ABD, 2009 yılında ülkenin sembol markası olan General Motors‘un batmasına göz yummamış, verdiği 52 milyar dolarlık devlet desteği ile kurtarmıştı. Türkiye ise ilk milli sanayi örneği olan dizel motor üreten Gümüş Motor‘a sahip çıkamayan bir ülke konumunda. Bu tablo; motorda sembolik şirketine dahi sahip çıkamayan bir ülkenin nasıl olacak da yerli otomobil yapabilecek sorusunu akıllara getirdi.
Sadettin İnan
Türkiye‘nin yerli otomobil hayalini gerçekleştirmek için projelerin hazırlandığı bir dönemde Erdoğan hükümeti, fabrikada yaşananlara duyarsız kalarak kapanmasına göz yumdu. Bu tablo motorda sembol şirketine dahi sahip çıkamayan bir ülkenin nasıl olacak da yerli otomobil yapabilecek sorusunu gündeme getirdi.
Merhum Milli Görüş Lideri Prof. Dr. Necmettin Erbakan tarafından 1956 yılında kurulan Türkiye‘nin ilk dizel fabrikası olan Pancar Motor, yerli otomobil tartışmalarının yapıldığı bir dönemde sessiz sedasız kapatıldı. Yerli sanayinin temel taşı ve Türkiye‘nin gözbebeği olan fabrika, ihmallerin ve vefasızlığın kurbanı oldu.
Hyundai ve Kia‘nın esamisinin okunmadığı yıllarda ilk dizel motorunu ‘Gümüş Motor‘ olarak üretmeye başlayan ve ‘Erbakan‘ın fabrikası‘ olarak bilinen Pancar Motor, ilk kez 1992 yılında ciddi bir ekonomik krize girmişti. Yerli sanayinin canlı örneği olan fabrikada yaşananlara duyarsız kalmayan dönemin DYP-SHP hükümeti, fabrikanın yaşaması için 50 milyar lira hibe kredi desteğinde bulunmuştu. Ancak Türkiye‘nin yerli otomobil hayalini gerçekleştirmek için projelerin hazırlandığı bir dönemde Erdoğan hükümeti, fabrikada yaşananlara duyarsız kalarak kapanmasına göz yumdu. Bu tablo motorda sembol şirketine dahi sahip çıkamayan bir ülkenin nasıl olacak da yerli otomobil yapabilecek sorusunu gündeme getirdi.
ABD İZİN VERMEMİŞTİ
Bilindiği üzere ABD 2009 yılında, sembol markası olan General Motors‘un batmasına göz yummamış, verdiği 52 milyar dolarlık devlet desteği ile kurtarmıştı.
ARSA KAVGASININ KURBANI OLDU
Türkiye‘nin göz bebeği olan Pancar Motor, nasıl oldu da kapısına kilit vuruldu? Pancar Motor‘un, ürettiği motorların Çin‘in ucuz ürünleri ile rekabet edemediği ve bundan dolayı ekonomik dar boğaza sürüklendiği için kapatıldığı iddia edilse de asıl gerçek böyle değil. Fabrikanın kapısına kilit vurulmasının temelinde üzerinde bulunduğu ve 300 milyon lira değer biçilen arsanın kavgası yatıyor.
Pancar ekicileri kooperatiflerinin sahibi olduğu şirketin, çoğunluk hissesi Eskişehir Pancar Ekicileri Kooperatifi‘nde bulunuyor. Üzerinde bulunduğu İstanbul Bayrampaşa‘daki 44 dönümlük arazinin tapusu ise Kayseri Şeker ile Konya Şeker‘in üzerinde görünüyor. Eski Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Ali Özışık‘ın yolsuzluk iddiaları ve içine düştüğü mali krizden dolayı sıkıntılı bir süreç geçiren Kayseri Şeker, fabrikanın başka bir yere taşınarak bu arazinin satılmasını istiyor.
Ancak fabrikanın çoğunluk hissesini elinde bulunduran Eskişehir Pancar Ekicileri Kooperatif Başkanı Halil Ünal, arsanın da kendilerine ait olduğunu iddia etmesi üzerine Pancar Motor‘da sıkıntılı süreç başlıyor. Arsa kavgası mahkemeye taşınırken fabrikanın bir başka bölgeye götürülmesi gündeme geliyor ancak bu da nedense gerçekleşmiyor. Uzun süredir devam eden bu arsa kavgasına hükümetten de hiçbir müdahale gelmiyor. Konunun muhatabı Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün de bu kavgayı sadece seyretmekle yetiniyor. Olan ise yerli sanayinin temel taşlarından ve Türkiye‘nin motorda yerli markası olan Pancar Motor ile fabrikada çalışanlara oluyor.
BİRLEŞİK METAL-İŞ: SAMİMİYETSİZLİK VE İLKESİZLİK VAR
İşyerinde örgütlü bulunan Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, Pancar Motor‘un büyük bir vurdumduymazlıktan dolayı kapısına kilit vurulduğunu belirterek, "Bırakın motor üretmeyi, bu fabrika bugüne kadar ürettiği 550 bin motora sadece yedek parça üretse bile batmazdı" dedi. Türkiye‘nin önemli bir sanayi kuruluşunun göz göre göre kapısına kilit vurulduğunun altını çizen Serdaroğlu, sendika olarak Pancar Motor‘un yaşaması için her türlü girişimde bulunduklarını ancak başta Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün olmak üzere konunun taraflarından yeterli hassasiyeti göremediklerini bildirdi.
Eskişehir Pancar Ekicileri Kooperatif Başkanı Halil Ünal‘ın da fabrikayı Eskişehir Organize Sanayi Bölgesine taşıma sözü vermesine rağmen bu sözünde durmadığını kaydeden Serdaroğlu, şunları kaydetti: "Hükümet pancar kooperatifleri arasında yaşanan arsa kavgasına müdahalede bulunsaydı bu fabrika yaşardı. Fabrika İstanbul Bayrampaşa‘dan başka bir yere rahatlıkla taşınabilirdi. Ama olmadı. Samimiyetsizlik ve ilkesizlikten dolayı bu fabrika kapatıldı" Çalışanların da mağdur edildiğini dile getiren Serdaroğlu, fabrikada 100‘e yakın çalışanın biriken ücret ve tazminatlarını alamadıklarını ifade etti.



