Çin Devlet Başkanı Hu Jintao, küresel ticareti canlandırmak için ithalatı arttırma sözü verdi. Çin'in Dünya Ticaret Örgütü'ne üyeliğinin 10. yıldönümünde konuşan Jintao, yıllık ithalatın gelecek beş yıl içinde 8 trilyon doları aşacağını söyledi. Çin'in Avrupa'yla ticaretinin yavaşlaması, küresel ticareti de olumsuz etkilemiş durumda.
Cumartesi günü açıklanan gümrük verileri Çin'in ihracatının yüzde 14, ithalatının ise yüzde 22 oranında arttığını ortaya koyuyor. Avrupa ve ABD'yle ticaretin bu bölgelerdeki ekonomik sorunlar nedeniyle yavaşlaması, dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin üzerinde ülke içinde tüketimi arttırması baskısına sebep oluyor.
Hu Jintao, dış ticarette denge politikası izlemekte kararlı olduklarını belirterek, bunun dünyanın geri kalanı için de önemli fırsatlar oluşturacağını söyledi. Jintao, planlayarak ticaret fazlası oluşturacak politika da izlemeyeceklerini belirtti. Çin'in başta ABD olmak üzere dev ekonomilerle arasında sıkça gerilim oluşturan ticaret fazlası, Ekim ayındaki 17 milyar dolar seviyesinden geçen ay 14.5 milyar dolar seviyesine geriledi.


Bu yazı
Bu yazıya ait yorumları RSS ile takip etmek için
Etiketler:



