Askeri darbe ile hükümeti devrilerek 1961 yılında idam edilen Başbakan Adnan Menderes ile bakanlar Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan, idam edilmelerinin 50. yıl dönümlerinde anıldı. Topkapı‘daki anıt mezarda düzenlenen törene katılan davetliler, Menderes, Zorlu ve Polatkan‘a dua etti.

Askeri darbe ile hükümeti devrilerek 1961 yılında idam edilen Başbakan Adnan Menderes ile bakanlar Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan, idam edilmelerinin 50. yıl dönümlerinde anıldı. Topkapı‘daki anıt mezarda düzenlenen törene katılan davetliler, Menderes, Zorlu ve Polatkan‘a dua etti. Meclis Başkanı Cemil Çiçek, Menderes ve arkadaşlarına bunları reva görenler başta olmak üzere herkesin olaydan ders çıkarması gerektiğini belirtti.

Anıt mezarda düzenlenen törene; TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, milletvekilleri ile Menderes ve idam edilen bakanların yakınları ile vatandaşlar katıldı. Tören şehitler için saygı duruşu ve İstiklal Marşı‘nın okunmasıyla başladı. Adnan Menderes Platformu Başkanı Fatih Kavaloğlu konuşmasında şehit Menderes ve arkadaşlarını aşk ve sevgiyle andıklarını belirterek onların bir devri temsil ettiklerini dile getirdi.

Mesajın okunması sırasında bir kişi tepki gösterdi. Menderes‘in mirasına yeteri kadar sahip çıkılmadığını dile getiren katılımcı ilgililer tarafından sakinleştirildi.

1960 darbesiyle milli irade yok sayıldı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ise idamların yaşandığı 17 Eylül 1961 tarihinin hüznün yılı olduğunu belirterek darbe ile milli iradenin yok sayıldığını, hukukun bir kenara bırakıldığını ve vicdanların sızladığını anlattı. Bakan Yazıcı, darbecilerin elli yıl geçmesine rağmen hala hesap vermediğini ancak millet vicdanında mahkum olduklarını dile getirdi. Yazıcı, darbe döneminde İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim görevlilerinin de darbecilere destek verdiklerini anlatarak onların da bu sürecin bir parçası olduklarını söyledi.

Şehitler için okunan Kur‘an-ı Kerim‘in ardından dua edilmesiyle program sona erdi. Program sırasında Demokrat Parti Genel Başkanı Namık Kemal Zeybek ve bir grup partili de anıt mezara geldi. Törende Menderes, Polatkan ve Zorlu‘nun yakınlarına onur plaketi verilerek hatıra fotoğrafı çektirildi.

Muhabir: Haber Merkezi