına, Sinirli Ot
    7. İktidarda figüran çatlağı
    8. Şok Detay
    9. Regaip Geceniz mübarek olsun
    10. Yasa geri çekilsin
  • Çok Yorumlanan

    1. Nefes yolları rahatsızlıklarına, Sinirli Ot
    2. Böbrek taşına karşı ,kuşkonmaz
    3. İsim koyarken nelere dikkat etmeliyiz?
    4. Üstad Necip Fazıl anılıyor
    5. Zamma toplu savunma!
    6. Vefatının 30. yılında Hamid Aytaç
    7. Fırçasıyla gönül köprüleri inşa ediyor
    8. Cepheden Haber Var oyunu izleyenleri duygulandırdı
    9. Mourinho, İstanbul'a geliyor
    10. Fenerbahçe'den 5 ayda 27 şampiyonluk
Günün Haber İndeksi
Arşiv & Arama
Gazete Aboneliği | Gündem | Ekonomi | Dünya | Haber | Kültür Sanat | Spor | Medya | Sayfa Başı
Kullanım Şartları | Seri İlan Kullanım Şartları | Seri İlan Hizmetin İade Şartları | Gizlilik İlkeleri | Kurumsal |Yazarlar | Multimedya | Arşiv | Reklam |Irtibat
Sponsor Bağlantılar : Kombi | Özgür Kocaeli Gazetesi

Firma Kayıt rss

Yardım ve Sık Sorulanlar FAQ

Copyright 2005 - 2008 Milli Gazete Basın Yayın A.Ş

prodestek