Doğu Türkistan'ın (Sincan Uygur Özerk Bölgesi) başkenti Urumçi'de, 5 Temmuz'da gerçekleştirilen barışçıl gösterinin kanlı bir şekilde Çin hükümeti tarafından bastırılması, ABD'de yaşayan Uygur diasporası tarafından Beyaz Saray önünde protesto edildi.
Beyaz Saray'ın karşısında pankart açan Uygur Türkleri, "Demokrasi İstiyoruz", "Terörist Çin" ve "Annelerimizi Öldürmeyin" sloganları attı. Protestoculardan Elnigar Iltibar, "Çin'in bize yaptığı zulüm, 1949'da topraklarımızı işgal ettiğinden bu yana devam ediyor. Çinliler'in zulmünden kaçan Uygurlar, Türkiye ve Amerika'ya geliyorlar. Biz de Uygurlara yapılan bu zulme dur demek için bugün buradayız" şeklinde konuştu. Doğu Türkistan'da çok sayıda kişinin hapiste olduğunu belirten Iltibar, "Hapisten çıkmalarını arzuluyoruz. Fakat bunun olacağından umutlu değilim. Çünkü bugüne kadar Çin hapishanelerindeki Uygurlar ya öldürüldü, ya da işkence gördü" dedi. Bu arada protestocu gençlerden biri gözyaşları içinde yaptığı konuşmada, "Dünya bu vahşete dur demeli. Bize yardım edin!" diye konuştu.
Çin zulmü BM önünde protesto edildi
Çin'de geçtiğimiz hafta yüzlerce Uygur Türkü'nün ölümüyle sonuçlanan olaylar; ABD'de yaşayan Türkiyeli Türkler ve Uygur Türkleri tarafından Birleşmiş Milletler (BM) binası önünde protesto edildi. Bazı Amerikalılar'ın da destek verdiği eyleme damgasını vuran ise, elinde "BM yardım et" yazılı döviz taşıyan iki aylık Yahya bebek oldu. Çin'deki Uygur özerk bölgesinde yaşanan olaylar New York'ta yaşayan Uygurlar ve Türkler'i sokağa döktü. Ellerinde Türkiye, Doğu Türkistan, Azerbaycan ve Amerikan bayrakları taşıyan yaklaşık yüz kişilik bir grup, BM önünde Çin'i protesto etti. Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu (TADF) tarafından organize edilen protesto gösterisine katılanlar, Çin devletinin yaptıklarını, 'soykırım' olarak nitelendirdi. 'Katil Çin', 'Terörist Çin', 'Uygur Türkleri adalet istiyor', 'BM uyuma', 'Çin sınırı Çin Seddi'nde biter' gibi sloganlar atarak yürüyüşe geçen ve yoldan geçenlere el ilanları dağıtan protestocular, BM binasının ana giriş kapısı önünde durarak burada da bir süre daha sloganlar attı.
TADF Başkanı Kaya Boztepe, "Dünyanın neresinde olursa olsun bir Türk'ün burnunun bile kanaması bizim yüreğimizi yakıyor. Protesto gösterilerini elden geldiğince devam ettirip, katliama dikkat çekmeye çalışaçağız.'' dedi. BM'ye Çin'in saldırılarına karşı tepki gösterme çağrısında bulunan Türklerin gösterisi, 2 saat sürdü. Eyleme, bazı Amerikalılar da destek verdi.
En dikkat çekici eylemci ise 2 aylık bir Uygur bebek oldu. Yahya bebek, babasının kucağında, "BM yardım et" yazılı döviz taşıyarak sesini BM yetkililerine duyurmaya çalıştı.


Bu yazı
Bu yazıya ait yorumları RSS ile takip etmek için
Etiketler:



