milli gazete

YayınlarVideoFotoğraf


  1. ARSIV
  2. VIDEO
  3. Sarı Sayfalar

  • ANASAYFA
  • YAZARLAR
  • GÜNDEM
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • HABER
  • SPOR
  • AİLE HAYAT
  • KÜLTÜR

26 MAY 2012 CMT
  • HABER INDEKSI
  • ANKET
  • BENİM SAYFAM

GERİ İLERİ
  • ÜŞÜTMEYE KARŞI ETKİLİ (CİĞEROTU)
  • BU OLACAK AYASOFYA!
  • TERÖR DEHŞETİ
  • KAHRAMAN POLİS CAN KAYBINI ÖNLEDİ
  • ŞOK DETAY
  • YELKENLER İNDİRİLDİ
  • SAADET PARTİSİ GAZZE'DE YETİMHANE İNŞA EDECEK
  • İKTİDARDA FİGÜRAN ÇATLAĞI
  • HALKIMIZ GÖSTERİLENE DEĞİL, GİZLENENE BAKSIN
  • YASA GERİ ÇEKİLSİN

Çatışmanın tarafları

29 KASIM 2010
PZT 12:10

[-] Normal [+]
  • Medya
  • Tavsiye Et
  • Yazdır
  • Yorum Yaz

Star gazetesi yazarı Mahir Kaynak dünyadaki çatışmaları yorumlarken şu tanımlamadan yola çıkıyor: "Çin'in ve Avrupa'nın enerji kaynakları ABD ve Rusya tarafından kontrol edilecek. Çin'in ihracatına sınırlama getirilerek hem küresel sermayaye katkısı azaltılacak hem de, başta ABD olmak üzere, diğer ülkelerin dış ticaret açıkları kapatılacak..."

Dünyadaki çatışmalar bugüne kadar devletler arasında olduğu için şimdi de ülkelerin adını zikrederek tarafları belirlemeye çalışıyoruz. Oysa çatışmaların artık devletler arasında olmadığını ve bir devlet içinde birbiriyle çatışan taraflar olduğunu düşünüyorum. Bu farklı partilerin rekabetinden öte bir anlam taşıyor ve bir devletin içinde karşı taraf sayılan güçle işbirliği içinde olan, aynı hedeflere ulaşmak için çaba sarfeden oluşumların olduğunu düşünüyorum.

Dünya üzerindeki ayrışmanın ABD'de içinde başladığını ve bu ayrışmanın dünyaya yayıldığını söyleyebilirim. Büyük bölümü Çin ve Japonya'da oluşan sermaye ABD'deki finans kurumları tarafından kontrol ediliyordu ve bu güç dünya üzerinde egemen olmak iddiasındaydı. Bu gücün dünya için öngördüğü yapılanma şöyleydi: SSCB tasfiye edilecek ve Avrupa yeni bir güç odağı olacaktı. Çin küresel sermaye için hem bir kaynak hem de ortak olacaktı.

SSCB bir iç direniş ve dış müdahale olmadan dağıldı. Çin'in kısa bir süre sonra dünyanın en büyük gücü olacağı söylenmeye başladı. AB'nin bütünleşip siyasal bir güç olmamasının sebebi küresel sermaye ile işbirliği içinde olan İngiltere'nin AB içinde belirleyici ülke olmasına Fransa ve Almanya'nın razı olmamasıydı.

ABD içinde, başta silah sanayii olmak üzere, üretim yapan kuruluşlar siyasal olarak etkisiz kalmayı ve ABD'nin küresel sermayenin egemen olduğu bir ülke olmasına razı olmadılar. Çünkü küresel sermaye herhangi bir coğrafyaya bağlı değildi ve günün birinde ABD'nin etkisiz hale gelmesine razı olabilirdi.

Küresel sermaye önce Rusya'da tasfiye edildi ve bu tasfiyede ABD içindeki petrol şirketleri ona yardım ettiler. Yani piyasa şartların herhangi bir değişme olmamasına rağmen petrol fiyatları dörde katlandı ve bu Rusya için ekonomik cankurtaran rolü oynadı. Bunun yan etkileri, yani Avrupa ve Uzakdoğu'nun petrole yaptığı harcamalar arttı. Küresel sermayenin kaynakları azalırken alternatif bir sermaye birikimi yaratıldı.

Şu andaki çatışmayı şöyle tanımlayabiliriz: Çin'in ve Avrupa'nın enerji kaynakları ABD ve Rusya tarafından kontrol edilecek. Çin'in ihracatına sınırlama getirilerek hem küresel sermayaye katkısı azaltılacak hem de, başta ABD olmak üzere, diğer ülkelerin dış ticaret açıkları kapatılacak. Yaşayacağı ekonomik kriz AB'nin dağılmasına sebep olacak ve bu ülkeler ABD ve Rusya etrafında toplanacak. Bu sırada İran ya da K.Kore etrafında olacak çatışmalar olağanüstü tedbirler alınmasına imkan verecek.

Eğer analiz doğruysa bu durumun ülkemize etkileri ne olacak? Türkiye bugüne kadar ülkemize gelen sermayeden şikayetçi olmadı, bu akımı ekonomimizin sağlamlığına bağladı ve siyasi bir neden aramadı. Ayrıca dünya üzerinde çatışan güçlerin Türkiye'de taraftarları olup olmadığı sorgulanmadı.

Başbakanın Lübnan gezisinde halkın ilgisi ön plana çıktı. Oysa beni memnun eden Arap sermayesinin gösterdiği ilgiydi ve bunun sadece ekonomik değil siyasi nedenleri de vardı. Herhangi bir sebeple ülkemize giren sermaye çıkarsa bunun bir yıkıma neden olmaması için Arap sermayesinin ülkemize geleceğini düşündüm.

Geri izlemetrackback
  • staticsBu yazı Medya bölümü’nde 29.11.2010 tarihinde yayınlandı
  • feedBu yazıya ait yorumları RSS ile takip etmek için tıklayınız
  • tags Etiketler: kuzey kore, güney kore, uydu, uzay, abd, obama, çin, clinton,
Merhaba, yorum yazmak için oturum açınız

yorum yaz

Yorum yazmak için oturum açmanız gerekiyor.
Üye değilseniz, sadece bir dakikanızı ayırarak hemen üye olabilirsiniz.

Oturum açtıktan sonra bu sayfaya otomatik olarak yönlendirileceksiniz.
shape
  • Medya

    1. İlkeli ve ölçülü yayın yapmak medyanın görevidir
    2. Ajanslardan ortak deklarasyon
    3. İnternet medyasına sarı basın kartı
    4. GAP kendini amorti ediyor...
    5. TMSF, Cine 5'in El Cezire'ye devrini tamamladı
    6. Konya Tv, uydu yayınına geçti
    7. "Basın özgür olmalı ancak kontrolsüz güce de dönüştürülmemeli"
    8. Diyanet, 'tüketim ahlâkı'nı kapak yaptı
    9. Murdoch'un gazetelerine inceleme
    10. Murdoch: Daha güçlü çıkacağız
  • Diğer

    1. Memurlar ile hükümet arasındaki toplu sözleşme görüşmeleri
    2. ''Herkes İçin Engelsiz Dönüşüm Projesi''
    3. Dustur: "Mübarek'in Başbakanı Mısır'a cumhurbaşkanı mı olacak?"
    4. Niyet varsa bir hafta içinde bile anlaşılabilir.
    5. Ölü sayısı 30'a yükseldi
    6. BM gözlemcileri Hula'ya gidiyor
    7. Eşşebab örgütünden, daha yoğun savaşma tehdidi
    8. Davutoğlu, Malmström ile vize muafiyetini görüştü
    9. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım İtalya'ya geldi
    10. Otomobil satış noktalarımız bizim halka dönük yüzümüz
  • Çok Okunanlar

    1. Iskarta tanka 500 milyon avro
    2. Midyat'a Vatikan kolonisi!
    3. Yelkenler indirildi
    4. Bu olacak Ayasofya!
    5. Memura yüzde 3,5 Cargill'e yüzde 35
    6. Bu kadarını Deli Dumrul bile yapmadı
    7. Üşütmeye Karşı Etkili (Ciğerotu)
    8. Halkımız gösterilene değil, gizlenene baksın
    9. Aynı aşk ve heyecanla
    10. Nefes yolları rahatsızlıklarına, Sinirli Ot
  • Çok Yorumlanan

    1. Nefes yolları rahatsızlıklarına, Sinirli Ot
    2. Böbrek taşına karşı ,kuşkonmaz
    3. İsim koyarken nelere dikkat etmeliyiz?
    4. Dedem döneminde dini kitap toplatılmış
    5. Saraybosna Film Festivali Çocuklar'la açılacak
    6. Yarım yüzyılda Burhan Doğançay
    7. İmamların oynadığı tiyatro ayakta alkışlandı
    8. Toz Kanatlı Kelebek Necip Fazıl Kısakürek
    9. Dünyanın hazinesi Türkiye kütüphanelerinde
    10. Çin'den Pentagon'un raporuna tepki
Günün Haber İndeksi
Arşiv & Arama
Gazete Aboneliği | Gündem | Ekonomi | Dünya | Haber | Kültür Sanat | Spor | Medya | Sayfa Başı
Kullanım Şartları | Seri İlan Kullanım Şartları | Seri İlan Hizmetin İade Şartları | Gizlilik İlkeleri | Kurumsal |Yazarlar | Multimedya | Arşiv | Reklam |Irtibat
Sponsor Bağlantılar : Kombi | Özgür Kocaeli Gazetesi

Firma Kayıt rss

Yardım ve Sık Sorulanlar FAQ

Copyright 2005 - 2008 Milli Gazete Basın Yayın A.Ş

prodestek